Ha ez a “szabály”, hogy lehetnek mégis ilyen drága autók?
Több helyen olvastam, hallottam is néhány embertől, hogy autóvásárlásnál van egy ilyen szabály miszerint 3-6 fizetésünknek megfelelő pénzből érdemes autót venni, különben túlvállaljuk magunkat.
Viszont a fizetéseket/vélhető fizetéseket nézve, ez nagyon kevésnek tűnik.
Ha a maximális 6 hónappal számolok, akkor is brutális fizetések kellenének egy egyszerűbb autóhoz is.
Például egy új Suzuki Vitara 5-6 millió forint újonnan, ahhoz kéne keresni nettó 1 milliót havonta.
Egy jobban felszerelt VW Passat van 12 millió, ahhoz legalább nettó 2 millió kéne. És akkor a tömérdek Audi/BMW/Mercedes-ről még nem is beszéltünk, amiből egy belépő kategóriának számító A4/3/C kerül 10-12 millióba.
Persze tudom, sok használt autó is van, és 3-4 évesen 200 ezer kilométerrel egy prémium is az új árának feléért megvehető, de még akkor is egy új Vitara/Octavia/Jetta/Focus áráról beszélünk.
A fizetések pedig közel sincsenek ilyen szinten. Ha egy mérnök havi 500 ezret keres, akkor az országos szinten elég jónak számít. Ismerősi körömben például többen irigyelnének egy ekkora fizetést. És akkor a havi 500-at kereső mérnök milyen autóval járhatna? Max egy új Dacia-val, közben valószínű pár éves A4/Passat amit vezet.
Szóval ha ez a 3-6 hónap tényleg jó viszonyítás, akkor csak szerintem nem működik így a valóságban? Ha ez így van akkor az ismerőseim 80-90%-a kortól függetlenül nem engedhetné meg az autót amit használ.
Nektek mi a tapasztalatotok, jó ez a viszonyítás? Vagy valóban nem működik?
Azért remélem nem az az általános, hogy valaki gyakorlatilag bűnöző, közben segélyen van és ilyen autókkal járkál. Na meg ha nincs hivatalosnak tűnő jövedelme (tehát az adózatlan bűncselekményből származó pénzből vette) akkor nagyon hamar elkezd vizsgálódni a Nav.
Hitelből valóban megoldható drágább autó is, de végeredményben akkor is egy olyan autót vennék amit elvileg nem engedhetek meg magamnak. De aztán lehet tényleg hülyeség ez a szabály és valójában életszerűtlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!