Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Érdemes váltani oktatót? Az...

Érdemes váltani oktatót? Az óra után a sírás kerülget.

Figyelt kérdés

A szüleim és a párom szerint nem kellene váltanom, mert ennél csak rosszabb lesz, de nekem már kedvem sincs menni órára.

Az oktató az első órán még szimpatikus volt, az 1-4 óra között még dicsért folyamatosan, hogy ügyes vagyok, jól haladok, majd egyre bunkóbbá és kritizálóbbá vált, úgy érzem nem is lehet olyat tenni, ami neki megfelel. Az első 10 órán a tanpályán gyakoroltunk, majd most a 11-12. órán egy kertvárosi részen, körbe-körbe mentünk ugyanazon a szakaszon. Már a korábbi órákon is kezdett piszkálódni, pl. a könyv szerin azt tanultuk, hogy elindulásnál először kell indexelni majd körbenézni, így csináltam. Eleinte ő is erre tanított, majd váltott: először kell körbenézni majd indexelni. Mikor így csináltam ez se volt neki jó, már azt mondta, hogy miközben körbenézek akkor jelzek. Már nem is tudom hogy mi a helyes sorrent, totál belezavart, de bárhogy csinálom biztos, hogy nem úgy kell szerinte, valamint van, hogy én már körbenéztem minden tükröt, holtteret, majd azért mert ő ezt nem látta (nem figyelt) lecsesz, hogy miért nem néztem körbe.

Ma hogy a kertvárosi részen gyakoroltunk tovább fokozódott a unszimpátia: egyes szakaszokon ha átváltottam 2-esből 3-asra, ahogy először csináltuk, akkor azért cseszett le, hogy ilyen kis szakaszon minek váltok át, de mikor a következő körben ugyanott nem váltottam, akkor az volt a baja, hogy miért nem váltok. Az egyik útkereszteződésben láttam, hogy távolról jön egy autó, úgy éreztem még ki tudok menni előtte, erre ő beletaposott a fékbe. Kérdőre vontam, erre ő csak annyit mondott, hogy lehet, hogy kifértünk volna, de jobb megvárni, míg elmegy. Máskor meg azt mondta, hogy ha kiférek, akkor menjek. Az egyik útkereszteződésnél lelassítottam (ő valószínűleg ezt nem érezte elégnek), ezért tovább nyomta a féket, de mivel a kuplung nem volt benyomva, így lefulladt, erre engem cseszett le, hogy miért nem nyomom a fékkel együtt a kuplungot, pedig nem is én fékeztem, hanem ő, én mentem volna tovább. Egy útkereszteződéses megfordulásnál mikor már kijöttem a "megfordulásból" akkor kicsit gyorsítottam, mire ő lecseszett, hogy lassan kell menni, pedig előtte az Y megfordulásnál azért piszkált, hogy miért nem megyek gyorsabban. Szóval a sebességet sem lehet nála eltalálni. Mikor mondtam neki, hogy azért mentem gyorsabban, mert láttam, hogy nem jön semmi és nem megyek fel a padkára se, ő kiröhögött, majd mondott egy viccet egy nagymamáról, aki gyorsan köt, de minek. Az óra közepe felé közölte, hogy nincs érzékem az autóvezetéshez, majdnem elsírtam magam, mikor elindultam akkor meg azt mondta, hogy "látom már nem csak nem csinálod azt, amit mondok, de meg se hallod" - pedig csak nem akartam reagálni már.

Mikor visszafelé jöttünk, két település között van egy kb. 1 km-es lakatlan terület, egyszer csak megszólalt, hogy innentől ne nyomjam a gázt, mert majd lelassulunk a lakott területig. Idő előtt lelassultunk, már 40-el mentünk mire a lakott területre értünk, de inkébb nem nyomtam a gázt míg nem mondja, már elegem volt belőle. Erre azért cseszett le, hogy "nyomjuk a gázt, hát nem érzed, hogy lelassultunk?"

Majd mikor ideértünk értékelte az órát: szerinte tehetségtelen vagyok, sokkal lassabban tanulok, mint mások, mert állítólag másokkal a ma bejárt területet 30 perc alatt bejárja úgy, hogy meg is tanulják és utána az óra többi részét máshol folytatják, de velem "nem mer máshova elmenni..". Szerinte nem érzem az autót, benne ülök de sose használom a tükröket, pedig ez szerintem totál nem igaz, mert mindig használom.

