Melyik fordulatszámon a legnagyobb az autó gyorsulása?
A nyomatékcsúcson vagy a teljesítménycsúcson?
A légellenállástól tekintsünk el.
Nem tartományt kérdeztem.
A pillanatnyi gyorsulás hol a legnagyobb?
Tehát pl. berakom egyesbe az váltót, majd padlógázzal felgyorsulok a maximum fordulatszámig. Ilyenkor melyik fordulatszámon lesz a legnagyobb a pillanatnyi gyorsulás.
(Tegyük fel, hogy jó a tapadás és a kerekek nem pörögnek ki.)
Ott lesz a legnagyobb a gyorsulás, ahol a mozgási energia szükséglet leküzdéséhez több energia áll rendelkezésre. Semmi köze a nyomatékcsúcshoz, vagy a teljesítménycsúcshoz.
A gyorsulás az amúgy is a sebesség időbeni változása nem ? Egy tartományt hogy akarsz jellemezni egyetlen egy számértékkel? Ez nem túl logikus - kivéve ha dízel-villamos mozdonyod van, mert ott ez másként értelmezhető, ott a teljesítménycsúcson lesz a legnagyobb a gyorsulásod.
A dolog egyértelmű (teljesen nyitott folytószelepnél):
Azon a fordulatszámon, ahol a legnagyobb a nyomaték, alatta felette nem "tol" annyira...
"Azon a fordulatszámon, ahol a legnagyobb a nyomaték, alatta felette nem "tol" annyira..."
Sokak szerint meg azon a fordulaton ahol legnagyobb a teljesítmény :)
"A gyorsulás az amúgy is a sebesség időbeni változása nem?"
Igen, és? Azt a pontot keressük, ahol ez a változás a legnagyobb. Vagy másképp: ahol a sebesség-idő görbe meredeksége a legnagyobb.
"Egy tartományt hogy akarsz jellemezni egyetlen egy számértékkel?"
A tartomány maximumát keressük.
" Azt a pontot keressük, ahol ez a változás a legnagyobb."
Szerintem egy tartományt jellemző érték még mindig nem értelmezhető egy pontban. Ha megtalálod a sebességváltozás-idő függvény legmeredekebb részét és ott kijelölsz egy pontot akkor mostantól csak azon az egy ponton fogod tartani a fordulatszámmérőt és akkor fogsz a legjobban gyorsulni? Szerintem akkor változatlan sebességgel fogsz továbbhaladni, de lehet tévedek :D
Kíváncsian várom mi sül ki ebből, ez érdekes téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!