KRESZ: kinek és miért van elsőbbsége ebben a forgalmi helyzetben?
Az online kreszprogramban többször feljött már egy kérdéstípus, aminek a válaszát nem tudom értelmezni. Megpróbálom elmagyarázni.
Tehát, van egy egyenrangú T-kereszteződés, a kép alapján nem főútvonalra hajtok rá. Én vagyok az A jármű, aki a T alsó szára felől jön és szeretne befordulni majd nagy ívben balra a kereszteződésben.
A T betű felső vonala kétsávos, egymással szemben jön két autó, B balról, C jobbról érkezik a kereszteződésbe, mindkettő egyenesen menne tovább a megadott irányba.
A kérdés az, hanyadikként haladhatok tovább? Én azt jelöltem, hogy utolsónak, mert szerintem a két egymással szemben egyenesen haladó kocsinak van elsőbbége, és csak utána jövök én, aki nagy ívben fordulnék be balra és követném majd a C kocsit ugyanabban a sávban.
A program szerint viszont másoddikként jövök én. Nem értem, kivel szemben lenne elsőbbségem? Feltételezem, a C kocsinak mindenképp előnye van, hisz jobbról jön, de a B kocsinak miért nincs, ha ő sem változtat irányt?
Egyenrangú utak kereszteződése esetén jobbkézszabály van.
Te elengeded, aki jobbról jön és elsőbbséget kapsz attól, aki balról jön. Ez a lényege a jobbkézszabálynak.
Ha a képen nincs elsőbbségadás tábla, akkor egyenrangú útkereszteződésről van szó, jobbkézszabályt kell alkalmazni.
Való életben nem nagyon fordul elő, hogy kétsávos útra torkolló úton nincs macisajt, egy kicsit ezért beugratós ez a feladvány.
A kanyarodási szabály az egymással szemben érkezők sorrendjét dönti, semmi mást. Tehát szemből érkezik egy autó. Te egyenesen mennél tovább, ő balra kanyarodna. Keresztezi az utadat. Akkor te mehetsz előbb. Ha a szemből érkező is egyenesen megy, vagy jobbra kanyarodik, akkor nem keresztezi az utadat, egyszerre mehettek.
(Akkor, ha más jármű mozgását nem kell figyelembe venni.
A KRESZ-ben ez áll:
"28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére."
Amint látod, teljesen mindegy, hogy a jobbról érkező autós merre kanyarodik vagy hogy hány sávos az út. Egy a lényeg: a jobbról érkezőnek mindig elsőbbséget kell adnod.
Szemből érkezők között a kanyarodási szabály a mérvadó:
"29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni."
Itt olvashatod el a KRESZ-t:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!