Kíváncsiságból kérdezem. Ha egy autóval kettesbe annyira fölgyorsulok, hogy egyből négyesbe teszem lehet valami baja a motornak vagy a váltónak?
Figyelt kérdés
2010. márc. 15. 18:23
11/15 anonim válasza:
A motornak akkor árt, ha nincs leszabályozó általi védelem, amúgy nem, hiszen kisebb a terhelés a rövidebb áttételből adódóan. A váltónak _talán_ előnyösebb a 3-ashoz szinkronizálni a 4-est, mint a ketteshez (fordulatszám-különbség), de elméleti. Én is inkább vagyok a pörgetés híve, igaz, nem úgy forgatom, ahogy venni tudná a gázt, hanem valamivel lassabban nyomom, talán a vezérlő se tol akkora többletnaftát ilyenkor.
12/15 anonim válasza:
Én is megerősítem hogy semmi baja nem lesz! :)
Párszor én is váltottam így de akkor ha előztem lakott területen kívül.. volt hogy 2-esbe váltottam vissza mert az előttem lévő nagyon lassan ment (nézelődött), aztán pörgettem neki 3-as és akkor már előtte voltam, gondolkoztam hogy 4.-be teszem, de rájöttem már jóval 80 fölött voltam, így 5.-be tettem és gurultam tovább szépen :)
13/15 anonim válasza:
Nekem egy 1989-es BMW E30 316-osom van.
Ez 1600 köbcentis benzin 102 lóerővel és 141 Nm nyomatékkal és ez is 8 szelepes.
Ezzel is meg lehet csinálni az 1-ből 5-öt.
Sőt 2-ből lehet vele indulni meg hasonlók.. :D
Ha van nyomaték nem gond
14/15 anonim válasza:
Hát az attól is függ,mennyit megy kettőben nyélen!
15/15 anonim válasza:
Azon kívül, hogy mozgó autót nem teszünk be egyesbe, bármilyen fokozatból bármilyen fokozatba lehet kapcsolni, ha a kapcsolás után várható fordulatszám nem kisebb mint az alapjárat, és nem nagyobb mint a leszabályzási fordulatszám. A szinkrongyűrűk kímélése érdekében durva visszaváltásoknál (pl. erős lejtő előtt(!!) 5-ből 2-be) nem árt egy duplakuplung-nagygázfröccs, vajpuhán be fogja venni, kuplung felengedés közbeni bólintás nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!