Ezzel ártok a kocsinak?
Az autóknál nem tudom, miben másak a dolgok, de amennyire felfogtam a leírást, ez teljesen hipermiler megközelítés, motorral ilyesmit csinálunk a párommal :) (Autóval kevésbé, mert sajna még nincs rendes fogyasztásmérőnk, amit nem zavar a motorleállítás, mi pedig kíváncsiak vagyunk.)
Jót tesz a fogyasztásnak, igen. Az autó még sokkal gurulékonyabb, mint a motor, mivel nehezebb és jobb a légellenállása, de motornál is sokat jelent.
A várakozáskori motorleállítás pedig nagyon rövid idő után megtérül...
A párom a motorjával olyan százvalahányezer km óta csinálja, hogy folyton behúzza a kuplungot - az idő nagyon, nagyon nagy részében. Az övén jól működik a pulse and glide, amikor erőteljesen, de nem nyelezve gyorsít, majd kigurulja (ez tipikusan kifejezetten jó a fogyasztásnak, az én aprócska motorommal pont nem, az kivétel). Rengeteget leállítja a motort is. Nem romlik el gyakrabban semmi, pedig motornál 100 ezer km azért nem kevés. Én még csak harmincpárezer km óta csinálom, nem történt semmi. Nem mintha meghatna minket a dolog, nem a pénz miatt csináljuk, hobbimotorozásnál annak semmi értelme. A fogyasztáscsökkentő technikázás egyrészt hobbi, másrészt roppant ésszerű számunkra. Pl. mi a csudának húzzam a gázt lejtőn, ha gurulni is lehet... Fékezni sem szeretek, határozottan gyorsítani annál inkább. Passzol hozzám a fogyasztáscsökkentés, no.
Persze mások roppant okosak tudnak lenni s akkor is megmondják a tutit (nemcsak azt, hogy valami tuti szétkopik, hanem hogy használ-e a technika), ha ők az életben nem alkalmazták. Mi rengeteget olvastunk ezekről fórumokon és elég kellemesen fogyasztanak a járműveink (mondjuk pont az autónál ez nem művészet, pici benzines Yaris, a sebesség számít a legtöbbet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!