Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Városon kívül mekkora oldaltáv...

Városon kívül mekkora oldaltávolságot tartotok a kerékpárostól előzés közben?

Figyelt kérdés
Természetesen nem a kihalt országúton értem a kérdést, hanem sűrűbb szembeforgalom esetén. Időnként előfordul, hogy forgalmasabb utakon kerékpárost érek be. 95-105 km/h-val szoktam menni, ha nincs szabályozás. Ha biciklist észlelek és nem tudom menetből leelőzni (áthúzodok ilyenkor a balsávba), akkor nyomok két-három villantás erejéig vészvillogót, hogy jelentősen fékezni fogok. Alapvetően elférnék a sávban a bringás mellett, mert ahogy tudnak, félrehúzódnak, de így is 20-30 centi van mellette. Én meg nem szívesen centigeztek bringás mellett. Ilyen helyzetben általában követem, amíg nem tudok mellette elmenni legalább ajtónyitásnyi távolságra(ez kb fél vagy egy perc). Ilyenkor nyilván feltorlódnak mögöttem és a legtöbb sofőrnek forr is az agyvize. Tegyek magasan a mögöttem lévőkre vagy vessek keresztet és reménykedjek, hogy nem esik el mellettem a kerékpáros vagy sodrom el a tükrömmel?

2018. ápr. 14. 22:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
59%

Mondjuk a magyar autósoknál rohadtabb népség sem nagyon van, maximum keleten.

Folyamatos "centizgetés" "letolás" "büntetés". Bevezetném a komolyabb szankciókat, például 1-1 "centizés" után elvenném a jogosítványát és kapna 3 nap letöltendő börtönt közúti veszélyeztetés miatt. Rögtön nem lenne ennyi nagy legény.

Egyik ismerősöm például betartja az adott közúti sebességhatárokat. Ha 60 akkor 60, ha 90 akkor 90. A mögötte jövő autósok 90%-a tolja le az útról, elé vág, dudál, villog. Holott ő az, aki szabályosan közlekedik.

Ilyen szempontból tanulhatnánk a sógoroktól, ők sokkal értelmesebben, türelmesebben kezelik az ilyen helyzeteket.

Sokan elfelejtik, hogy a KRESZ egyik legalapvetőbb szabálya, hogy ne büntessünk, ne "adjuk vissza" a szabálytalanságot. Akkor is tartsuk magunkat a szabályokhoz, ha a másik nem teszi.

2018. ápr. 15. 12:32
 12/19 anonim ***** válasza:
Ötös válaszoló, elrántottam balra a kormányt, kikerülési szándékkal, így csak súroltam a biciklist, viszont a szemben lévő oszlopnak ütköztem.
2018. ápr. 15. 14:39
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem a lepontozásokat? Ti jobban tudjátok, hogyan autózik a válaszoló? Ez hogyan lehetséges?
2018. ápr. 15. 16:04
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

A németekkel nem kell példázni, mert náluk pont ezért lehetetlen főúton haladni, mert minden szarságért megállnak, lassítanak, stb, és semmit, de semmit nem haladsz előre. Éppen most voltam ott 2 hétig, volt szerencsém hozzájuk.

Én úgy csinálom, ha reménytelenül sok az autó szemből, hogy lelassítok ilyen 20-30 km/h-re, és ha látom hogy beszámítható a biciklis, képes egyenesen haladni, akkor centizve elmegyek mellette ilyen kis tempóval.

2018. ápr. 15. 17:46
 15/19 szlory ***** válasza:
100%

Nem a mögötted agybajos sofőrt teszik hűvösre, ha elcsapod a bringást, hanem Téged. Magyarul ne érdekeljen, jó módszer az is, amit leírtál, ezt a villogós dolgot talán én is el fogom tanulni tőled.

Az általad említett esetben a sebességet hozzácsökkentem a kerékpároshoz, azért, mert ha így baj lenne, tudok még reagálni. Centizni csak ritkán és erősen indokolt esetben, +10zel elhaladva mellette (ilyet emlékeim szerint eddig csakis városban csináltam, 90km/h-s országúton nem volt olyan, ahol bevállaltam volna).

Amúgy egészséges az az oldaltáv (cca. 1m), ahol ha perecel előtted a bringás, oldalra eldőlve, a feje ne érhessen az autó alá. Ez a minimumom. Igazán pedig a nagysebességes, teljes sávváltásost szeretem. Ha ügyes vagyok, időben lassítok keveset, hogy "lyukban" legyek a szembejövőkkel, mire odaérek és akkor balra-gáz.

