Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Mikor jön végre a kötelező...

Mikor jön végre a kötelező biztosítás?

Figyelt kérdés

Most vettem az autót három hónapja, a hónapban kéne, hogy jöjjön a csekk, de nem jött még. Már jött az email, hogy 13 napom van még befizetni, és küldik a csekket, de nem küldték. Mikor jön már? Más már megkapta? Vagy én agyalom túl? Az Union biztosítónál vagyok.

Online semmiképp nem fizetem be, csak csekken!

2021. okt. 10. 15:42
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Mindenkinek máskor van az évfordulója, tehát a befizetés is egyedi, és hiába kérded itt, hogy másnak megjött-e? Nekem ráadásul éves befizetésem is van, amit egyből vonnak a számláról, mert így volt a legolcsóbb. Hívd fel az ügfélszolgálatukat, ők tudnak pontos választ adni.
2021. okt. 10. 16:08
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az nagyon esélytelen, hogy valaki veled azonos napon kötött KGFB-t az Union biztosítónál, veled azonos fizetési gyakorisággal, szintén csekkes fizetést választva, és olvasva a kérdésed, meg tudja írni, hogy kapott-e már csekket?

Nyomaték nélküli az a kijelentésed, hogy csak csekken fizeted, ugyanis csak olyan módon fizetheted, amilyen fizetési mód szerepel a szerződésben. Ha csekkest választottál, akkor csak úgy fogadják el a fizetést; változtatni a biztosítási évfordulótól lehet, az új biztosítási évre.

Annyiból nincs aggódni valód, hogy a KGFB törvény 60 nap türelmi időt biztosít az esedékes díj megfizetésére. A türelmi idő alatt fennáll a biztosító helytállási kötelezettsége, azaz, él a biztosítás. Ha a türelmi idő lejártáig megkapják a díjat (csekkes fizetésnél figyelembe kell venni, hogy a posta 3 munkanapon belül vállalja a címzettnél az összeg jóváírását), akkor semmi sem történik; úgy számít, mintha az esedékesség napján megkapták volna.

Tehát 13+60 napod van, addigra kell megkapniuk a befizetésed. Annyi van, hogy ha addig nem kapják meg, az esedékesség napjától számított 30 napon belül figyelmeztetést kell küldeniük, ismertetve annak hátrányos következményeit, ha a türelmi idő lejártáig nem kapják meg a járandóságukat.

73 nap alatt meg csak kiderül, hogy megkapod-e a csekket (nyilván, van valamennyi kockázata a postai kézbesítésnek), érdeklődhetsz, intézkedhetsz a biztosítónál.

2021. okt. 10. 23:52
 3/6 A kérdező kommentje:

Úgy írtam alá a szerződést, hogy hogy ha egy napot is csúszok, akkor megy rá naponta a díj, amiért az autón nincs biztosítás (600 Ft/nap). Azt írtam alá szerződésben, hogy csekken fogom befizetni, de mint írtam már küldte az Union az emailt, hogy befizethetem online is(akkor is küldenek csekket, csak akkor azt már nem kell befizetni).

Ezeken felül a biztosító felhívta a figyelmemet, hogy hogy ha úgy fizetem be a csekket, hogy az nem ér oda időben (pl határidő előtt csak két nappal), akkor is megy a 600 Ft/nap az autómra addig míg a csekk oda nem ér...Nem közvetlen a biztosítóval kötöttem a szerződést, hanem egy úgymond közvetítő céggel.

2021. okt. 11. 02:57
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Csak biztosítóval lehet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésed, közvetítővel nem. Itt megnézheted, hogy mely biztosítók – és csak ezek valamelyike – köthet KGFB-t: [link]

A kommenteddel együtt sem teljesen tiszta a kép, csak következtetni tudok.

• Ha három hónappal ezelőtt kötöttél biztosítást, akkor már kellett díjat fizetned, ugyanis a szerződés kezdőnapjától, amikor esedékes az első díj, már régen elmúlt a 60 nap türelmi idő, és ha addig nem fizetted meg az első esedékes díjat, akkor törvényi kötelezettség alapján a biztosító díjnemfizetés miatt felmondta volna a szerződésed. Vagyis, kb. 30 nap óta nem lenne szerződésed, és azóta gyűlne a napi fedezetlenségi díj, a biztosító pedig a 60 nap türelmi idő alatti fennálló biztosítás díját követelhetné. Új szerződést a biztosítási éven belül (3 hónap után még bőven benne vagy) csak azzal a biztosítóval köthetnél, amelyik díjnemfizetés miatt felmondta a szerződésed. És a biztosító, az első esedékes díjjal együtt, köteles lenne a felhalmozott fedezetlenségi díjat is beszedni, hacsak nem telt azóta 5 év, mert akkor elévül. 3 hónap alatt biztosan nem telt el 5 év.

