Változott a kresz? Kereszteződésben balra kanyarodva elsőbbséget kell adnom az engem előző autónak?
Egy éve van jogsim, de soha életemben nem hallottam még ilyet.
Egy csoportban leírta valaki, hogy balra kanyarodott egy kereszteződésben, szabályosan kivárta amig a szemből érkezők elhaladnak, majd balra fordult. Ekkor belécsapódott a mögüle érkező motoros, és az autóst tették felelőssé.
Nem értem, basszus útról lekanyarodo autós elé nem mehetek, nem kezdhetek előzésbe, tiltja a kresz. Egy éve még igy volt.
Ez konkrétan a kereszteződésben való előzés. Tilos. Nem előzhetem meg azt aki balra akar kanyarodni indexelve.
Az útba torkollik menetirány szerint balról egy út, végén stop táblával. Arra az útra akart rákanyarodni balra a vezető a foutvonalrol. Megállt, a felezővonalhoz húzódott, indexelt.
Ebben a helyzetben egy évvel ezelőtt még csak a szemből érkezőket kellett megvárni és fordulhatott balra. Ilyenkor a motorsnak tilos balról kikerülnie, kizárólag jobbról.
De a kommentelők fele azt állítja, hogy az előzést megkezdő motort is meg kell várnia mielőtt balra fordul hiába nem jönnek szemből. Szerintem meg a motorosnak kizárólag jobbról szabad kikerülni az autós.
Tényleg rosszul tudom? Megváltozott a kresz? Ez iszonyúan balesetveszélyes
Hozzáteszem 2020 júniusában amikor csináltam a kreszvizsgát ez egy 3 pontos kérdés volt: az adott szituációban kinek kell elsőbbséget adnia?
a helyes válasz az volt, hogy a szemből érkezőknek. Tehát aki szemből érkezik és vagy bekanyarodik (neki jobbra, nekem balra) akkor kanyarodás szabálya szerint én vagyok a második, ha meg egyenesen halad tovább akkor meg azért. Ők elmentek, én balra fordulhatok.
Jólvan akkor megnyugodtam. Az oké, hogy ha valaki megkezdi az előzést akkor én nem kanyarodhatok elé. Az más. A fent leírt szituban pedig a sofőr már állt egy ideje idexelve várakozva a szemből érkezőkre, majd ők elfogytak és elindult.
Ez ellent mond a józan paraszti ésszel. Nem fogod eléhajtani annak aki balra kanyarodik. Őbalra kanyarodik én jobbról kerülöm ki. Ilyen egyszerű.
31. § Bekanyarodás
(6) A balra bekanyarodó jármû vezetõje párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyõzõdött arról is, hogy balról jármûvének elõzését vagy kikerülését másik jármû nem kezdte meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!