Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Miért hagyják le egy csomó...

Miért hagyják le egy csomó helyen a behajtani tilos tábla alól a kerékpáros kivételt?

Figyelt kérdés
Nagyon zavaró kerékpározás közben úgy behajtani valahova, hogy nem vagy benne biztos, hogy szabályosan teszed.
2021. aug. 29. 08:58
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/120 A kérdező kommentje:

Sőt valójában autóval se tudnám mit kell ott csinálni. A Semmelweis utca sarkán kihelyezett tábla megengedi nekem a kétirányú haladást, de a másik helyen kirakott tábla viszont nem.

Azaz elmehetek autóval a Semmelweis utcától a süllyedő oszlopig, majd vissza is fordulhatok teljesen szabályosan. De ha a süllyedő oszlopon túlmegyek 5 méterrel, akkor már tilos visszafordulnom, mivel nincs se engedélyem, se taxi nem vagyok.

2021. aug. 29. 12:26
 42/120 anonim ***** válasza:
100%

Hiányos a kresz tudásod.

A "mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel" táblánál be szabad hajtani kerékpárral, akkor is ha nincs külön feltüntetve a kerékpár:

"(14) * Ha az (1) bekezdés n) pontjában említett jelzőtábla alatt „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, az útra engedéllyel rendelkező vagy a kiegészítő táblán feltüntetett járművel, továbbá kerékpárral és állati erővel vont járművel szabad behajtani."

És hogy miért csak az egyik végén van táblázás? Mert az a védett övezet határa, a másik irányból (Semmelweis utca) már eleve csak engedéllyel tudsz bejutni.

2021. aug. 29. 12:32
 43/120 A kérdező kommentje:

"a kiskörút felől a Semmelweis felé pedig nem"

Mármint hogy nem keresztezhetem kerékpárral a behajtani tilos táblát. De ha gyalog kikerülöm a járdát, akkor már nyugodtan visszapattanhatok a kerékpárra.

2021. aug. 29. 12:32
 44/120 A kérdező kommentje:

"Hiányos a kresz tudásod."

Köszönöm, végre megválaszolta valaki. (Márcsak azt nem értem miért csak nekem hiányos a tudásom, Bécinek miért nem.)

2021. aug. 29. 12:34
 45/120 A kérdező kommentje:

"Mert az a védett övezet határa, a másik irányból (Semmelweis utca) már eleve csak engedéllyel tudsz bejutni."

Miért tudnák csak engedéllyel bejutni?

2021. aug. 29. 12:34
 46/120 anonim ***** válasza:
100%

"Márcsak azt nem értem miért csak nekem hiányos a tudásom, Bécinek miért nem.)"

Ezek szerint Bécié is az, csak én a kérdezőnek válaszolok, nem a többi válaszolónak. (Plusz még nem jelent meg a válasza, amikor írtam)

"Miért tudnák csak engedéllyel bejutni?"

Úgy értem autóval. A védet övezet határán vannak kirakva az engedélyes táblák, az övezeten belüli kereszteződésekben már felesleges lenne.

2021. aug. 29. 12:39
 47/120 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"Sőt valójában autóval se tudnám mit kell ott csinálni. "

Ha nincs engedélyed a behajtásra, és taxi sem vagy akkor nem hajtasz be az adott szakaszra. Teljesen egyértelmű. Ha behajthatsz (engedélyed van vagy taxi vagy), akkor sem várakozhatsz 40m-ig.

"A Semmelweis utca sarkán kihelyezett tábla megengedi nekem a kétirányú haladást, de a másik helyen kirakott tábla viszont nem."

A Semmelweis utca a Gerlóczytól a Rákóczi út felé, a másik irányba egyirányú. Azaz onnan nem jössz autóval. A Gerlóczy utcába a másik irányból szintén csak engedéllyel és taxiként hajthatsz be, és ha behajtasz, akkor a Semmelweis utcáig egyirányú.

Bringával érkezhetsz a Semmelweisből (mert a Rákóczinál van "kivéve kerékpárral" tábla), fordulhatsz a Gerlóczyn a kiskörút felé, és el is mehetsz addig, mivel ott csak az oszlop miatti rendszámellenőrzés miatt van tábla (az nem behajtani tilos tábla). Mégegyszer: neked csak a haladási irányodból látható táblákat kell figyelembe venned.

2021. aug. 29. 12:41
 48/120 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"De ha gyalog kikerülöm a járdát, akkor már nyugodtan visszapattanhatok a kerékpárra."

Nem. Mivel a tábla nem a tábla vonalában érvényes, hanem - mint korábban írtam - a következő kereszteződésig, vagy másik, ugyanarra vonatkozó tábláig (feloldás, további korlátozás) az egész útszakaszra érvényes.

2021. aug. 29. 12:43
 49/120 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

""(14) * Ha az (1) bekezdés n) pontjában említett jelzőtábla alatt „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, az útra engedéllyel rendelkező vagy a kiegészítő táblán feltüntetett járművel, továbbá kerékpárral és állati erővel vont járművel szabad behajtani.""

Hát, nos, erre vonatkozóan valóban hiányosak voltak az ismereteim.

2021. aug. 29. 12:45
 50/120 anonim ***** válasza:
100%
Jobban megnéztem: autóval csak a Városház utcából tudsz ide eljutni, ami már eleve engedélyköteles. Ezért lenne felesleges a belső oldalra a tábla.
2021. aug. 29. 12:49
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!