• Mivel ilyesmiről nem írtál, arra gondoltam, hogy negyedéves díjfizetési gyakoriságú szerződést kötöttél, három hónap elteltével ezért 13 nap múlva esedékes a következő díj.

Ha így van, és ez a következő esedékes díjfizetés, akkor nem fér bele, hogy egy biztosító a hatályos törvényi rendelkezéstől eltérően, egyoldalúan, a szerződő kárára változtasson, és eltörölje a türelmi időt.

Hogy ne csak emlegessem, a hatályos, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény vonatkozó részei:

3. § 34. türelmi idő: a díj esedékességétől számított hatvannapos időszak, melynek a díj megfizetése nélkül történő leteltével a szerződés - amennyiben egyéb okból még nem szűnt meg - díjnemfizetéssel megszűnik.

19. § (4) A biztosító kockázatviselése a türelmi időben fennáll.

Naponkénti fedezetlenségi díjat csak a nyilvántartás szerint forgalomban levő jármű esetén számítanak fel azokra a napokra, amelyeken nincs a járműre érvényes KGFB szerződés. A türelmi idő alatt érvényes a szerződés, arra nem számíthatnak fel fedezetlenségi díjat. Nem hogy azt nem lehet szerződésben kikötni, hogy legkésőbb az esedékesség előtt két nappal érkezzen be a díjfizetés, hanem azt sem, hogy annak az esedékességet követő kevesebb mint 60 napon belül kell megérkeznie, mert másképp ejnye-bejnye meg dádá lesz.

• Valami nem stimmel az ügyeddel, de amennyit írtál, annyiból nem tudom, hogy mi.

2021. okt. 11. 15:41
 5/6 A kérdező kommentje:
Igen, negyedéves biztosítást kötöttem. Én csak azt írtam, amit a közvetítő irodàban mondott nekem az ügyintéző. Természetesen amikor megvettem az autót nyáron, akkor megkötöttem a biztosítást, és már ki is fizettem azt régen, már a következőt várom, ami még nem érkezett meg, de a hónapban kéne jönnie. De akkor ezek szerint van még időm. Köszönöm, hogy segítettél! Végre egy hozzáértő kommentelt a kérdésemhez! Én sajnos még nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal, ez az első autóm, és még paràzok miatta mindenen, de gondolom ez majd elmúlik idővel.
2021. okt. 11. 17:40
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha ez még jobban megnyugtat, akkor megnézheted a díjigazolásodon is.

Nem tudom a pontos napot, legyen mondjuk az esedékes díjad időpontja 2021. október 23.

Ekkor díjigazoláson olyannak kell szerepelni, hogy

Díjfizetés rendezve: 2021. 10. 22.

Jelen igazolás érvényes: 2021. 12. 21. (Ez a +60 nap.)

Az én díjigazolásomon a törvényi hely megadása mellett szövegesen is idézik a 60 napos türelmi időt, ami alapján a különbség adódik a díjfizetéssel rendezett nap és az igazolás érvényességi idejének napja közt van.

(Más.

Nem tudom, hogy az alkusz mennyire részletezte a különböző gyakoriságú fizetés összegeit. Igaz, hogy egyszerre nem kevés pénz, de én éves gyakorisággal fizetek, azaz, évente egyszer, a teljes évi díjat. Emiatt, és az elektronikus kapcsolattartás miatt – emailban értekezünk – összesen 8% kedvezményt kapok, ami icipici híján egy havi díj. Kockázat nincs, ha év közben eladnám az autót – volt ilyen –, vagy ideiglenesen kivonatnám a forgalomból – aminek időtartama alatt sem a KGFB díjat, sem a gépjárműadót nem kell fizetni –, akkor a túlfizetést visszautalják.

Ha megteheted, akkor megfontolandó az évfordulótól átállni – esetleg féléves gyakoriságra, arra is adnak kedvezményt, bár kevesebbet –, akár maradsz a jelenlegi biztosítónál, akár kedvezőbb díj miatt más biztosítót választasz.

És az évforduló előtt érdemes kalkulációt csinálnod, hogy hol van számodra a legkedvezőbb díj. Neked, magadnak. Nem tudhatom, hogy a tiéd ilyen-e, de alkuszok a saját érdekeltségük miatt nem biztos, hogy a számodra legkedvezőbbet ajánlják.

Ilyen lehetőségek pl.

[link]

[link]

[link]

[link]

Megadod a kért adatokat, és a végén díj szerint növekvő sorrendben megjelenítik a különböző biztosítók díjait. Vissza is lehet lapozni, lehet változtatni pl. a fizetési gyakoriságon; tetszés szerinti kalkuláció végezhető. Nincs választási, kötési kényszer.)

2021. okt. 12. 00:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!