Mi az, amit a vezetésoktatás során nem tanított meg nektek az oktató, de szükségetek lett volna rá?
Összességében arra tanított az oktatóm, hogy kellő körültekintéssel és nyugodtsággal, higgadtsággal próbáljak vezetni, de kellő határozottság mellett.
Legyen egyértelmű mit akarok, akár sávváltás, akár kanyarodás, akár lassítás, stb. De ezeket figyelemmel vigyem véghez. És néha mikor belőlem is előjött a "versenyző" meg 1-2 hirtelen ötlet, olyankor mindig azt mondtam magamban, hogy "nyugi van" és vissza vettem egy nyugodtabb stílusra, tudatva magaman, hogy nem azon a +1 lámpán múlik az élet, stb.
#13#
Mióta van jogosítványod?
Az autópályán vezetésben nem sok olyan van, amire az oktatók szeretik az időt vesztegetni, jó esetben egyszer megmutatják, még a tananyagban sincs benne (lakott területen kívüli vezetés van, ami nem feltétlenül autópálya), és az a néhány órányi vezetési rutin, akkor még többnyire kevés is az autópályázáshoz.
Mi az, ami az autópályán más, mint az addig tanultak?
Gyorsan kell menni.
A tanulóktól nem elvárás, hogy 130-al menjenek, elég, ha felveszik a külső sávban haladó kamionok 90-100 Km/h-s sebességét, és még az is többnyire sok, de miután meglesz a jogsija, és kellő rutint szerez a gyors haladáshoz, az autópályán előzetes gyakorlás nélkül is elboldogul, feltéve, ha az elméletet megtanulta, tudja hogyan kell a forgalomba becsatlakozni, letérni a pályáról (lassító, gyorsító sávok), és a néhány szabályt ismeri (kötelező jobbra tartás)
Ezek ismeretét pedig akár egy videóból fel lehet frissíteni.
Nyilván jobb lett volna, ha az oktató meg is mutatja, de hidd el, azzal sem lennél sokkal előrébb, azért sem mennek fel sokszor a tanulóval a pályára, mert annak még sok az ottani sebesség, de főleg azért nem, mert ott nincs mit tanítani.
Nekem a vizsga előtt megmutatta az oktatóm, az autópályázásnál mire kell figyelni, de előre megmondta, hogy egy alkalom lesz, kb 20 perc... az egésznek annyi volt a lényege, hogy gyorsabban kellett haladni, mint, ami akkor nekem komfortos sebesség volt.
Arra mondta az oktatóm, hogy tisztában van vele, de ha majd lesz elég rutin a gyors haladáshoz, az autópályán egyszerű a közlekedés, ott nincs szembe jövő forgalom, csak néhány szabályt kell ismerni, a drága óradíjat meg töltsük olyan helyeken, ahol tanulni is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!