Mit tehetek ha friss jogsissal ütkoztem?
Ne menj jogásznak!
A jogszabály paragrafusokból, bekezdésekből áll. A bekezdések alatt pedig vannak albekezdések (én se vagyok jogász, valaki kijavít, hogy ennek mi a neve)
Az albekezdés csak a felette lévő bekezdésre vonatkozik.
Amiről te beszéltél, az így szól teljes egészében:
(2) Olyan járművel, illetőleg járműszerelvénnyel, amelynek megengedett együttes tömege a 3500 kg-ot vagy hosszúsága a 7 métert meghaladja, lakott területen kívül másik jármű mögött olyan követési távolságot kell tartani, hogy a két jármű közé legalább egy - előzést végrehajtó - személygépkocsi biztonságban besorolhasson.
Nincs szükség ilyen követési távolság tartására
a) ha
- a vezető előzésre készül fel,
- az úttest menetirány szerinti jobb oldalán két vagy több forgalmi sáv van, vagy
- az úton az előzés tilos,
b) fegyveres erők oszlopban haladó gépjárművei között,
c) egy nyomon haladó jármű (kétkerekű motorkerékpár, segédmotoros kerékpár vagy kerékpár) követése esetén.
És akkor lefordítva.
Ez csak a 3500kg-ot meghaladó vagy 7m -nél hosszabb járműveknek szól.
Arról van szó, hogy a nagy kamionoknak (LAKOTT TERÜLETEN KÍVÜL) akkora távot kell tartaniuk, hogy beférjen közéjük legalább egy személygépjármű, magyarul, hogy legyen lehetőség előzni őket.
De, nem kell ilyen követési távolságot tartaniuk (a kamionoknak), ha éppen előzni akarnak, ha van több forgalmi sáv, pl autópálya. Tehát az előzéshez ott a belső sáv, akkor nem kell lukat hagyniuk. Illetve ha tilos az előzés, akkor se, mert akkor nincs kit beengedni. (max a barom@rcú audis és bömibi SUV-osokat, de azoknak ott az árok)
És akkor folytatja a sort, ugyanígy nem kell lukat hagyniuk a katonai konvojoknak se és akkor se, ha a kamion előtt robogó, motor vagy kerékpár halad.
Tehát mielőtt perre viszed az ügyet, konzultálj jogásszal, és ne csak részleteket ragadj ki egy jogszabályból, mert megütöd magad.
Fogadd már el, hogy te bénáztál, méghozzá óriásit.
Kérdező, a jogazsbály nem úgy működik, hogy tetszőleges mondatokat kiragadsz belőle és saját ízlésed szerinti sorrendbe teszed.
Az általad idézett 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 27. paragrafusa - mint felettem már megírták - teljesen egyértelműen fogalmaz:
(1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.
A jogszabály ezen pontját te nyilvánvalóan megszegted. Ezen kár is vitatkozni.
A (2) olyan járművekre illetőleg járműszerelvényekre vonatkozik, amelyek megengedett együttes tömege a 3500 kg-ot vagy hosszúsága a 7 métert meghaladja. Feltételezem, te nem ilyennel közlekedtél, így a (2) a te esetedre nem vonatkozik - ahogy annak (a) - (c) pontjai sem.
A (3) már érdekes lehet, ez az előtted haladóra vonatkozik ebben az esetben - azonban ez a tipikus "gumiszabály". Neked, mint a közlekedésben résztvevőnek nincs jogköröd vizsgálni, hogy az előtted haladó jogosan használta-e a fékberendezést. Nincs jogköröd vizsgálni, hogy élet- és vagyonbiztonság veszélyben volt-e az adott szituációban - sőt, módod sincs ezt vizsgálni, hiszen nem ismered a másik sofőr szemszögéből az esetet.
Neked mindössze annyi dolgod lett volna, hogy az általad idézett paragrafus (1) pontját betartod. Ezt nem tetted meg, innentől kezdve te hibás vagy a baleset bekövetkeztében.
Tehetsz feljelentést a másik fél ellen, hogy a (3) értelmében jogosan fékezett-e, de neked kell bebizonyítanod, hogy nem. Ez pedig nem lesz egyszerű. Sőt.
Ideje lenne végre elfogadnod, hogy hibáztál és tanulni belőle.
Kérdező, írd már le kérlek, mit szeretnénk tőlünk hallani!
Komolyan mondom, megírom neked, csak hogy abbahagyd a hisztizést.
"Nem tudom hol laksz de van az ugy hogy jobbra kanyarodás masik sávban történik mint az egyenesen, ahogy hogy ez megtörténhessen jobbra sávot kell valtani"
A kérdésben érdekes módon nem ez volt!
"majd mikor előzni akartam..."
Hazudozol össze-vissza, és keresed a nem létező igazadat!
Képtelen voltál megcsinálni egy sávváltást (ha végül ez az igaz) belementél a másikba, viseld emelt fővel a következményeket!
Ez az erőlködés, hogy a másikra húzz valamit csak téged aláz !
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!