Oktatóautóban kart tettem, nekem kell megtéritenem?
Figyelmetlensegemből neki tolattam egy fának, kitört a hátsó szélvedő. Az oktató szerint nekem kell megtéritenem a kárt, én úgy tudom hogy a bitosító fizet.
Vagy tévedek?
Az oktató átvert téged, ha ez az oktatási tevékenységével összefüggésében történt. Az oktatóautó vezetője az oktató, akkor is, ha te ülsz a volánnál. A teljes anyagi felelősség is az övé.
Ha ilyen baleset történt, akkor ő rosszul végezte a munkáját. Azért vannak előtte is pedálok, azért vannak a kocsin neki beállított tükrök, hogy teljes mértékben kontrolálni tudja a mozgásokat.
Azzal, hogy rád akarja tolni a dolgot, nem csak rosszul dolgozik, hanem etikátlan is.
Mondj fel neki minél előbb! Keress másik iskolát.
Mi az, hogy nincs biztosítás?
Így is az ő felelőssége, ne fizess egy forintot se nekik! :D
Igen, az oktató minősül vezetőnek, még a gyakorlati vizsga során is. Ez szó szerint benne van a KRESZ-ben [1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól].
„III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak
a) Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek. A gépkocsivezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során vezetőnek az oktató minősül.”
Például itt elolvashatod a jogszabály hatályos szövegét: [link]
Teljesen jogos, hogy az oktató számít vezetőnek. DE! Még mielőtt rájuk rúgod az ajtót, nézd meg, hogy pontosan mit írtál alá beiratkozáskor. A károkozásra vonatkozóan szokott benne lenni egy-két bekezdés.
Egyébként a kgfb ilyenre nem fizet, a drágább biztikkel meg spórolni szoktak.
Vizsga előtt állsz. Elméletileg már felkészült vagy (megesett ilyen baki mással is már, ne aggódj miatta :) ). Az előttem szólók elég "harciasan" állnak a témához (és le is fognak hurrogni, meg pontozni), de igazából az a Te döntésed, hogy pont a vizsga előtt összerugod-e a port az iskolával (és közvetve a vizsgabiztosokkal), vagy benyeled és elkönyveled "tanulópénznek".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!