Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Valami gond lehet a váltóval?

Valami gond lehet a váltóval?

Figyelt kérdés

Ma reggel tapasztaltam először ezt a jelenséget, -6 fokban beindítottam az autót és egy pár percig járattam a motort (max 3-4perc) aztán ahogy elindultam, mintha az automata váltónál ilyen fura, halk, recsego, ropogo hang jött volna ki belőle, meg éreztem is mikor rátettem a kezem, mintha egy nagyon minimálisan remegett volna a kar.

és még valami ami furcsa volt, hogy az autó hangja is egy kicsit másabb volt (talán hangosabb?!?) még nem tapasztaltam annyira, talán később még tudok újabbakat mondani. Most egyenlőre ezeket a hibákat vettem észre :/

Remélem nincs komoly baja, váltani egyből váltott, felfelé is meg visszafelé is, ahogy beraktam direktbe egyből indult, úgyhogy... JA ezt még kihagytam, ezeket a jelenségeket hidegen csinálta, amint mentem vele durván 500-800 métert, elmúlt a probléma.

Mi lehet a baj? :( remélem tudtok segíteni!

2017. jan. 6. 06:32
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

Dermedt volt a váltóban az olaj.

Amikor a motort beindítod, a váltó is elkezd dolgozni, forgatja az olajat, ami most hidegebb, sűrűbb volt.

Miután felmelegszik az olaj, megszűnt a furcsa müködés?

Az én autóm is automata váltós, fagyban még furcsábban müködik: nem vált, a fordulatszám emelkedik, hangosan zúg, erölködik a motor, de nem kapcsol fentebb a váltó.

Leállitom, újra inditom, és működik - rejtélyes, hogy pontosan mi történik olyankor, de a dermedt olajnak köze van hozzá, mert csak az első inditáskor fordul elö, ha nagyon hideg van.

Hidegben egyébként a váltótól függetlenül is magasabb lehet az alapjárat, érzékeli az elektronika, hogy dúsabb keverüket kér a hideg motor, s az autonata szívató gondoskodik róla

2017. jan. 6. 07:03
 2/21 anonim ***** válasza:
Ez olyasmi, mint ahogy a kéziváltó is nagy hidegben akad, alig akar bemenni sebességbe, a megdermedt olaj miatt.
2017. jan. 6. 09:29
 3/21 anonim ***** válasza:
Nyilván nem ok nélkül emelkedik meg az alapjárat és nem ok nélkül nem vált megszokott fordulaton a váltó, ez így teljesen rendben működik.
2017. jan. 6. 10:11
 4/21 anonim ***** válasza:
27%
Csak tudnám hogy minek kínzod azt a szerencsétlen autót 3-4 perc járatással?
2017. jan. 6. 10:12
 5/21 A kérdező kommentje:

Oh, köszönöm a válaszokat!! egy kicsit megnyugodtam.

De olyan furcsa mert eddig a minuszokban nem volt ilyesmi probléma, amikor ezt csinálja a hidegben akkor addig nem is szabad vele közlekedni?

Nem lehetséges hogy olajat kellene már benne cserélnem?

Utolsó ~ Miért akkor induljak el egyszerre amint beindítottam az autót? ilyenkor általában azért szoktam egy kicsit járatni.

2017. jan. 6. 13:48
 6/21 anonim ***** válasza:
Mikor volt benne utójára olaj cserélve?
2017. jan. 6. 14:10
 7/21 anonim ***** válasza:
Igen,egyből el szokás indulni az autóval,semmi értelme járatni.
2017. jan. 6. 15:04
 8/21 A kérdező kommentje:

egyből? hát nem tudom, én mindig szoktam egy picit járatni hogy felmelegedjen az olaj, aztán utána indulok.

Hát 2 éve lett utoljára megnézve,akkor nem volt gond az olajjal, de már kezdek bizonytalan lenni mert az egyik azt mondja nem kell a váltóban olajat cserélni mert élettartam feltöltésű míg a másik azt mondja cserélni kell. meg ha cserélni is kell, nem tudom kivel cseréltessem le,vagy hova vigyem mert szerintem nagyon sok szerelő nem ért az automatához. :/

2017. jan. 6. 15:57
 9/21 A kérdező kommentje:

Egyébként délután -5 fokban megint előjött ez a probléma hogy "recsegett/ropogott" a váltó, de nem indultam el vele,nem tartottam jó ötletnek, úgyhogy visszatettem Parkoló módra, aztán járattam a motort úgy 5-7 percig és utána indultam el vele és megszűnt a probléma.

Igazatok volt, tényleg megdermedt az olaj és valószínű azért van ez, melegen már nem csinálja csak hidegen. de akkor is ilyen még soha nem történt velem :/

Lehet, vagyis le kéne cserélnem akkor az olajat, de ezzel meg is szűnne a baj?

2017. jan. 6. 16:19
 10/21 anonim ***** válasza:

Olajat nem akkor kell cserélni, amikor már baj van, az olajcsere lényege, hogy megelőzze a bajt, jó legyen a kenés a motorban, váltóban.

Akkor is érdemes az automata váltóban olajat cserélni, ha az teljes élettartam feltöltésű.

Nem a sarki sufnishoz kell elvinni, aki még soha nem látott automata váltót, de egy normálisabb műhelyben az olajcsere nem lehet gond, nem szerelni, javítani kell a váltót, csak olajat cserélni.

Fölöslegesen járatni valóban nem kell a motort, de automatánál a hidegben indulás sem biztos, hogy azonnal megy. Ugyanis amíg az olaj dermedt a váltóban, hiába indulnál, ha nem kezd kúszni az autó, ne erőltesd.

Ehhez azonban elég néhány másodperc járatás, a 2-3 perces üresben járás sok.

Menet közben, óvatosan terhelve gyorsabban melegszik be, jobb úgy a motornak, váltónak is

2017. jan. 6. 16:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!