Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az előzés menete? Hogy történik?

Az előzés menete? Hogy történik?

Figyelt kérdés

Láttam egy kérdést, ahol előzésen vitáztak és olvastam h kell előzni.

Hogy nem beletapadva az előttem haladóba.

Pontos menete hogy zajlik? Friss jogsim van, 3 hetes de eddig mindig megtorpantam közben és visszabújtam

2018. febr. 21. 19:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
51%

Meggyőződsz arról, hogy nem jön szembe senki, arról is, hogy nem akar valaki téged is előzni/nem-e jön hátulról senki, aztán kiteszed az irányjelzőt, gyorsítasz, elhaladsz az előzendő jármű mellett és szépen visszasorolsz irányjelző használata mellett.

De kb. így van leírva a kresz-ben is, csak szebben megfogalmazva. Nyilván, ha van jogsid akkor ezt te is tudod, így nem értem mi értelme van ennek a kérdésnek.

2018. febr. 21. 19:06
 2/11 anonim ***** válasza:
57%

Nem kell ám annyira félni az előzéstől, egy picit túl is misztifikálják.

A lényeg, hogy folyamatosan figyeld a mögöttes forgalmat. Ha beérsz valakit, akkor valószínű, hogy mögötted is be fognak érni egyszer, ami további bonyodalmakat tud okozni. A legegyszerűbb a lassabb autókat az első adandó alkalomnál megelőzni (de semmiképpen ne menj bele balesetveszélyes manőverekbe!), elkerülve azt, hogy feltorlódjon mögötted a sor.

Előzési szándékodat balra indexeléssel jelezned kell. Győződj meg, hogy a mögöttes forgalomból senki nem akar előzést kezdeni. Elkezdhetsz balra sorolni, majd visszaváltással a (benzines) motornak nyomsz egy kövér gázt és végül egy jobbra indexeléssel befejezed az előzést.

Javaslom, hogy néha próbáld ki, milyen ha ötösből visszakapcsolsz négyesbe és nyomsz egy gázt. Például 70-el haladáskor. És néz meg milyen gyorsan tudsz felgyorsulni 100-110-re. Ezt kell igazán érezned, meg azt, hogy a szembe forgalom milyen sebességgel halad. Ha ez megvan, gyerekjáték az egész.

20/f

2018. febr. 21. 19:14
 3/11 anonim ***** válasza:
37%
Aki lepontozott, legalább írja le, hogy miért pontozott le. Hátha tanulok belőle.
2018. febr. 21. 19:48
 4/11 anonim ***** válasza:
45%
Belenézel a tükörbe h nem előznek e mar mögötted,kiteszed az indexet,autó erejétől és a körülményektől függően visszaváltasz ha kell és ha szemből se jönnek elkezded az előzést és mikor a középső tükörben meglátod az előzendő járművet,visszasorolsz elé. De a cammogógnál vigyázni kell mert van h amikor már mellette vagy hirtelen elbaszódik balra mert meglátja erzsi nénit a kapuban.
2018. febr. 21. 19:56
 5/11 Gábor t ***** válasza:
95%
Szia. Előzésnél a leg jobb ha lendüledből teszed. Ha mögötte vagy az előzendőnek, vissza 3 padló gáz. Ha nem tudod meg előzni, hadjál legalább 3 autonyi helyet magad elött , hogy más tudjon, menni. Ez nem kresz ez tapasztalat.
2018. febr. 21. 19:57
 6/11 anonim ***** válasza:

ugy ahogy elottem irtak

a legjobb ha autopalyan gyakorolsz, mert az egyik veszelyforras - szembejovo forgalom - itt nincs

kamionokkal kezd, azok eleg lomhak, viszont itt tobb helyet kell hagyni hatul, hogy legyen idod kicsit felgyorsulni, persze ez autotol is fugg, minel erosebb a kocsi, annal jobban gyorsul, nyilvan dombon fel Trabival nem kezdesz kamiont elozni a belso savban :)

ha kamion megvan, akkor probalkozz mas szemelyautoval

a lenyeg, hogy megtapasztald mennyire gyorsul a kocsid, mekkora sebessegre tud gyorsulni, stb.

