Ladások figyelem?
Sziasztok, 2 kérdésem lenne felétek:
1, A Lada 1200 2101 motorját lehet korszerűsíteni? Jobbá tenni, v pl bírja a 180km/h-t (jó nem feltétlen annyit, de a gyorsaságot) stb?
2, Az átlagos 10-11 literes fogyasztást 100km-en pedig lehet csökkenteni? Hogy mondjuk 10 helyett 7-8 vagy kevesebbet fogyasszon?
Egy jó állapotú széria motor 100km-en átlag 100-as tempó mellet olyan 7 litert eszik. Ha ez az érték 8 fölött van, akkor már elhasználódott a motor, fel kell újítani valamint kell bele egy jó állapotú új/felújított karburátor.
180km/h-t el lehet Ladával érni, de ahhoz már a VFTS-ek teljesítménye kell. Egy ilyen motor már nem igazán használható utcán (alacsony fordulaton - 5000 alatt - nyomatékszegény, valamint ez óvatos közlekedés mellet is sokat eszik, min. 10 litert, ha meg nyomod neki rendesen, akkor meg min. 30-at)
Egyébként ez választ ad minden kérdésedre: [link]
valamint még a fórumot is olvasd át (pár hónap alatt meg leszel vele): [link]
Na már startból elvérzett a dolog, mert:
-egy Lada soha nem fog 7 litert enni átlagban
-ha még tuningolni is akarod, akkor meg végképp nem tudom hogy lehetne elérni kisebb fogyasztást. Inkább még nőni fog.
Aztán a sebesség: korszerű, 80-90 lovas kisautók nem birnak menni 180-al, 5-ös váltóval. A Lada a rövid 4-es váltójával és vérszegény motorjával (főleg magas fordulaton vérszegény) hogy menjen 180-at? Oda teljesen átépitett motor kell, és hosszabb váltó, de még az egéész futóművet is ki kéne cseréld, mert 180-al a Lada futóművével elszállnál. Tehát vagy milliókat költesz rá, vagy nem lesz semmi belőle.
Gondolom te nem ezt akarod. Természetesen vannak házi praktikák, amivel ki lehet sajtolni még pár lóerőt. De választanod kell: vagy több ló, vagy kisebb fogyasztás, a kettő együtt nem megy, és a fogyasztás is 1 literrel lehet kevesebb. A viszonylag nagy sebességet (120-130) egyébként birná a Lada, mert ugye kinyirhatatlannak tartjuk, de komolyabb hűtés kell, mert felforrna a motor.
Amúgy 1500-as Lada nem játszik?
Széria 1.6-os Lada hosszú távon is tudta tartani a 140-et. Én minél nagyobb köbcentit javasolnék, min. 1600. Egy ilyen motorból könnyű nagyobb teljesítmény kifacsarni és alsó fordulatszám tartományban sem lesz borzasztó.
Egyébként én egy szimulációs programban le tudom futtatni az autót. Kell hozzá a motor nyomaték görbéje. Itt van is egy ilyen: [link] Főtengelyen mérve 138 Le, ami már egy szép teljesítmények mondható. Ezzel az autó ~185km/h sebességet képes elérni a szimuláció alapján, de már ehhez is kell 1 kilométeres szakasz. Az autóhoz a valóságban 198km/h végsebességet ír a gazdája, ami elképzelhető, mivel le van róla dobva minden a légellenállást nagyobbító dolog, a szimulációban pedig nincs.
Köszönöm a az eddigi segítséget.
A hangsúly nem feltétlen azon van hogy, gyorsan menjen az autó.. de bírja(!), ha tudja?!
Kezdő vagyok, nem csak a Lada "ismeretben" de az autók, sőt a vezetés terén is.
A lényeg, tehát nem egy verseny autót akarok össze dobni, nem is egy rallysat, azon az útvonalon amelyiken haladok általában (10 alkalomból mondjuk 8-szor 9-szer) a megengedett legnagyobb sebesség 90km/h.. nekem ez bőven elég. Nem feltétlen előzgetek; viszont elég sokszor találkozok önjelölt polgárőrökkel (alias lassú csigákkal). Ezért kíváncsiskodtam, és köszönöm még egyszer.
Mondhatom végül is azt hogy megtehetem, hogy sokat akár 10-11 litert is fogyasszon 100km az autóm. De nem feltétlen szeretnék pazarolni, ha kivitelezhető a fogyasztásának a csökkentése.
Egy golf 4-esem van, jelenleg ezzel tanulom a vezetést, bőven megteszi, de a lada a kitűzött cél. Régi autó, nekem tetszik, a feelingje is szerintem hatalmas. Én tudom hogy milyet akarok.
Ezért gondolkodom abban, hogy veszek egy ladát, amit amennyire csak lehet korszerűsíteném, biztonság kényelem terén stb.. De ha már lehet akkor a motort és ha még belefér a szűk 1,5-2 millió ft-ba akkor az üzemanyag fogyasztást is csökkenteném, ha kivitelezhető.
De köszönöm a válaszokat utoljára is!
Az említett motor eredetije 1967-ben volt az Év Autója.
Jól látod, valóban lehetne rajta ezt-azt "korszerűsíteni". :)
Igen a FIAT 124-re gondoltam. Nem tudom honnan veszed, de az nem nyomórudas volt, hanem függőszelepes, és lánc hajtotta meg a vezértengelyt. Vagyis ua. volt mint a zsiguli/lada.
Nézz utána. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!