Ha kiköttetem a gázkart akkor már elektromos kerékpár?
A napokban vettem egy elektromos biciklit, amelynek a motor teljesítménye 250W, önerejéből max 25km/h a végsebessége. Eddig a két pontig rendben is lenne a dolog, csakhogy ezt a vacakot gázkarral küldték ki nekem. Én azt hittem, hogy ez csak szimpla pedelec lesz.
Pontosan azért nem szeretném a gázkart, bár sokkal könnyebb vele és szerintem normálisan használva nem veszélyesebb, mint egy sima bicikli, mindegy de így már kellene rá kötelező bizosítás, jogosítvány, bukósisak. Ha viszont a gázkar ki lenne kötve, akkor már gondolom a normál kerékpározás szabályai érvényesülnének rá.
Nem csak az a baj, hanem jogsim sincs. :) Ezt a kerékpárt úgy hirdették, hogy e-bike pedelec rásegítéssel max 25km/h-val, és 250W teljesítményű motorral. Erre meghozzák összerakom, és látom hogy markolatos gázkarja van. Ez egy mini kis kerékpár ill, így segédmotor 14col kerekekkel, összecsukható, az egész nagyon kicsi.
Mindegy, ha a gázkart leveszem róla akkor csak a pedelec van, és úgy sima kerékpár, akkor talán akkor nem büntet meg a rendőr sem.
Persze működik gázkar nélkül is, ezért is egy baromság az egész! Mert én eldönthetem, hogy pedálrásegítést használok vagy gázkart, sőt akár vegyesen is használhatom.
Ha megállít a rendőr, és azt mondja hogy ez már segédmotor mert van rajta egy gázkar, igen és ha én azt mondom neki, hogy ok, de hozzá sem nyúltam a gázkarhoz, csak tekerve használtam. Honnan a tökömből fogja tudni eldönteni, nem is fogja érdekelni van rajta gázkar, akkor segédmotor. Ilyen alapon egy robikapa is segédmotor!
Szóbeszéd szerint nem igazán foglalkoznak vele. Egyébként a szabály úgy szól a pedelecre is, hogy 25 km/h sebességnél le kell tiltania a rásegítést. De önerőből (vagy a fizikának engedelmeskedve) mehetsz gyorsabban is.
Jól értem, hogy külön kar, és nem tolássegítő funkció?
Kösd ki a gázkart és akkor mehetsz rásegítá
éssel és semmi probléma nem lesz.
Meg aztán az a 250 wattos motor nagyon gyenge hogy csak azzal menj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!