Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért lett ekkora divat a...

Miért lett ekkora divat a téli gumi nyáron?

Figyelt kérdés

10-ből 8 ismerősöm már folyamatosan téli gumin van. Azt mondják, keveset mennek, nincs kedvük cserélgetni, 2 szettet tartani.

Pár éve ez nem volt jellemző nem? Szerintem inkább anyagi kérdések állnak a háttérben.

2014. júl. 19. 21:10
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy divat, egyszerű anyagi megfontolás áll ennek a hátterében.
2014. júl. 19. 21:11
 2/19 dirtboy ***** válasza:
10%
anyagi biztos de szerintem gőzük sincs róla hogy balesetnél simán rájuk vernek mindet a téli gumi miatt.
2014. júl. 19. 21:17
 3/19 anonim ***** válasza:
86%
Aztán miért vernék rá? Magyarországon nincs olyan jogszabály, ami előírná, hogy évszaknak megfelelő gumit kötelező használnod. Ha nem kopott a gumi, akkor nincs mibe belekötni. Simán vittem már át műszakin teli gumival nyáron autót.
2014. júl. 19. 21:25
 4/19 anonim ***** válasza:
Balesetnél?:) Mert szerinted a nyáron a téli gumi rosszabb mint a nyári? Csak fordítva. Am nekünk is téli van rajta. De anyagi okok miatt.
2014. júl. 19. 21:36
 5/19 anonim ***** válasza:
Sokan úgy csinálják hogy ha a téli gumi lekopik 4mm alá (igazából a téli gumi 4mm felett téli gumi) akkor nem rakják fel a nyárit hanem lekoptatják és vesznek új télit.
2014. júl. 19. 22:05
 6/19 anonim ***** válasza:
52%
Nekem is téli van fent állandóan, 4 év alatt nem kopik 5 mm alá a profilmélység, még az első kerekeken sem, akkor meg minek cserélgessek 2 szettet? 4 év után ígyis úgyis ki kell cserélnem, mert öreg, és nem azért, mert elkopott... Ha nyárit is felraknék, akkor 2 szettet kéne 4 évente cserélnem, ami kb 2x akkora költséget jelent, hülye lennék nyári szettet is "fenntartani", mikor egy szett élettartamát sem használom ki, hanem öregedés miatt kell cserélnem...
2014. júl. 19. 22:29
 7/19 anonim ***** válasza:
Anyagi okokból. Most 3.5 mm-es téli gumik vannak az autón. Ezek már télen semmire nem lesznek jók, ezért őszig hagyom, hadd kopjon, majd kap új gumikat. Nyári szett jelenleg nincs az autóhoz, mert azok tavaly ősszel lettek lecserélve.
2014. júl. 19. 22:32
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon jó kérdés! Én is megfigyeltem már az utcán hogy rengeteg autón még ilyenkor is téli gumi van.

Sőt, nemrég a kollégám is kérdezte tőlem, hogy nem akarok-e venni egy szett nyári gumit felnistől (ugyan olyan típusú autója van, mint nekem), mert eladná az övét. Ugyanis elmondása szerint olyan keveset használja az autót, hogy ha egész évben téli gumival közlekedik, még akkor is előbb öregszik el a gumija, minthogy lekopna.

A biztonság az megint más kérdés... Igen, rosszabb nyáron a téli gumi, mint a nyári! A télinek sokkal lágyabb, puhább az anyaga, mint a nyárinak. A forró aszfalton meg ez még inkább igaz. Az csak egy dolog, hogy emiatt jobban kopik, de egy esetleges vészfékezéskor a puha gumi szó szerint elkenődik az aszfalton, ez által méterekkel megnöveli a fékutat.

Úgyhogy én inkább maradnék az évszaknak megfelelő guminál. A gumi az autó egyik leglényegesebb biztonsági eleme. Ezen szerintem nem lenne szabad spórolni. Én pl soha nem vennék használt gumit, csak újat és abból is prémium márkát, lehetőleg az aktuális ADAC tesztgyőztest. Nem két fillér nekem se egy szett, főleg mert 17"-os méretű kell az autómra. De nem ez fog a földhöz vágni. Ki hogy van vele, de nekem az életem többet ér egy szett gumi áránál...

2014. júl. 19. 23:23
 9/19 anonim ***** válasza:
57%

Szerintem a több méter azért túlzás a fékút különbségnél.

Olyat soha nem hallunk hogy a balesetet okozó téli gumival közlekedett nyáron csak olyat hogy nyárival télen.

Amúgy Osztrákban büntetnek ősztől tavaszig ha nincs az autódon minimum 4 mm-es profilú téli gumi.(vagy négyévszakos)

Azért viszont nem szólnak ha nyáron téli van.

Ha annyira sokat befolyásolna a fékúton tuti büntetnének azért is.

2014. júl. 20. 06:44
 10/19 anonim ***** válasza:

"Szerintem a több méter azért túlzás a fékút különbségnél."

100km/h-ról történő fékezésnél 6 méter (!), ami alatt nagyon sok minden történhet. Tessék: [link]

2014. júl. 20. 08:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!