Miért hagyják le egy csomó helyen a behajtani tilos tábla alól a kerékpáros kivételt?
"autóval csak a Városház utcából tudsz ide eljutni, ami már eleve engedélyköteles. Ezért lenne felesleges a belső oldalra a tábla."
Ez csak a 2013-as utcaképen láthattad, 2019-ben már nem volt engedélyköteles:
A Városház utca egyirányú és csak a Kossuth Lajos utcáról tudsz rá behajtani. Ha megnézed, ott kint van az engedélyes tábla és a mozgó oszlop is.
Nem lehetetlen, hogy hiba van, de az sem, hogy az a cél, hogy balra ne kanyarodhass bringával. Itt valóban működik az, hogy leszállsz, áttolod, és felülsz rá a Tompa utca felé.
A tér másik oldalán engedi a tábla a balra kanyarodást.
Érdekes egy hely a Ferenc tér (oda szoktunk kimenni iskolával futni, jól ismerem). Eleve alig szélesebbek az utcák egy autónál, erre megengedik az ellentétes irányú kerékpáros közlekedést.
A balra kanyarodás tiltása mögötti indoknak pedig azt is el tudom képzelni, hogy a gyalogosnak (aki a Mester utca felől sétál az Üllői irányába) ne kelljen még egy hátulról érkező kerékpárosra is figyelni, hogy megadja-e az elsőbbséget.
De azt is el tudom képzelni, hogy az út szűkössége miatt nem szeretnék, ha egy balra kanyarodó feltartaná a mögöttes kerékpáros forgalmat. Ezért vagy le kell szállnia és áttolni (most a kérdező által talált kiskapura nem szeretnék reagálni, nem vagyok biztos a jogi háttérben), vagy megkerülnie a teret (ami kerékpárral körülbelül +30 másodperc) és úgy már jobbra kanyarodni.
A kép szerint át se mehet ott az úton a gyalogos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!