Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Vezethetek halott nevén lévő...

Vezethetek halott nevén lévő autót?

Figyelt kérdés

Örököltem egy autót. Az autót a halott nevén van és van érvényes biztosítás.

A hagyatéki tárgyalásnak vége és meg is jött a határozat, ami máricus 1.én lép hatályba. Ott benne van, hogy én vagyok az örkös és 15 napom van átírni a nevemre és kötelező biztosítást intézni.

Az autó elég messze van most, ebben az esetben megtehetem azt, hogy hazavezetem és utána intézem el az átiratást és az új kötelező biztosítást?

Vagy amíg ezt nem intézem el abszolút nem is lehet vezetni az autót?

tegnap 12:57
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Először el kell intézni a biztosítást, mert az a tulajdonos halálának napján megszűnt. Ha az megvan és él a kockázatviselés, akkor vezetheted.
tegnap 14:32
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
A biztosítást online is megkötheted, a befizetésre van időd, talán egy hónap.
tegnap 15:01
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
#2 60 nap türelmi idő van.
tegnap 15:27
 4/5 A kérdező kommentje:

"A vonatkozó szabályok értelmében az örökös a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tarthatja fenn változatlan formában a szerződést, ezt követően azonban a szerződés érdekmúlással megszűnik, az új üzembentartónak pedig legkésőbb azzal a nappal meg kell kötnie az új kötelező biztosítást. Ne feledd, hogy az elhunyt szerződése csak akkor tartható fenn díjfizetéssel, ha a biztosítót értesítetted a halálesetről és kezdeményezed a szerződés fenntartását, ezért erről gondoskodj időben."

Ezek alapján úgy értelmezem, hogy ha a biztosítónak bejelentem a halálesetet és kérvényezhetem, hogy tartsák fent a biztosítást. Így miután événybe jut a hagyatékátadó végzés még van 30 napon kötelező biztosítást kötni.

tegnap 15:40
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Amiket írtál, nem teszi számomra egyértelművé a helyzeted. Az, hogy megkaptad a hagyatéki végzést és „hogy ha a biztosítónak bejelentem a halálesetet”; késeinek tűnik.

A halálesetet akkor kell bejelenteni, amikor megvan a halotti anyakönyvi kivonat, és a várható örökösnek akkor kell nyilatkoznia arról, hogy folytatja a biztosítás fizetését: akkor áll fenn, hogy részt lehet venni közforgalomban, és legkésőbb a hagyatéki végzés hatályossá válását követő 30 napig éltethető így a biztosítás. Vagy lehet úgy nyilatkozni, hogy nem folytatja a biztosítás fizetését, akkor nem szabad közforgalomban használni a járművet.

Az elhunyt biztosítása érdekmúlással megszűnt a halálakor. A haláleset időben történő bejelentésekor tett nyilatkozattal lehet fizetéssel éltetni a biztosítást, vagy szüneteltetni. Ha az elhunytnak túlfizetése keletkezett – akár úgy, hogy ő fizette be, akár úgy, hogy nem tisztázva a helyzetet, a nevében történt fizetés – az, túlfizetés; a biztosító az örökösnek kifizeti.

És ha nem történt a halálesetkor bejelentés, akkor az eltelt időben nem volt sem fizetett, sem szünetelő biztosítás, így az örökös biztosításkötéséig napi fedezetlenségi díjat számítanak fel.

tegnap 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!