valoszinu vissza kell valtanod egy sebesseget (vagy kettot), de a visszavaltast ha eddig nem gyakoroltad akkor elobb azt gyakorold, h megtapasztald

2018. febr. 21. 23:58
 7/11 anonim ***** válasza:
3 hét után már elfelejtetted az 5-ös szabályt?
2018. febr. 22. 07:19
 8/11 A kérdező kommentje:
Igazából az oktatom semmit sem segített az oktatás során. 30 óra után levizsgáztam, de az oktató nem engedett, így beszéltem az iskola vezetőjével. 2 hibapontal mentem át. Előzni soha sem kellett, csak biciklist. Igazából sikerült kifogni olyan időt hogy gyalogos nem volt, se biciklis, meg olyan utat is. Országúti vezetés volt gyöngyös-nagyrédei omv, ott parkolás bal előre.
2018. febr. 22. 07:45
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

Nem a vizsgán kell megtanulni előzni...

A kérdés még mindig, mi az előzés 5 feltétele. Ezt elméleti órán is tanították...

2018. febr. 22. 08:20
 10/11 anonim ***** válasza:
Nagyjából leírtak előttem mindent. Annyi, hogy nagyon sokan nem fogják fel, hogy sokkal könnyebb messzebbről, lendületből előzni. Szerintem 10-ből 7 autós ha például beragad egy teherautó vagy busz mögé, rátapad a hátuljára és 2 méterről követi, miközben idegesen rángatja ki az autót a sáv közepe felé, hogy néha kilásson előre is, hogy mikor szabadul fel a szembejövő sáv, vagyis mikor előzhet. Nagyon sokszor előzök úgy, hogy én lemaradok több autó távolságra, így könnyedén belátom az utat. Még akkor is, ha netalán jobbra ível az út. Ugye ilyenkor ha megy előtted valaki, nem látsz semmit, de távolról remekül belátható az út akár kilométer hosszan is. Ha látom, hogy nem jön senki, elkezdek gyorsítani, előzés előtt meggyőződök még egyszer, hogy se szemből, sem mögülem nem érkezik senki, aztán kielőzöm a teherautó seggében lévőt meg a teherautót is. Arra kell csak nagyon vigyázni, hogy nehogy rád húzza az autót, akit előzöl, mert nincs annyi esze, hogy a visszapillantóba is belenézzen. Arra mindig készülni kell, hogy rád húzza az autót, akit épp előzöl. Ezért veszélyes nagy sebességkülönbséggel (+30-40 km/h) előzni, mert nem tudsz reagálni, ha baj van. 15-20 km/h sebességkülönbség az ideális és biztonságos. Azon kívül az előzést is hamarabb be tudod fejezni, ha nem valaki seggéből gyorsítasz ki, hanem lendületet veszel. Érdekes, hogy ezzel mennyien nincsenek tisztában. Sokáig én sem jöttem rá, mígnem egy autóversenyző barátom elmondta, hogy hogyan lehet gyenge autóval lendületesen menni és előzni. Hát így. Pro tipp: tolod a lassabb autót hátulról, kanyarog az út, nem látsz előre. Látod, hogy jön egy kanyar, utána valószínűleg egy kis egyenes rész. Maradj le, majd kezdj rágyorsulni az előtted lévőre úgy, hogy nagyjából a kanyarnál érd utol. A kanyard még vedd be mögötte, aztán ahogy jön az egyenes, nézz ki, hogy jön-e valaki szemben. Ha van egy kis helyed, és megvan a kellő tempókülönbség, már előzhetsz is egyből (kb negyedannyi idő alatt, mint ha akkor kezdenél gyorsítani a 60 lóerős Suzukival). Ha azt látod, hogy jönnek szembe, akkor meg fékezel és maradsz mögötte.
2018. febr. 22. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!