Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az új autókon miért nem divat...

Az új autókon miért nem divat elől a ködlámpa?

Figyelt kérdés
Azt veszem észre, hogy az új autókra már nem is igazán tesznek. Inkább azt a DRL nappalifényes marhaságot. Gondolom sokat ér, ha majd ködben kihajt elé egy kamion mert nem látta a ködlámpa hiánya miatt. Vagy ezeknek már olyan modern a tompítottjuk, hogy nincs is rá szükség? Audi/BMW/Mercedes hármason is pl. elég már a sportpakett is és máris nincs ködlámpa. Sportváltozatnál M meg AMG ott meg aztán alapból sehol a ködlámpa.

2014. aug. 21. 02:51
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Soknál ugye a tompított lámpa búrájában van az a DRL nappali menetfény bigyó is. Tehát a ködlámpa helyén ott lent rengeteg új autónál nincs semmi.
2014. aug. 21. 03:01
 2/16 anonim ***** válasza:
51%

"Gondolom sokat ér, ha majd ködben kihajt elé egy kamion mert nem látta a ködlámpa hiánya miatt."

Ezt a mondatot ugye viccnek szántad? A ködlámpa nem erre való!

A ködfényszóró a nagy ködben (nem párában) való haladást segíti elő azzal, hogy alacsonyan világít így nem verődik vissza a ködfalról és nem vakít el.

Gondoltam még azt is megemlítem, hogy a hátsó ködlámpát se kötelező használni ha párás a levegő (ugyanis ez a divat), és ha előre látsz 200 métert, akkor téged is látnak 200 méterről.

Majd elfeledtem: Az utóbbi 25 évben kb. 4-5x volt olyan idő, amikor tényleg be kellett kapcsolni a ködlámpákat!

2014. aug. 21. 08:41
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Talán azért mert a ködlámpa is egy extra, mint a klíma vagy elektromos ablak. Nem minden autóban van benne gyárilag, így olcsóbban meg lehet őket venni.
2014. aug. 21. 09:41
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
dlr nem baromsag, sztem 99% ahoz lehet rendelni, amugy vszinu igen, extra kent :)
2014. aug. 21. 10:19
 5/16 anonim ***** válasza:
90%
Enyimben is van ködlámpa, de nem látod, mert a burában van a többivel együtt.
2014. aug. 21. 10:57
 6/16 anonim ***** válasza:
71%
hála a jó égnek ki megy a divatból a ködlámpa, mert a világon semmi haszna nincs... arra jó, hogy a sok paraszt éjjel nappal bekapcsolva hagyja, és csillagfényes tiszta éjszakán 2 helyett 4 lámpával vakítsa a szembejövőt...
2014. aug. 21. 11:01
 7/16 anonim ***** válasza:
69%

Azért mert még 0,1 forintnak is odanéznek, olyan skótok lettek a nagy hires autógyártók...

Amúgy jó a ködlámpa, az én környékemen például ősszel, meg enyhe teleken szinte minden éjszaka nagy köd van.

2014. aug. 21. 11:57
 8/16 egySanyi ***** válasza:
49%

"világon semmi haszna"

Ezzel nem értek egyet, mert van az a helyzet amikor kifejezetten sokat segít és biztonságot ad. Pl. Lakott területen kívül haladsz erős ködben 60-70 között és utolérsz egy mazsolát 50-nel. A szemből jövőt ködlámpával sokkal hamarabb észre lehet venni és könnyebb eldönteni, hogy előzzek vagy ne, be fogok férni vagy nem.

2014. aug. 21. 11:58
 9/16 anonim ***** válasza:
64%

az már régen rossz ha annyira sűrű a köd, hogy a szembe jövő tompított fényét sem látod egyértelműen, de előzni akarsz...

mentem én már tejföl sűrű ködben, mikor a motorháztető elejét sem látod, a szembejövő lámpája legalább 50 méterről akkor is látszik...

szóval továbbra is az a véleményem, hogy azon kívül, hogy tiszta időben a sok paraszt azzal vakítja a szembejövőt, mert úgy gondolja, hogy az egy optikai tuning elem, a világon semmi haszna nincs...

2014. aug. 21. 12:37
 10/16 anonim ***** válasza:
31%

A szembejövő lámpája látszik, viszont az út, a gyalogos, az egyéb akadályok nem.

Nem vezetek régóta, de 1-2 alkalom volt már amikor rengeteget segített. Az év többi 364 napjában pedig teljesen felesleges. Ahogyan az ABS vagy a menetstabilizátor is, mégse szereltetem ki.

2014. aug. 21. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!