Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az új autókon miért nem divat...

Az új autókon miért nem divat elől a ködlámpa?

Figyelt kérdés
Azt veszem észre, hogy az új autókra már nem is igazán tesznek. Inkább azt a DRL nappalifényes marhaságot. Gondolom sokat ér, ha majd ködben kihajt elé egy kamion mert nem látta a ködlámpa hiánya miatt. Vagy ezeknek már olyan modern a tompítottjuk, hogy nincs is rá szükség? Audi/BMW/Mercedes hármason is pl. elég már a sportpakett is és máris nincs ködlámpa. Sportváltozatnál M meg AMG ott meg aztán alapból sehol a ködlámpa.

2014. aug. 21. 02:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

nekem 1 evig folyamatosan egett, ha lampat kapcsoltam, vicc h eredeti alkatresz volt, lampak be voltak love, nem csillagvizsgalo volt, senkit nem vakitottam vele, amugy azert se szedtem szet mert a rendes lampai a kocsinak, alapbolgyengek voltak, kulon topikja van ...

kb 5n villantottak ram max...

2014. aug. 21. 16:08
 12/16 anonim ***** válasza:

Wampa

lehet neked, meg nekem se fontos a menetstab, de vki lehet 1 het alatt arokba dobna a gepet.

nem tudom mennyit segitenek telen, de az en hatsos autom, nem adnam nyugott szivel barkinek oda.

2014. aug. 21. 16:16
 13/16 anonim ***** válasza:
64%
Egyetértünk, épp ez az hogy ritkán fontos de akkor nagyon. Az ABS megment egy csúnya balesettől (nem sűrűn), a vágható ködben pedig meglátom a kutyát/kátyút/gyalogot (szintén ritkán).
2014. aug. 21. 16:27
 14/16 anonim ***** válasza:

" Sportváltozatnál M meg AMG ott meg aztán alapból sehol a ködlámpa"

Sportváltozatokon általában nem szokott lenni. A nagy teljesítményű motorok hőtermelése óriási, rengeteg hűtőlevegőt igényelnek. Annyira, hogy még a ködlámpa sem fér bele az első légterelőbe, ott is hűtőnyílásnak kell lennie.

Egyébként meg a ködlámpával a gyáraknak csak a bajuk van, azért nem erőlködnek vele. Ha olyan mélyre szerelik, hogy bevilágítson a köd alá, akkor hamar törik a járdaszegélyektől, felverődő kövektől. Ha magasabbra szerelik, nem törik be a bura, de a ködbe világít bele a lámpa, nem ér semmit. Az ideális formájú tükörhöz (széles, lapos, mély) pedig nem lehet szép, integrált lámpatestet tervezni. Ezért javarészt használhatatlan gyári ködlámpák virítanak az autókon, már ha vannak.

2014. aug. 21. 16:43
 15/16 A kérdező kommentje:
Hát de a ködlámpa ritka esetben a köd alatt világít. Tehát mikor a tompított belevilágít kb. a ködnek az arcába, a ködlámpa alul tök jól látható lehet. Én rengeteg esetre emlékszem mikor kellett a ködlámpa. Sok helyen mikor hirtelen felmelegszik a hideg után az udő látni nem lehet a sűrű ködben. Főleg ahol pl. tó van.. De Pest belvárosában is volt már iszonyatos köd és Budapest más részein is. Igazából szinte az egész városban. A padkázással vigyázni kell, így van, de a ködlámpa beljebb van, nem a lökhárító elejével egy szintben. Tehát az védve van. Nekem is csomószor érte már kár az autóm első lökhárítóját. Pl. vadkárom is volt. Az egyik ködlámpa aztán nemrég csak úgy magától ki is esett mikor nyugodtan autóztam Budapesten.. És ripityára is tört, mert a kerék elé esett. De a másik ott van és a hiányzó részen is lesz nemsoká, mert fontosnak tartom az eddigi tapasztalatok alapján. Nagyon szakadó esőben is pl. nagyon jól tud jönni. Főleg autópályán...
2014. aug. 21. 19:12
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

persze, te tök jól fogsz látni, csak az nem aki szembe jön... mondjuk engem nem különösebben érdekel, aki tiszta időben ködlámpával jön mögöttem, annak fölkúrom a ködzárófényt, aztán vagy észreveszi magát és lekapcsolja, vagy mindketten égetjük, csak én lehajtom a tükröt és megoldottam, ő meg bámulhatja a zárófényem...

ha meg szembe jön, úgy hagyom a refit, ha ő SZÁNDÉKOSAN vakít, én is vakítok...

az a baj egyesek nincsenek tisztában vele mit jelent az, hogy rossz látási viszonyok között használható...

csillagfényes éjszaka, szemerkélő eső, vizes út, verőfényes napsütés, felhős idő, ezek közül egyik sem okoz rossz látási viszonyokat... ha valaki ilyen körülmények között nem lát megfelelően, MENJEN EL SZEMÉSZETRE, és ne a másikat vakítsa meg...

a sűrű köd, a szakadó eső/hó valóban rontja a látótávolságot, de ilyen körülmények között nem zavaró a ködlámpa erős/szúró fénye sem, mivel a levegőben lévő sok takony szétszórja/megtöri a fényét...

jó hogy nem ilyen éjszakai rallyban használatos stadionreflektorokkal járnak egyesek este, mer' há' nem látnak...

2014. aug. 22. 01:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!