Miért jobbak a H7-es izzók?
"Mivel refire kapcsoláskor nem csak a segédfény fog világítani, hanem a H4-es izzó refi szála is..."
Nem tudom, van-e ilyen, én még nem láttam. Nem is tartom valószínűnek: a H4-re tervezett lámpatestek olyanok, hogy az izzó 60 W-os maximális teljesítménye mellett keletkező hőt el tudják vezetni (ezért lepődik meg a paraszt, mikor beszereli a "jaó bika" 100/80-as izzót a lámpába és két hét múlva már azzal sem lát semmit, mert szétég a tükör), tartósan 115 W-on üzemeltetni őket nem egészséges (tompított+távolsági izzószál egyszerre). Vagy ha úgy gondolod, átkapcsol távolságira a H4: az sem okos megoldás, mert a külön optikai egységes lámpák épp abból tudnak óriási előnyt nyerni, hogy a távolsági fényszórók messzire, keskeny nyalábban világítanak, de közben a tompítottak is égve maradnak, megvilágítva az autó előtti területet laposan, szélesen.
A H7-es izzó egyébként azért jó, mert univerzális. Mindenféle lámpatestben használható, lehet vele tompított és távolsági fényt is produkálni megfelelő árnyékolókkal. A H4 csak parabolatükrös és FF fényszóróba jó, projektorban úgy tudom, nem lehet használni, mert a beépített árnyékoló teljesen másképp vetíti a tompítottat, mint a projektorban kellene. A H7-et viszont be lehet építeni projektorba is, az autógyártók tehát hamar rákaptak. Nekik is egyszerűbb valamennyi lámpatestet (tompított fény, távolsági fény, kanyarfény, ködfényszóró) egyetlen foglalattal megtervezni, ráadásul ha egyféle izzót kell használni mindenhez, egyszerűsödik a logisztika a gyárnál és a szervizekben is. A tulajdonos számára is egyszerűbb lenne, ha csak egyféle tartalékizzót kellene magával cipelnie, de ehhez az kellene, hogy házilag is tudj izzót cserélni, ami meg nem mindig jön össze.
De ha így terjednek és válnak elérhető árúvá a LED-es fényszórók, egy idő után már idejétmúlt lesz a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!