1.6os benzines motorokba a 95, vagy a 98as benzin a jobb?
Én eddig úgy tudtam, hogy mindegy. Viszont véletlen ráfutottam egy olyan infóra neten, hogy 98ast kellene beletankolni, mert a 95östől lomhább is az autó, meg többet is fogyaszt. Melyik a jobb akkor?
Golf 4 1.6-ról van szó, ha számít valamit.
Amit a gépkönyv előír. Egy autóba sincs értelme magasabb oktánszámú üzemanyagot tankolni, mint amit előír a gépkönyv.
99%-ra mondom, hogy a Golf 4 95-ös lesz.
100, hogy 95-os kell. Amiota csak olommentes benzinre tervezik a motorokat, a 98-as teljes mertekben okafogyott. Hacsak nem versenyautod van (marpedig a Golf 4 sok minden, de nem az), akkor teljesen felesleges a literenkent 40 forintos tobbletet kifizetni.
Nem veletlenul a benzinkutas probalta radbeszelni valamelyik 'premium' benzint?
Ami a kezelési utasítása az adott motortípushoz előír. Valószínűleg felesleges.
Ugye az oktánszám a kompressziótűrését mutatja a benzinnek. A kompresszióviszony a motorokban állandó (tekintsünk el a kísérleti példányoktól, amikben változtatható), a bejuttatható levegő mennyisége is állandó (bizonyos határok között), a mennyiséggel és a gyújtással lehet utánamenni a változásoknak.
Vannak motorok, amiknél lehet mérni eltérést, vannak amiknél nem.
Pl. a VW-nél az 1.4TSI benzinesek közül a BMY motorkódhoz 95-ös a gyári előírás, míg az (ugyanolyan kompresszióviszonyú, lökettérfogatú, furatú, löketű) BLG motorkódú változatokhoz 98-ast ajánlanak. Utóbbi is elmegy 95-össel, de akkor alacsony fordulatszám tartományban kicsit csökken a nyomaték és picit emelkedik a fogyasztás. Előbbibe viszont hiába raksz 98-ast, nem éri utol a másodikat.
Ha mind a kettőt gyári ajánlás szerinti tüzelőanyaggal használják, akkor a második 22 kW-tal és 20 Nm-rel többet tud leadni maximálisan.
Szóval 95-öshöz tervezett motorban felesleges a 98-as; a 98-ashoz tervezett motorokban meg, ha a motorvezérlő "utána tud menni" a változásnak, lehet 95-öst használni némi kompromisszummal. Ha a motorvezérlő nem tud alkalmazkodni, annak meg kopogás és csörgés lesz az eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!