Eleinte nagy kedvvel mentem vezetni, de már semmi kedvem, előre rettegek a következő órától, lehetetlen neki megfelelni és én is kezdem úgy érezni, hogy képtelen vagyok vezetni. Mikor óra közepén a sírás kerülgetett, onnantól már nem is figyeltem, néha elfelejtettem kitenni az indexet, egyszer úgy váltottam, hogy nem nyomtam be a kuplungot, teljesen frusztrált az oktató jelenléte, úgy érzem, mintha arra várna mibe lehet belekötni.

Valóban ne váltsam mert csak rosszabb lesz? Attól is félek, ha megmondom neki, hogy váltok, akkor leadja az infót a többi oktatónak és úgy fognak kezelni, amilyennek ő beállít.

Azonban ezzel az oktatóval nem érzem úgy, hogy meg lesz a jogsim a közeljövőben, egyre bénábbnak érzem magam, elment a kedvem is, valamint közölte, hogy ő csak akkor kér majd vizsgaidőpontot, ha már teljesen jól megy a vezetés és "készüljek fel, hogy egy jobb képességűnek is kell 50 óra, akkor gondoljak bele nekem mennyi kell majd...".

2016. aug. 10. 13:02
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
szerintem vagy válts, vagy ültess be valakit egy órára, hogy lássa más a helyzetet. Ha akkor feltűnően máshogy viselkedik, tudod, hogy az emberrel van a baj. Akkor érdemes váltani. Ha meg nem akarsz, akkor kérj az autósiskolától más oktatót, akár egy nőt (ha jól sejtem, lány vagy) is.
2016. aug. 10. 13:15
 2/23 A kérdező kommentje:
Szerintem nem engedné meg, hogy valakit elvigyek magammal órára, lány vagyok, egy női oktató van még ennél az iskolánál már bánom, hogy nem hozzá mentem, de az iskolaváltáson is gondolkodom.
2016. aug. 10. 13:19
 3/23 anonim ***** válasza:
Az oktató NEKED dolgozik, nem szívességet tesz. Ennek megfelelően ha nem vagy elégedett az általa nyújtott szolgáltatással, akkor válts.
2016. aug. 10. 13:23
 4/23 anonim ***** válasza:

A helyeden keresnék másik oktatót.

A hangsúly a keresésen van, nem szabad vakon átmenni valakihez, aki esetleg még rosszabb, mint a mostani.

A viselkedése furcsa a fazonnak, a szigorú oktató lehet jó oktató, de csak azt van joga vissza követelni, amit előbb meg is mutatott, és legyen következeses.

Az elindulást pl SIKK-esen tanítják (sebesség, index, körültekintés, kézifék), ha szerinte is ez a sorrend, akkor ezt követleje vissza.

A viselkedésén kívül azt is furcsállom, hogy huszon-akárhány óra vezetéssel szinte sehol nem vagytok.

Manapság már az oktatók többsége nem rutinpályázik, gyér forgalmú kertvárosi utakon tanítják az alapokat, amit régen a rutinpályán gyakoroltak. Vannak, akik rutinpályán kezdik az oktatást, de miután a tanuló ott megtanulta az alapokat, 1-2 óra a kertvárosi bemelegítő, s fokozatosan mennek forgalmasabb helyekre. Ez megterhelő ugyan a tanulónak, de így tanul, kertvárosban el lehet körözni 100 órát, úgy, hogy semmit nem tanulsz.

A vezetés alapja a figyelés, de figyelni is úgy lehet megtanulni, ha rá vagy kényszerítve, forgalommentes utakon körözve nem igazán vagy kényszerítve, ahol nyüzsgés van ott akaratlanul is próbálsz figyelni, ami természetes, hogy a kezdetekben nem megy, de azért lenne ott az oktató, hogy ne engedje, hogy baj történjen.

2016. aug. 10. 13:31
 5/23 A kérdező kommentje:

Én sem értem ezt, hogy szinte alig jöttek autók, miért ugyanazt a pályát akarja velem betaníttatni, mikor az autóvezetés oktatásnak az a célja, hogy megtanuljak vezetni bárhol, nem pedig az, hogy adott szakaszt betanuljak. Emellett attól is félek , hogy ha nála maradok sokba fog nekem kerülni, mivel mondta, hogy a rutinpályára vissza kell még majd mennünk, mert szerinte ott is lassan haladtam. Végigcsináltunk mindent, ami jól ment azt gyakoroltatta ahelyett, ami rosszul ment. Pl. a kézifékes elindulást gyakoroltuk vagy 10-szer két egymást követő órán, pedig elsőre is teljesen jól ment, ezt még ő is elismerte. Ehelyett a parkolásokat kb. annyit gyakoroltuk, hogy 1-szer beálltunk mindegyik szögből, majda következő órán megismételtük.

