Miért várják el a vizsgabiztosok, hogy agy tanuló úgy vezessen, mint akinek 20 éve van jogsija?
Semmi igazság nincs abban amit mondasz. Nem kétlem hogy egy van aki a pénzre megy, nem kétlem hogy meghúzhatnak ok nélkül, de eléggé eltúloztad a dolgokat.
A vizsgán azt kell bizonyítanod hogy mindenre tudsz figyelni és biztonságosan tudsz vezetni. Ebbe nem fér bele az hogy a nagy koncentrációdban nem tudod megsaccolni a kopott (képzeletbeli) felezővonalat. Ha bemész egy ismeretlen, zsúfoltabb kereszteződésbe, akkor esetleg 1-1 táblát nem veszel észre vagy mi? Tudom hogy kevés az a pár óra, és friss jogsival egyáltalán nem tudsz vezetni, de neked meg kell győznöd őt az ellentétéről.
Ez a 20 év pedig nagy túlzás. Most még nem érted, a friss jogsisok sem értik, de 3-4 év tapasztalattal és 50ezer km-rel a hátad mögött meglátod ha beülsz egy friss jogsis mellé. Ez volt nekem is az öcsémmel majd apám felvilágosított hogy ugyanilyen voltam. Most az öcsém ült be a friss jogsis haverja mellé és ő sápadozik.
Tanulóként elég nehéz hogy figyeld a forgalmat, a táblákat, a lámpákat, nem még hogy felezővonal nélkül a sávodban is maradj. Pár év múlva egyik kezedben a cigi, másikban a dobozos kóla, figyeled a forgalmat, váltassz és mindemellett egy boltot/céget keresel.
Ugyanígy folyamatosan javul a pedál, a váltó és a kormánykezelés is.
Túlzás az, hogy olyan dolgokra is kell figyelned, amik nem a te kötelességeid. A szabályokat betartva kell közlekedni. Nem piszkálásból vagy kötekedésből mondom, de az autót készen kapod. Azzal semmi egyéb dolgod nincs, mint ellenőrizni a féket, a lámpákat és vezetni. Ha saját autód lesz, akkor olyan dolgokra kell figyelni a vezetés mellett, mint a motorolaj szintje, állapota, ablakmosó folyadék szintje, gumik állapota, lengéscsillapítók állapota, kormánykerék állapota, kuplung állapota stb. Azért ezekre most nem kell odafigyelni, mert az oktató megfelelő műszaki állapotban tartja az autót.
És abba is gondolj bele, hogy nem mindig lesz oktató melletted. Egyedül is el kell vezetned a forgalomban majd, és pont arról szólna ez az egész, hogyha elindulsz egyedül, akkor is biztonságosan célba érj, és ha addig ismeretlen utakon vezetsz, akkor is felismerd a forgalmi szituációkat. Nekem majdnem volt abból balesetem, hogy friss jogsisként rosszul mértem fel egy forgalmi helyzetet. Szerencsére nem történt baj, de az embernek tényleg meg kell tanulnia, hogy mindenre odafigyeljen. Nekem az a legfontosabb, hogy én is, az autóm is és az utasaim is épségben és sértetlenül eljussanak az úticélhoz. Ehhez az is kell, hogy az ember betartsa a szabályokat, és felismerje a legvadabb forgalmi helyzeteket is: és ami a legfontosabb: mindig azonnal és helyesen cselekedjen. Sok autós van, aki szabálytalanul vezet, és ezzel veszélyeztet másokat. Ezeket ki kell tudni már távolról szűrni, és helyesen reagálni a szabálytalanságukra. De ezt csak úgy tudod megtenni, ha te magad ismered a szabályokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!