Mi történik ha kettesbe váltás helyett véletlenül 4-esbe váltanék? Milyen kárt tenne az autóban?
Nagy valószínűséggel lefulladna.
De elég béna kell hogy legyél hogy ez bekövetkezzen, ugyanis aki ismeri a váltókiosztást az tudja hogy ketteshez balra kell húzni a váltókart, és akkor sehogy sem tud 4-esbe ugrani. Hacsak nem valami tragacs aminek a váltója olyan mintha egy fakanállal matatnál egy vödör kavicsban.
moslék keverő kanál efektus :D
Lehet hogy lefulladna, de ha egyesben jól kihúzatod (25-30 km/h) akkor le sem fulladna szerintem, hanem csak rángatna, amiből tudnád hogy hibáztál.
Nem ugyanúgy kell.
Kinyomod a kuplungot, majd:
1 - bal föl
2 - bal le
3 - közép (azaz hagyod visszaugrani a kart) föl
4 - közép le
5 - jobb föl
6 - jobb le, ha van
tolatás - minden autónál más
#5! nem a sebességbe rakást kérdezte szerintem, hanem h csúszasztatás nélkül kell e...
Igen a menete ugyan az....
Nem lesz semmi baja tőle, nyugi.
Lefulladni nagy valószínűséggel nem fullad le, legfeljebb rángat, vagy inkább csak azt veszed észre, hogy nyomod a gázt, de az autó csak búg és nem nagyon akar gyorsulni. Ekkor korrigálsz, visszaváltsz és kész.
Én pont tegnap jártam hasonlóan. Pedig 14 éve vezetek és van mögöttem pár százezer kilométer. A héten pl 1500-at nyomtam le négy nap alatt, pedig nem sofőr, taxis vagy árufuvarozó vagyok.
Történt ugyan is, hogy hozzám került az új céges kocsi. A váltóját még nem szoktam meg teljesen. Kicsit fura helyen is van, nekem túl elöl.
Na a lényeg, kikanyarodott elém egy barom, de vészfékezéssel szerencsére meg tudtam állni. Kicsit kapkodtam idegességemben és a szokatlan váltón induláskor 1-es helyett 3-ast kapcsoltam véletlenül. Indultam volna, de rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel, mert dadog a motor, ahogy engedem fel a kuplungot. Ezért kinyomtam, a váltó vissza, most már ténylegesen 1-esbe és mentem tovább. Az egész korrigálás kb 1-2 másodpercet vett igénybe.
Azt hogy mennyire tragacs nem tudom... Ültem már jobb autóban is, de teherautóhoz képest szerintem elmegy: 2014.04. havi forgalomba helyezésű Citroen Berlingo 1.6HDI motorral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!