Azon is csodálkozom, hogy szerinte gyenge képességű vagyok, lassan tanulok, mert ezt még sose mondta nekem senki semmilyen helyzetben, ráadásul szerinte a "jó képességűeknek" is kell 46-50 óra, így elég sokat kellene ráfizetnem ha az ő tempójában haladok.

2016. aug. 10. 13:48
 6/23 anonim ***** válasza:

Ez a tipikus lehúzós oktató...

Elporoszkáltok a rutinpályán meg a kertek alatt, a km nem pörög (ezáltal az autó nem kopik, a benzin sem fogy...), de neki az órabére annál inkább. Aztán unalmában kötözködik.

Majd figyeld meg jönne 30-35 óra után a duma, hogy kell még vezetni sokat, mert rosszul megy, mert meg kell futni az 500+ km-t meg mittudomén. A végén meg kifizettél 60-70 órát a semmire, vezetni meg nem tudsz.

Kollégám is most tanul vezetni, ugyan ezt akarta eljátszani az oktató vele. Dumáltunk, visszament és mondta, hogy már pedig ha nem férnek bele max. 40 órába akkor ő inkább lelép most. Mert az az 580 km azért nem egy olyan nagy történet, 30 óra alatt is röhögve meg van. ha azt mondom, hogy az első 4-5 órán mentek max 10 km-t (mert az leindulást gyakoroljátok) akkor is a következő 25 órában átlag 22 km-t kell menni óránként. (50 percenként). Könyörgöm, a 2 óra kötelező országúti vezetésen mentek belőle vagy 150-et, sztrádán akár 200-at is...

2016. aug. 10. 14:01
 7/23 A kérdező kommentje:

Igen, erről a km témáról még a vezetés előtt beszélgettem egy ismerősömmel, ő is azt mondta, hogy a 30 órába bele kell férnie, mert úgy van kitalálva, de ha nem is, akkor egy max. 5 óra alatt be lehet hozni. Viszont az oktató az első órán azzal kezdte, hogy hát ne is számítsak rá,h ogy a km ki fog jönni 30 óra alatt, mert az első 10 órán a rutinpályán is alig megyünk, de ő "jó fej lesz" és az előző tanuló záróóraállásától számolja majd az én km-eimet, így kapok plusz 2-3 km-t minden órán.

Egyébként kértem, hogy hadd vezessem le az órákat nyáron, mert utána nem fogok ráérni az egyetem miatt (államvizsgázni fogok és a szakdogát is írni kell majd + gyakorlatot csinálni), de mondta, hogy nem fog beleférni a nyárba és egyébként is csak szeptember vége után kapnék időpontot ha aznap kérne (ez volt július 21-én). Mondtam neki, hogy direkt azért jöttem hozzá, mert azt mondták nála kevesen vannak (most már utólag érzem is miért) és hogy nála le tudom vezetni nyáron ha heti 3 alkalommal megyek, viszont az előző hétre is csak egy napra adott időpontot, erre a hétre is csak 1 napot kaptam, mert állítólag tele van a naptára, viszont ma óra előtt azzal kezdte, hogy a ma délutáni órát valaki lemondta, úgyhogy jöhetnék helyette. Nem tudom mit gondolt, hogy nekem alig akar adni heti 1 alkalmat, de majd ha valaki lemondja akkor ugrok.. ráadásul mikor az óra végén a következő alkalomról kérdeztem már e hét szombatra akart adni időpontot, pedig az első elmondásai alapján szombaton nem is tart órát.

2016. aug. 10. 14:13
 8/23 anonim ***** válasza:
Nem próbált kicsit flörtölni veled ? Azt még nagyon nyomják az oktatók.. Lehet, így próbálkozik. Szerintem válts, menj a nőhöz. Ha ő is ugyanezt mondja, akkor el kell gondolkodni az alkalmasságon. Bár az én véleményem szerint mindenki képes letenni a vizsgát, hacsak orvosilag nem alkalmatlan erre.
2016. aug. 10. 14:14
 9/23 A kérdező kommentje:
Én úgy éreztem, hogy először próbált, az első 4 alkalommal a combomhoz is odanyúlkált mikor rövidnadrágban voltam, majd utána kihangsúlyozta, hogy "jaj ne értsd ám félre csak levettem a lábad a fékről" - egy fiú ismerősöm is nála kezdett el most vezetni, neki egyszer se ért a lábához- , utána hosszú nadrágban mentem és valahogy szóba jött az életkorom, elmondtam neki, hogy 23 éves vagyok és csodálkozott,h ogy hát ő 18 köré tippelt, azóta bunkó velem, előtte kedves volt és dicsért, hogy milyen jól megy.
2016. aug. 10. 14:18
 10/23 anonim ***** válasza:
Válts!!!
2016. aug. 10. 15:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!