Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Igaz, hogy esőben növekszik...

Igaz, hogy esőben növekszik az autó fogyasztása?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 24. 21:06
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
Szóvala 8 as átlagból lett 10-11 literes étvágy..
2010. ápr. 26. 15:43
 12/32 Beviz Elek ***** válasza:

Te nagyonbeteg. Ne keverd bele a jeges utat, mert ott nehéz ilyeneket számolni. Ne nevettes már, hogy ilyen csökött agyú vagy. Gondolkozz, majd utána írhatod a kommenteket :)

Gondolom autód nincs... Na azt képzeld el, hogy ha van egy Suzukid (mint nekem) és szélesebb kereket raksz rá (anélkül, hogy az átmérőjét növelnéd, mert az is számít) akkor az autó lassabban fog gyorsulni és valamivel többet fog fogyasztani.

Hogy miért? Azért, mert nagyobb felületen érintkezik az úttal, nagyobb a tapadása (és ezért jobb is az úttartása).

Legyél olyan kedves és nyiss ki egy fizikakönyvet, gyűjts tapasztalatokat az életben és majd utána okoskodj!

:)

2010. ápr. 26. 16:02
 13/32 A kérdező kommentje:

Ajánlom figyelmetekbe a súrlódástípusokat:

[link]

Remélem sikerült a copy+paste

Itt láthatjátok, hogy kétfajta súrlódásról van szó. A kerék és az út közötti súrlódás hasznos és előre mutat. Nélküle képtelen lenne mozogni a kocsi. A kerekekben pedig fellép a belső súrlódás, ami visszafogja a kocsit. Az pedig hátrafelé mutat. Úgyhogy mielőtt másokat kioktatunk nézzünk utána.

2010. ápr. 26. 16:20
 14/32 A kérdező kommentje:
Annyit még hozzátennék, hogy az út és a kerék közötti súrlódás fékezés esetén hátrafelé mutat és megállítja a kocsit. Ez mindenképpen hasznos.
2010. ápr. 26. 16:23
 15/32 Beviz Elek ***** válasza:

Akkor olvass!

"Ha nem lenne súrlódás, olyan örökmozgót lehetne készíteni, amely ugyan energiát nem termelne, de egyszer megindítva örökké mozogna."

Tehát van surlódás, ami LASSÍT. minél nagyobb a surlódás, annál több energiát emészt fel. Minél több energiát emészt fel, az autó annál többet fogyaszt.

Legyen eszed légyszíves. A súrlódás nem gyorsít, hanem a lendület miatt mutat előre. Olyan surlódás nem létezik, ami gyorsít.

Van hasznos súrlódás, ez igaz, de az sem gyorsít. Köszi, hogy utánajártál, de semmire nem mész vele, mert igazad az még véletlenül sincs :)

2010. ápr. 26. 17:04
 16/32 A kérdező kommentje:
Nem szeretnélek megbántani,de gondolkozz egy cseppet. Kétfajta súrlódás van a kocsinál. Az egyik hasznos, a gumi és az út közötti. Enélkül nem tudsz közlekedni az autóval mert nem tudod mozgásra bírni, vagy fékezéskor nem tudsz megállni. Amit te mondasz a széles gumikról az másfajta súrlódás. Az valóban káros. Legyen már eszed és gondold meg, hogy mi lenne ha jégen, ahol a súrlódási együttható nagyon kicsi hogy közlekedsz.
2010. ápr. 26. 17:15
 17/32 Beviz Elek ***** válasza:

Huuu de beteg vagy... Te idefigyelj.... Ne akassz már ki, hogy ennyire értetlen vagy.

Mondtam, hogy a jeget hagyd ki belőle, mert nem az volt a kérdés.

De ha itt tartunk, akkor elárulok valamit. Ha a súrlódás 0 lenne a kerék és az út között, és te meglöknéd az autót, majd beugranál, igaz, hogy nem tudnád irányítani, de soha nem is állna meg, mivel a súrlódás 0!!! Vagyis tévedek. Megállna ha neki mész egy fának. De ha már ennyire eltúlozzuk a dolgot. Egy végtelen hosszú, egyenes, tükösima felületen soha nem állna meg és 1 csepp benzint sem fogyasztana, mert nem kell beindítani. Akkor most mi is van? Tehát: Minél kissebb a súrlódás, annál kevsebb üzemanyag kell. Ha valami nem tetszik, menj be a suliba és a fizikatanár neked elmagyarázza szívesen.

Tudom tudom... De van a másik fajta súrlódás is. Viszont... Ha a kerék és az aszfalt között 0 a súrlódás, akkor a kerék nem mozdul meg, hanem csúszik a felületen, tehát a másik súrlódás nem lép fel. Nehéz elképzelni, de ez így van. (hozzáteszem.. ahhoz, hogy soha ne álljon meg, légüres térben kellene lenni és 0 kellene legyen a surlódás teljesen sík felületen. Ezek lehetetlenek, hogy kipróbáld, de hidd el ez így van. Ne okoskodj, hanem gondolkozz. !!)

;)

2010. ápr. 26. 17:26
 18/32 A kérdező kommentje:

""a víz miatt a kerekek tapadása is kissebb"

De ez pont ellenpélda. Ha a tapadás kissebb, akkor könnyebb mozgatni. Ha könnyebb mozgatni, akkor kevesebbet fogyaszt."

Nem is értem miért vitatkozok veled ha ilyeneket írsz. Vezettél te már valaha autót? Ha igen akkor nem írnál ilyen hülyeségeket. Tegyél már különbséget szezon és fazon között. Próbálj már egy cseppet gondolkodni mielőtt hülyeségeket beszélsz. Ha a keréknek nincs tapadása még elmozdítani sem tudod az autót, nemhogy még kevesebbet fogyasszon. Az autó kerekes jármű, te szerencsétlen, nem egy doboz amit megdobsz és ha nem lenne súrlódás elmenne a végtelenig. Megmondanád, hogy hány évesen írsz ilyen irtózatos marhaságokat?

2010. ápr. 26. 20:17
 19/32 Beviz Elek ***** válasza:

Te tényleg ilyen sötét vagy vagy csak teteted?

Te nagyon beteg, ha nincs súrlódás akkor nem mindegy, hogy mi csúszik? Nehogy azt mond nekem, hogy a kocsit nem tudnám úgy megmozdítani, de egy 500kg-os ólomdarabot igen. Ennyire fogyatékos te sem lehetsz. Amúgy 20 vagyok de te akármennyi is, sokkal több értelemmel lettem megáldva. (vagy suli segített és hogy figyeltem fizikán?:O )

Akár hiszed akár nem, minél kissebb a súrlódás, annál kisseb energia kell a mozgatásra. Ha te ezt nem fogod fel, akkor sajnálom. ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni!

2010. ápr. 26. 20:25
 20/32 A kérdező kommentje:
Te szerencsétlen, mikor érted már meg, hogy az autó kerekénél kétfajta súrlódás van? Végül is hány évet jártál iskolába? Nem lehetsz ennyire szerencsétlen? Végül is mivel foglalkozol? Gondolom valami elméleti hülyeséggel.
2010. ápr. 26. 20:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!