Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Át tudom íratni a lányom...

Át tudom íratni a lányom nevére az autómat jogosítványszerzés előtt?

Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy a lányom most van a jogisítványszerzés végén, én meg rendeltem egy új autót, azzal, hogy át fogom íratni rá a régit, mielőtt az új megjön. Csak sajnos a tanfolyama sok okból elhúzódott, az én autóm meg egy hónappal korábban megjön, és össze fog csúszni a kettő, sőt az első vizsgán meg is bukhat. Nekem azt mondta az értékesítő, hogy sokkal jobban jövök ki a biztosításokkal, (kötelező és casco is), ha csak az új autó van a nevemen - vagy egy autó biztosítási csomagjai. (Ezt nem egészen értem, segítsetek elmagyarázni ezt az "egy autó vagy több autó a nevemen" problémát, mert 16 éve vettem ezt az autót, és mindig csak egy autónk volt, feleségem nem is vezet, a gyerekek meg kicsik voltak, tehát életemben nem találkoztam ezzel a problémával.) Tehát az lenne a kérdés, hogyha a lányom nem szerzi meg a jogsit, akkor mi a megoldása annak, hogy mégis egy autó legyen a nevemet. Tudom, hogy van olyan, hogy "fenntartó", de állítólag azt kötelező nélkül nem lehet, mert a kötelezőhöz kell a jogosítványszerzés dátuma. Ha meg a lányom a fenntartó, de a nevemen lesz a kötelező, vagy az én adataimmal lesz megkötve, akkor ugyanott vagyok, cseberből vederbe, és még egy újabb kör, mikor a kötelezőt is meg kell szűntetnem, és a lányom nevére kötnöm. Kérlek benneteket, hogy segítsetek ennek megfejtésében, mert hirtelen jött a probléma, és a neten nem igazodok ki.

tegnap 09:12
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Tehát most a fenntartó és üzembentartó is én vagyok, hogy lehet azt megcsinálni hogy mind a kettő legyen. Nem akarok semmiféle viszonyt vagy átfedést a két ember közt az autó kapcsán. Elnézést az értetlenkedésért de sajnos ebben nincs tapasztalatom mert én 16 éve vettem egy autót, azóta ezt használom. Hogy az előtt megint 15 évvel hogyan vettem arra nem emlékszem….
tegnap 13:32
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit a fogalmakat tegyük rendbe itt, mert ezekbe zavarodsz bele. Fenntartó nincs. Ilyen kifejezés nem létezik. Üzembentartó van csak, aki vagy a tulajdonos, vagy egy tulajdonos által megbízott személy. Ha te mindenféle módon búcsút akarsz venni az autótól, akkor át kell ruházni az autót. Papír-írószer boltokban lehet kapni adásvételi nyomtatványt, vagy netről is nyomtathattok, kitöltitek értelemszerűen, megkötitek a biztosítást, utána a szerződéssel, biztosítással, az irataitokkal és az autó forgalmijával, illetve törzskönyvével bementek az okmányirodába. Röviden ennyi a lényeg. Mivel egyenesági rokon, ezért vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni, csak az új forgalmi és törzskönyv árat kell rendezni, ami valahol 15-20 ezer körül van, pontosan nem tudom, mert most emeltek rajta év elején.
tegnap 13:42
 13/15 A kérdező kommentje:
12-esnek!!! Hálásan köszönöm! Ez a válasz hiányzott nekem.
tegnap 13:46
 14/15 anonim ***** válasza:

12-es válasz írója! (2025. márc. 8. 13:42)

Honnan veszed, hogy változott a forgalmi engedély vagy a törzskönyv kiállítási eljárásának hatósági díja? Mindkettő jó régóta hatezer forint; annyi most is, és a jogszabálytárakban nincs olyan jelölés, hogy változni fog.

Lásd: 47/2024. (XII. 30.) ÉKM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól 1. melléklet 19 és 20.

A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).

tegnap 15:18
 15/15 anonim ***** válasza:

#14 Valóban, csak tervezték, de végül ezeket nem változtatták. Hát, ami késik nem múlik...

Egyébként 12-12 ezerre emelkedett volna a tervezet szerint, szerintem legkésőbb jövő év elején egész biztosan csatlakozni fog ez is. De egyelőre valóban maradt a 6-6 ezer.

tegnap 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!