Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha ez a “szabály”, hogy...

Ha ez a “szabály”, hogy lehetnek mégis ilyen drága autók?

Figyelt kérdés

Több helyen olvastam, hallottam is néhány embertől, hogy autóvásárlásnál van egy ilyen szabály miszerint 3-6 fizetésünknek megfelelő pénzből érdemes autót venni, különben túlvállaljuk magunkat.

Viszont a fizetéseket/vélhető fizetéseket nézve, ez nagyon kevésnek tűnik.

Ha a maximális 6 hónappal számolok, akkor is brutális fizetések kellenének egy egyszerűbb autóhoz is.

Például egy új Suzuki Vitara 5-6 millió forint újonnan, ahhoz kéne keresni nettó 1 milliót havonta.

Egy jobban felszerelt VW Passat van 12 millió, ahhoz legalább nettó 2 millió kéne. És akkor a tömérdek Audi/BMW/Mercedes-ről még nem is beszéltünk, amiből egy belépő kategóriának számító A4/3/C kerül 10-12 millióba.

Persze tudom, sok használt autó is van, és 3-4 évesen 200 ezer kilométerrel egy prémium is az új árának feléért megvehető, de még akkor is egy új Vitara/Octavia/Jetta/Focus áráról beszélünk.

A fizetések pedig közel sincsenek ilyen szinten. Ha egy mérnök havi 500 ezret keres, akkor az országos szinten elég jónak számít. Ismerősi körömben például többen irigyelnének egy ekkora fizetést. És akkor a havi 500-at kereső mérnök milyen autóval járhatna? Max egy új Dacia-val, közben valószínű pár éves A4/Passat amit vezet.

Szóval ha ez a 3-6 hónap tényleg jó viszonyítás, akkor csak szerintem nem működik így a valóságban? Ha ez így van akkor az ismerőseim 80-90%-a kortól függetlenül nem engedhetné meg az autót amit használ.

Nektek mi a tapasztalatotok, jó ez a viszonyítás? Vagy valóban nem működik?

2019. febr. 20. 21:53
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
67%
Azert van igy mert dajnos az emberek nagy része nem gondolkodik mielőtt autót vesz. Gondolom a kiszamolon olvastal erről, említi azt is az író hogy az emberek nagy resze nem igy vesz autót... Okos emner nem besz autot ennel több pénzből (az enyem lassan egy havi bérem sem fogja érni megse rohanok lecserelni, mivrl jó még)
2019. febr. 20. 21:56
 2/21 anonim ***** válasza:
92%
Ha ez egy működő "szabály" lenne, akkor új autót alig adnának el az országban, és a többség 20-évesekkel járna....
2019. febr. 20. 22:00
 3/21 anonim ***** válasza:
63%
Ezt bár honnan vettem, nem jelent semmit és nem ilyen szabály után vesznek autót.
2019. febr. 20. 22:03
 4/21 anonim ***** válasza:
77%
*vetted
2019. febr. 20. 22:03
 5/21 anonim ***** válasza:
53%
Más zsebébe turkálni elég gusztustalan
2019. febr. 20. 22:05
 6/21 A kérdező kommentje:

Szerintem is nagyon kevés új autót adnának el, ha mindenki ezalapján venne autót. Főleg a drágábbakat. Például egy 20 milliós új autóhoz kéne majdnem 3.5 millió nettó. Az nagyrészt csak vállalkozóként elérhető, de még válllakozók között se gyakori a 3.5 millió tiszta haszon havonta.

És 20 milliós autó viszonylag sok van, például a taxisok által előszeretettel használt használt Mercedes E-osztályból egy jól felszerelt példány 20-22 millió újonnan. BMW-nél az 5-ös, Audinál az A6-os szintén hasonló árban mozog. És még itt vidéken sem kell sokáig mászkálnom az utcán, hogy lássak egy új vagy pár éves ilyen kaliberű autót. A ma divatos SUV-ok, például X5/X6/Q7/GLE stb. szintén simán 20 millió körül vannak. Ennek ellenére X6-os Bmw-ket napi több darabot is látok.

Én elhiszem, hogy sok ember van akinek jól megy a cége, vagy nagyon jól megfizetik alkalmazottként, de azért ilyen sok embernek nem maradhat meg 3-4 milliója havonta.

Én úgy látom, hogy aki 1-2 milliót megkeres az már simán X6-ossal jár, holott elvileg nem engedhetné meg magának.

Nagyon sok helyen olvastam már ezt, sőt az egyik közgázos tanárom is a 6 hónapnyi nettó jövedelmet jelölte meg ideális összegként.

2019. febr. 20. 22:15
 7/21 A kérdező kommentje:
#5 senkinek a zsebében nem turkálok. Általánosságban beszélek emberekről, fizetésekről és autómárkák honlapjáról vett árlistákról szedett árakról. Nem azt kérdeztem, hogy konkrétan a “kollégám Józsi miből fizette a Passatot” hanem, hogy az utakon levő autókat, hogy lehetett kifizetni, ha elméletileg alig keresnek annyit ami ezekhez szükséges lenne.
2019. febr. 20. 22:17
 8/21 anonim ***** válasza:
49%

"Több helyen olvastam, hallottam is néhány embertől, hogy autóvásárlásnál van egy ilyen szabály miszerint 3-6 fizetésünknek megfelelő pénzből érdemes autót venni, különben túlvállaljuk magunkat."

Ugyan már, ez nem szabály, hanem egy orbitális baromság, ami terjed a neten.

2019. febr. 20. 22:32
 9/21 anonim ***** válasza:
59%
Nem baromság inkabb útmutatás hogy ne adosodjon el az ország...
2019. febr. 20. 22:33
 10/21 veterán vas ***** válasza:
20%

"3-6" fizetésünk"???????

Hááát nem tudom, hány ember van akinek 3-6 fizetés jön össze? Nekem pl. egy munkahelyem van, így havonta csak egy fizetést kapok.

/én kérek elnézést/ :D

2019. febr. 20. 22:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!