Ha valaki alacsony fordulaton vált az növeli a fogyasztást?
Egy 1.4-es Sokoda Feliciáról van szó. Egyik ismerősömnek van ilyen és ő (ahogy észrevettem) 2000 alatt szokott váltani. Ha dízel lenne azt mondom ok, de ez egy benzines és a fordulatszámmérőben 2000 - 3000-ig van zölddel skálázva 5500-tól felfelé pirossal, tehát én értelemszerűen ebből azt szűröm le hogy a gyár szerint 2000-3000 között érdemes felváltani.
Én a saját autómon 1.2 16V Renault Clio olyan 2500-2900-nál szoktam felváltani és így hozza az autó a gyári előírt fogyasztást. A srácnak nemtudom mennyi lenne a gyári adat, de aztmondta hogy olyan 6,5 - 7 körül eszik az autója.
Szerintetek ha egy kicsit feljebb válatana javulna a fogyasztás? Én nem mertem neki szólni, már régóta vezet, hülyén jött volna ki ha én okoskodok neki hogy mi a jó és mi a nem :)
A fogyasztást nagyon sok tényező befolyásolja. Rengeteg!
Hideg motort úgy kell bemelegíteni, hogy azonnal elindulsz vele, majd közepes fordulaton egyenletesen gyorsítassz 1500-2500 között, majd felváltassz. A gázpedált 2/3-ig nyomod be, de lassan, majd 3-4 km megtétele után a hűtővíznek 90 fokosnak kell lennie. Tévhit, hogy a beindítást követően alapjáraton kell mentetni az autót, illetve az is, hogy pörgetni kell! Hengerfej tömítési problémákhoz fog vezetni!
A Gáz-fék-gáz-fék problémát el kell kerülni, és motorfékezz ahol lehet. Motorfékezésnél nincs üzemanyag fogyasztás, mert elzárja az üzemanyagot, míg fékezésnél van. Kerülni kell a kigyorsításokat, illetve sportos vezetési módot.
Egyenletes tempóval közlekedj mindig, és vedd fel a környezeted sebességét, így a fogysztás jelentős mértékben javulni fog!
Addig nem, amíg a motor nem erőlködik. Mivel a sebesség tartásához, vagy rendkívül fokozatos növeléséhez csekély energia is elegendő, adott esetben nem gond alacsony fordulaton felváltani.
A határ az, amikor a gyorsításhoz szükséges energiatöbbletet tovább kell biztosítani a magasabb fokozatban, mintha csak a kívánt tempó elérésekor váltott volna fel a sofőr/visszakapcsolt volna.
ezt a témát én is fel akartam vetni....
Ha 50km/h-val tudom, hogy kb. több, mint egy-két percig fogok tudni menni, akkor felváltok 5. sebességbe. A fordulat 1500.
Én sem tudom, hogy most jó e az, ha a motor fordulata folyamatosan 2000 alatt tartom (váltásnál huzatom (2000-2500 közöttiig), de ha egyenletesen (ismert szakaszon) fogok tudni menni, akkor igyekszek úgy sebességi fokozatot választani, hogy 2000 alatt legyen.
fogyasztás és motor kímélés szempontjából jó módszer lehet ez?
köszi
A motor nem tud "erőlködni".
A hidegen járatás a legrosszabb a motornak, akkor kopik legintenzíveben, ezért tanácsolja minden autóhoz értő szakember, és az autók szervízkönyve is, hogy normál , nem magas forulatszámmal szinte azonnal el kell indulni, hogy minél hamarabb bemelegedjen üzemi hőfokra a motor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!