Az új autókon miért nem divat elől a ködlámpa?
"Gondolom sokat ér, ha majd ködben kihajt elé egy kamion mert nem látta a ködlámpa hiánya miatt."
Ezt a mondatot ugye viccnek szántad? A ködlámpa nem erre való!
A ködfényszóró a nagy ködben (nem párában) való haladást segíti elő azzal, hogy alacsonyan világít így nem verődik vissza a ködfalról és nem vakít el.
Gondoltam még azt is megemlítem, hogy a hátsó ködlámpát se kötelező használni ha párás a levegő (ugyanis ez a divat), és ha előre látsz 200 métert, akkor téged is látnak 200 méterről.
Majd elfeledtem: Az utóbbi 25 évben kb. 4-5x volt olyan idő, amikor tényleg be kellett kapcsolni a ködlámpákat!
Azért mert még 0,1 forintnak is odanéznek, olyan skótok lettek a nagy hires autógyártók...
Amúgy jó a ködlámpa, az én környékemen például ősszel, meg enyhe teleken szinte minden éjszaka nagy köd van.
"világon semmi haszna"
Ezzel nem értek egyet, mert van az a helyzet amikor kifejezetten sokat segít és biztonságot ad. Pl. Lakott területen kívül haladsz erős ködben 60-70 között és utolérsz egy mazsolát 50-nel. A szemből jövőt ködlámpával sokkal hamarabb észre lehet venni és könnyebb eldönteni, hogy előzzek vagy ne, be fogok férni vagy nem.
az már régen rossz ha annyira sűrű a köd, hogy a szembe jövő tompított fényét sem látod egyértelműen, de előzni akarsz...
mentem én már tejföl sűrű ködben, mikor a motorháztető elejét sem látod, a szembejövő lámpája legalább 50 méterről akkor is látszik...
szóval továbbra is az a véleményem, hogy azon kívül, hogy tiszta időben a sok paraszt azzal vakítja a szembejövőt, mert úgy gondolja, hogy az egy optikai tuning elem, a világon semmi haszna nincs...
A szembejövő lámpája látszik, viszont az út, a gyalogos, az egyéb akadályok nem.
Nem vezetek régóta, de 1-2 alkalom volt már amikor rengeteget segített. Az év többi 364 napjában pedig teljesen felesleges. Ahogyan az ABS vagy a menetstabilizátor is, mégse szereltetem ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!