A rutinos bringás (pl. tud szögegyenesen haladni) esetében is lehet gebasz. 1 nyomvonalas jármű, mint a motor. Egy kavics is megdobja a kerekeit és máris perec. Úgyhogy attól, hogy cicaruciban és sisakban teker, még éppoly rizikós marad.

2018. ápr. 16. 11:27
 16/19 anonim ***** válasza:
70%

"és ha látom hogy beszámítható a biciklis, képes egyenesen haladni, akkor centizve elmegyek mellette ilyen kis tempóval."

Ez egészen jó terv addig, amíg egyszer egy kavics, gödör, széllökés odébb nem dobja öt centivel. Ezután majd a böriben nyugtathatod magad, hogy csak pár centit fog tágulni az ánuszod, az még nem olyan vészes.

Megadjam a haverom emailjét, hogy elbeszélgess vele erről? Ő pár hónapja kapta meg az ítéletet - azért úszta meg felfüggesztettel, mert eddigi előélete makulátlan volt, és mert kisgyerekes családapa. Mondjuk épp eléggé megviselte, hogy megölt egy embert.

2018. ápr. 16. 11:41
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

16-os

Teljesen igazad van, bármikor eldobhatja egy kavics vagy valami.. De ha így gondolkozunk, ki sem megyek a házból. Meg akkor nem megyek az autóval sem, mert én is kaphatok durrdefektet, és akkor nekimegyek a szembejövő kamionnak.

A haverodat pedig nagyon sajnálom, a vezetés sajnos ilyen veszélyes üzem, nagy felelősség. Akármilyen szabályosan mész, bármikor eléd kerülhet egy biciklis, egy gyalogos, egy részeg, és ha elütöd, úgyis téged szivatnak meg nagyon, ráadásul a lelkiismereted soha nem lesz tiszta többet.

2018. ápr. 16. 20:14
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit el vagy tévedve.

A kresz elég világosan fogalmaz:

34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha

d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

A "megfelelő" ugyan nincs külön definiálva, de elég egyértelmű, hogy a 2-3 centiméter nem számít annak. A közlekedés veszélyes üzem, és néhány közveszélyes barom (akinek inge, vegye bátran magára) még veszélyesebbé teszi például azzal, hogy centizi a kerékpárosokat.

Az, hogy defektet kapsz, vagy rád esik egy műhold, az vis major. De az, hoyg te szándékosan veszélyeztetsz egy embert, mert neked sietős, az nem az. Az elítélendő.

2018. ápr. 16. 20:28
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Én a centizgetést nem ajánlom. Az oktatóm mesélte, hogy egyszer egy kollégája a Tesco parkolóban tolatott volna ki, nem figyelt a mögötte lévő idős emberre, kit fellökött és beverte a fejét. 5 perc alatt kiért a mentő, bevitték az idős embert a kórházba, másnap meghalt. Ment is a börtönbe. Én mikor vizsgáztam, városon belül követtem egy biciklist előzés céljából, egy hatalmas sor volt mögöttem, de nem akartam sem megbukni, sem pedig elütni egy embert és nem is akartam börtönbe menni, mert mögöttem nagy a sor, kivártam és csak akkor előztem, mikor nem jöttek szemből (Oktatóm mondta: "Az úton 3 jármű nem mehet egymás mellett". A bicikliseket, gyalogosokat, motorosokat nem védi semmilyen kaszni, ha elütöd vagy akár fellököd és úgy esik, meghalhat, te meg mehetsz a börtönbe, gondolom te sem akarnád. Ne vedd figyelembe mögötted a sort, inkább legyen több olyan ember, ki betartja a kreszt, mint aki nem. Kiskoromban volt, hogy egy busz 50-el elment mellettem a kanyarban úgy, hogy 10 cm sem volt a busz és a kormányom között, egy rossz mozdulat és az árokban végzem vagy a busz alatt. Nem játék ez, nagy felelősség ám a vezetés, még ha külső szemmel ezt nem is veszi észre az ember. Mikor a jogosítványt szereztem, akkor eszméltem rá, hogy ez nem játék, egy kis hiba és máris kattan a bilincs.
2018. szept. 18. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!