Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi történik ha kettesbe...

Mi történik ha kettesbe váltás helyett véletlenül 4-esbe váltanék? Milyen kárt tenne az autóban?

Figyelt kérdés
2014. jún. 6. 21:08
 1/9 anonim ***** válasza:

Nagy valószínűséggel lefulladna.

De elég béna kell hogy legyél hogy ez bekövetkezzen, ugyanis aki ismeri a váltókiosztást az tudja hogy ketteshez balra kell húzni a váltókart, és akkor sehogy sem tud 4-esbe ugrani. Hacsak nem valami tragacs aminek a váltója olyan mintha egy fakanállal matatnál egy vödör kavicsban.

2014. jún. 6. 21:11
 2/9 anonim ***** válasza:
Skoda 120-sal lehetett ilyet csinálni. :) Amúgy nem lesz semmi baja, csak nem lesz elég ereje gyorsulni. Függ az autótól, hogy reagál, lefullad-e. Nagyobb kárt okoznál, ha 160-nál raknád kettesbe.
2014. jún. 6. 21:14
 3/9 anonim ***** válasza:

moslék keverő kanál efektus :D

Lehet hogy lefulladna, de ha egyesben jól kihúzatod (25-30 km/h) akkor le sem fulladna szerintem, hanem csak rángatna, amiből tudnád hogy hibáztál.

2014. jún. 6. 21:15
 4/9 A kérdező kommentje:
Akkor nem okozok vele kárt, megnyugodtam.:) Még csak tanulgatom a vezetést, bár még nem fordult elő, de megeshet a tapasztalatlanságom miatt. Egyébként ugyanúgy kell váltani 3-4-5-be is mint kettesbe?
2014. jún. 6. 21:32
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Nem ugyanúgy kell.

Kinyomod a kuplungot, majd:

1 - bal föl

2 - bal le

3 - közép (azaz hagyod visszaugrani a kart) föl

4 - közép le

5 - jobb föl

6 - jobb le, ha van

tolatás - minden autónál más

2014. jún. 6. 21:38
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

#5! nem a sebességbe rakást kérdezte szerintem, hanem h csúszasztatás nélkül kell e...

Igen a menete ugyan az....

2014. jún. 7. 06:31
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem lesz semmi baja tőle, nyugi.

Lefulladni nagy valószínűséggel nem fullad le, legfeljebb rángat, vagy inkább csak azt veszed észre, hogy nyomod a gázt, de az autó csak búg és nem nagyon akar gyorsulni. Ekkor korrigálsz, visszaváltsz és kész.

Én pont tegnap jártam hasonlóan. Pedig 14 éve vezetek és van mögöttem pár százezer kilométer. A héten pl 1500-at nyomtam le négy nap alatt, pedig nem sofőr, taxis vagy árufuvarozó vagyok.

Történt ugyan is, hogy hozzám került az új céges kocsi. A váltóját még nem szoktam meg teljesen. Kicsit fura helyen is van, nekem túl elöl.

Na a lényeg, kikanyarodott elém egy barom, de vészfékezéssel szerencsére meg tudtam állni. Kicsit kapkodtam idegességemben és a szokatlan váltón induláskor 1-es helyett 3-ast kapcsoltam véletlenül. Indultam volna, de rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel, mert dadog a motor, ahogy engedem fel a kuplungot. Ezért kinyomtam, a váltó vissza, most már ténylegesen 1-esbe és mentem tovább. Az egész korrigálás kb 1-2 másodpercet vett igénybe.

Azt hogy mennyire tragacs nem tudom... Ültem már jobb autóban is, de teherautóhoz képest szerintem elmegy: 2014.04. havi forgalomba helyezésű Citroen Berlingo 1.6HDI motorral.

2014. jún. 7. 11:33
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.:)
2014. jún. 7. 18:12
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is csináltam ilyen finomságokat, amikor még kezdő vezető voltam:D például stop táblánál 2-esből nem 1-esbe, hanem 3-asba raktam, nem fulladt le, csak csodálkoztam, hogy padlógázzal lassabban megy, mint egy gyalogos. Volt olyan is, hogy 10-15 km/h-nál beraktam 4-esbe, akkor aztán volt rezgés 300-as fordulatnál:D Természetesen ilyenkor megfelelő sebességbe kell váltani, mert lassan, de biztosan felgyorsulna, csak nem tesz jót a motornak az alapjáratnál kisebb fordulat.
2017. okt. 18. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!