Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha valaki alacsony fordulaton...

Ha valaki alacsony fordulaton vált az növeli a fogyasztást?

Figyelt kérdés

Egy 1.4-es Sokoda Feliciáról van szó. Egyik ismerősömnek van ilyen és ő (ahogy észrevettem) 2000 alatt szokott váltani. Ha dízel lenne azt mondom ok, de ez egy benzines és a fordulatszámmérőben 2000 - 3000-ig van zölddel skálázva 5500-tól felfelé pirossal, tehát én értelemszerűen ebből azt szűröm le hogy a gyár szerint 2000-3000 között érdemes felváltani.

Én a saját autómon 1.2 16V Renault Clio olyan 2500-2900-nál szoktam felváltani és így hozza az autó a gyári előírt fogyasztást. A srácnak nemtudom mennyi lenne a gyári adat, de aztmondta hogy olyan 6,5 - 7 körül eszik az autója.

Szerintetek ha egy kicsit feljebb válatana javulna a fogyasztás? Én nem mertem neki szólni, már régóta vezet, hülyén jött volna ki ha én okoskodok neki hogy mi a jó és mi a nem :)

2010. márc. 7. 10:42
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%

A fogyasztást nagyon sok tényező befolyásolja. Rengeteg!

Hideg motort úgy kell bemelegíteni, hogy azonnal elindulsz vele, majd közepes fordulaton egyenletesen gyorsítassz 1500-2500 között, majd felváltassz. A gázpedált 2/3-ig nyomod be, de lassan, majd 3-4 km megtétele után a hűtővíznek 90 fokosnak kell lennie. Tévhit, hogy a beindítást követően alapjáraton kell mentetni az autót, illetve az is, hogy pörgetni kell! Hengerfej tömítési problémákhoz fog vezetni!

A Gáz-fék-gáz-fék problémát el kell kerülni, és motorfékezz ahol lehet. Motorfékezésnél nincs üzemanyag fogyasztás, mert elzárja az üzemanyagot, míg fékezésnél van. Kerülni kell a kigyorsításokat, illetve sportos vezetési módot.

Egyenletes tempóval közlekedj mindig, és vedd fel a környezeted sebességét, így a fogysztás jelentős mértékben javulni fog!

2010. márc. 7. 10:48
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Én nagyon sok éve vezetek, kipróbáltam többféle vezetési/váltási stílust, és azt kell hogy mondjam, hogy tapasztalatom szerint 2000 és 3000 között érdemes tartani a fordulatot, így jön ki a legjobb fogyasztás, ráadásul a motornak is ez a legjobb (nem forog sokat, de nem is erőlködik).
2010. márc. 7. 11:40
 3/13 anonim ***** válasza:
46%
kedves első! ha így melegíted ez autót, hamar ki fog nézni a hajtókar a blokk oldalán... ennél jobban nem nagyon tudnál ártani neki, állóhelyben kell járatni... az ilyenek miatt olyan cinkess használt kocsit venni...
2010. márc. 8. 01:49
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
3. válaszoló javaslom neked néhány szakkönyv átböngészését. Ezek ugyanis az első válaszolót támasztják alá. A motornak jobban árt az egy helyben melegítés...
2010. márc. 8. 12:43
 5/13 anonim ***** válasza:

Addig nem, amíg a motor nem erőlködik. Mivel a sebesség tartásához, vagy rendkívül fokozatos növeléséhez csekély energia is elegendő, adott esetben nem gond alacsony fordulaton felváltani.

A határ az, amikor a gyorsításhoz szükséges energiatöbbletet tovább kell biztosítani a magasabb fokozatban, mintha csak a kívánt tempó elérésekor váltott volna fel a sofőr/visszakapcsolt volna.

2010. márc. 8. 15:02
 6/13 A kérdező kommentje:
Én úgy szoktam melegíteni a motort hogy beindítom és hagyom alapjáraton egy kicsit, nem nyúlok a gázhoz, majd fél perc - egy perc után (attól függ milyen hideg van, mennyit állt stb.) elindulok szépen óvatosan, nem pörgetem, nem huzatom ki, mindig olyan 2500-nál elváltok. Ez így jó szerintetek?
2010. márc. 8. 22:08
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

ezt a témát én is fel akartam vetni....

Ha 50km/h-val tudom, hogy kb. több, mint egy-két percig fogok tudni menni, akkor felváltok 5. sebességbe. A fordulat 1500.

Én sem tudom, hogy most jó e az, ha a motor fordulata folyamatosan 2000 alatt tartom (váltásnál huzatom (2000-2500 közöttiig), de ha egyenletesen (ismert szakaszon) fogok tudni menni, akkor igyekszek úgy sebességi fokozatot választani, hogy 2000 alatt legyen.

fogyasztás és motor kímélés szempontjából jó módszer lehet ez?

köszi

2010. márc. 10. 17:55
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Túl hamar váltasz. 3000-ig érdemes kihúzatni, alacsonyabb fokozatban gazdaságosabban gyorsít a motor.
2010. márc. 10. 19:39
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

A motor nem tud "erőlködni".

A hidegen járatás a legrosszabb a motornak, akkor kopik legintenzíveben, ezért tanácsolja minden autóhoz értő szakember, és az autók szervízkönyve is, hogy normál , nem magas forulatszámmal szinte azonnal el kell indulni, hogy minél hamarabb bemelegedjen üzemi hőfokra a motor.

2010. márc. 10. 22:00
 10/13 anonim válasza:
Nincs is 1.4-es Felicia!!!
2010. márc. 10. 22:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!