Milyen autót engedhetsz meg magadnak havi 1 milliós fizetéssel?
Mielőtt bárki írná, hogy fake kérdés, elárulom őszintén, hogy közel sem keresek ennyit, ugyanis csak egyetemre járok még. Tehát a kérdés nem rám vonatkozik, szimplán csak kíváncsi vagyok, hogy milyen autót engedhet meg magának az, aki havi 1-1,5 milkát keres.
Ugyanis nem egy ilyen embert ismerek, bár igaz, nem mindegyik magyar, de óriási különbségek vannak köztük. Van aki Volkswagen Golf-ot vezet, de van aki nemrég vett egy 2016-os Mustangot. Sőt, ismerek valakit, aki másfél milka körül keres, és Porsche Caymannal furikázik ide-oda és gyönyörű kertes házban él.
Szóval milyen kocsira futja valójában egy 1-1.5 milliós havi fizuból? Válaszokat köszi!
Na itt a lényeg. 28 000 euro az nincs 9 milla, az simán kivitelezhető komolyabb megerőltetés nélkül a másfél millás fizetésből :)
A "mellébeszélést" értsd úgy, hogy nem adtál meg konkrétumokat, csak fizetést meg típust. Ahhoz, hogy tudjam, hogy mit engedhetek meg magamnak az több tényezőből áll.
Tegyük fel, én egy másfél millát kereső leginkább otthonról dolgozó szoftverfejlesztő vagyok, aki vidéken él. Három évig bérelek egy lakást az legyen rezsivel egy 80-100 000, a megélhetési költségeim is megvannak havi 200 000-ből meg legyen egy kis ráhagyás. Három évig havonta 1 gurigát félredobok akkor van 36 millió "tőkém". Veszek egy telket, felhúzok egy minimalista hellyel közzel passzív házat 30 millából ekkor marad 6 millám. Innentől nem bérelek lakást, de eltapsolok ugyanúgy havi 2-3-400 000-ret mert nagy lábon élek pár hónap után megint lesz annyi tőkém, hogy behitelezzek egy 15 millás autót. Kivitelezhetetlen? Nem.
Ugyanez egy második kerületi ugyanilyen háznál, már igencsak necces lenne. Mármint maga a ház :D
Magán a körítésen nagyon sok múlik, mert abból derül ki mennyid marad autóra. Lehet, ha olyan helyen laksz, akkor még az új Golf sem fog összejönni ( cserébe Rogán Antal szomszédja vagy ).
Értem mit mondasz, a végére csak megértjük egymást :D De egyébként a kertes ház nem sűrűn fordul elő, sok ismerősöm a városban él, itthon és külföldön egyaránt, apartmanokban. Nyilván így még többet lehet hozzátenni a megtakarításhoz. Hozzáteszem, nem vagyok szakértő e téren, ugyanis nem éltem még egyedül olyan házban/lakásban, amit magamnak fizettem, így nem tudom azt sem, hogy a bérlés vagy a vétel lehet-e jobban kifizetődő hosszútávon.
Így utólag, valóban kevésnek tűnik az információ, amit a kérdésemhez írtam, de mint fentebb is említettem, nem rám vonatkozik, nem komoly kérdés olyan értelemben, hogy nem én szeretnék tanácsot, hogy milyen autót vegyek. Csak kíváncsiságból érdekelt volna pár alternatíva, hogy milyen lehet egy átlagos autó, amit egy 1-1.5 millás fizuval rendelkező ember Magyarországon vezethet.
Egy pénzügyi tanácsadással főállásban foglalkozó ismerősöm szerint, egy autóra szánt ideális összeg 3-6 havi nettó bér. Állítólag ez azaz autó kategória amit minden ember képes fenntartani, kivéve, ha minimálbér vagy ahhoz közeli a fizetése.
pl: ha valaki nettó 200-at keres, akkor 600-1200 az ideális választás...
Én is ez alapján vettem a kocsim és nem bántam meg! Az a baj sokan a látszat miatt túlvállalják magukat.
Érdekes ez a 3-6 havi jövedelem szerinti dolog. Ez azt jelenti, hogy aki 1,5 milkát keres havonta, az 9 miksáért vehet autót maximum, ha az ésszerűség határain belül maradunk.
Egyébként, ez nem volt benne a kérdésben, de te milyen autót vásárolnál ilyen fizetéssel? Egyszerűen nagyon kíváncsi vagyok e téren. Legfőképp az ugyanolyan autób*zik válaszát várom, mint amilyen én vagyok :D
2. Vagyok.
Ha a 9 millát lőjük be ésszerűségi határnak, abból az általam leírt kombináció simán beújítható használtan. Utána meg nem hiszem, hogy a fogyasztás vállalhatatlan lenne, mert egy sorhatos dízel Dodge Ram és egy S2000 is simán tud 15 lityi alatt maradni.
2500 Ram 5.7 hemi motorral taposva 16 litert eszik gázból vegyes használattal :)
És most éppen eladó 2007-es leszervizelve, 7.5 misi
Ez most a reklám helye:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!