Városon kívül mekkora oldaltávolságot tartotok a kerékpárostól előzés közben?
Mondjuk a magyar autósoknál rohadtabb népség sem nagyon van, maximum keleten.
Folyamatos "centizgetés" "letolás" "büntetés". Bevezetném a komolyabb szankciókat, például 1-1 "centizés" után elvenném a jogosítványát és kapna 3 nap letöltendő börtönt közúti veszélyeztetés miatt. Rögtön nem lenne ennyi nagy legény.
Egyik ismerősöm például betartja az adott közúti sebességhatárokat. Ha 60 akkor 60, ha 90 akkor 90. A mögötte jövő autósok 90%-a tolja le az útról, elé vág, dudál, villog. Holott ő az, aki szabályosan közlekedik.
Ilyen szempontból tanulhatnánk a sógoroktól, ők sokkal értelmesebben, türelmesebben kezelik az ilyen helyzeteket.
Sokan elfelejtik, hogy a KRESZ egyik legalapvetőbb szabálya, hogy ne büntessünk, ne "adjuk vissza" a szabálytalanságot. Akkor is tartsuk magunkat a szabályokhoz, ha a másik nem teszi.
A németekkel nem kell példázni, mert náluk pont ezért lehetetlen főúton haladni, mert minden szarságért megállnak, lassítanak, stb, és semmit, de semmit nem haladsz előre. Éppen most voltam ott 2 hétig, volt szerencsém hozzájuk.
Én úgy csinálom, ha reménytelenül sok az autó szemből, hogy lelassítok ilyen 20-30 km/h-re, és ha látom hogy beszámítható a biciklis, képes egyenesen haladni, akkor centizve elmegyek mellette ilyen kis tempóval.
Nem a mögötted agybajos sofőrt teszik hűvösre, ha elcsapod a bringást, hanem Téged. Magyarul ne érdekeljen, jó módszer az is, amit leírtál, ezt a villogós dolgot talán én is el fogom tanulni tőled.
Az általad említett esetben a sebességet hozzácsökkentem a kerékpároshoz, azért, mert ha így baj lenne, tudok még reagálni. Centizni csak ritkán és erősen indokolt esetben, +10zel elhaladva mellette (ilyet emlékeim szerint eddig csakis városban csináltam, 90km/h-s országúton nem volt olyan, ahol bevállaltam volna).
Amúgy egészséges az az oldaltáv (cca. 1m), ahol ha perecel előtted a bringás, oldalra eldőlve, a feje ne érhessen az autó alá. Ez a minimumom. Igazán pedig a nagysebességes, teljes sávváltásost szeretem. Ha ügyes vagyok, időben lassítok keveset, hogy "lyukban" legyek a szembejövőkkel, mire odaérek és akkor balra-gáz.
A rutinos bringás (pl. tud szögegyenesen haladni) esetében is lehet gebasz. 1 nyomvonalas jármű, mint a motor. Egy kavics is megdobja a kerekeit és máris perec. Úgyhogy attól, hogy cicaruciban és sisakban teker, még éppoly rizikós marad.
"és ha látom hogy beszámítható a biciklis, képes egyenesen haladni, akkor centizve elmegyek mellette ilyen kis tempóval."
Ez egészen jó terv addig, amíg egyszer egy kavics, gödör, széllökés odébb nem dobja öt centivel. Ezután majd a böriben nyugtathatod magad, hogy csak pár centit fog tágulni az ánuszod, az még nem olyan vészes.
Megadjam a haverom emailjét, hogy elbeszélgess vele erről? Ő pár hónapja kapta meg az ítéletet - azért úszta meg felfüggesztettel, mert eddigi előélete makulátlan volt, és mert kisgyerekes családapa. Mondjuk épp eléggé megviselte, hogy megölt egy embert.
16-os
Teljesen igazad van, bármikor eldobhatja egy kavics vagy valami.. De ha így gondolkozunk, ki sem megyek a házból. Meg akkor nem megyek az autóval sem, mert én is kaphatok durrdefektet, és akkor nekimegyek a szembejövő kamionnak.
A haverodat pedig nagyon sajnálom, a vezetés sajnos ilyen veszélyes üzem, nagy felelősség. Akármilyen szabályosan mész, bármikor eléd kerülhet egy biciklis, egy gyalogos, egy részeg, és ha elütöd, úgyis téged szivatnak meg nagyon, ráadásul a lelkiismereted soha nem lesz tiszta többet.
Kicsit el vagy tévedve.
A kresz elég világosan fogalmaz:
34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;
A "megfelelő" ugyan nincs külön definiálva, de elég egyértelmű, hogy a 2-3 centiméter nem számít annak. A közlekedés veszélyes üzem, és néhány közveszélyes barom (akinek inge, vegye bátran magára) még veszélyesebbé teszi például azzal, hogy centizi a kerékpárosokat.
Az, hogy defektet kapsz, vagy rád esik egy műhold, az vis major. De az, hoyg te szándékosan veszélyeztetsz egy embert, mert neked sietős, az nem az. Az elítélendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!