Kettesbe váltás előtt hogyan kell használni a kuplungot?
Igazából annyi a lényeg, hogy összhangban mozogjon a két pedál. Amikor elkezded kinyomni a kuplungot, akkor kezded el elengedni a gázt, és ugyan olyan sebességgel kell mozgatni mind a kettőt. Ha a kuplungot 25%-ig nyomtad be, akkor annyit engedsz vissza a gázból is. Amikor félig nyomtad be a kuplungot, akkor félig már visszaengedted a gázt is, és amikor a kuplungot teljesen benyomtad, akkor már teljesen elengedted a gázt is. Tehát a lényeg az összhang.
Csak akkor olvasd tovább, ha nem fog összezavarni, amit a kérdés kiírása miatt amúgy nem tartok valószínűnek (mármint, hogy nem zavar össze...).
A lényeg tehát a tempó, az összhang, nem a sebesség. Amikor egy mellékútról rákanyarodok egy főútra 90-110-el jövő autók közé, és sietni kell, akkor a komplett folyamat lezajlódhat 1mp alatt, a gázról majdnem leugrok, a kuplungra meg csak "rárúgok". A lényeg, hogy érezd az összhangot.
Ha baromira ráérsz, akkor olyat is lehet csinálni, hogy a gáról lelépsz. Utána kinyomod a kuplungot, komótosan váltasz, kuplungot lassan visszaengeded, és csak utána újra gáz (bár ez inkább nagyobb fokozatoknál gyakori).
Ha valamelyik pedál gyorsabban mozog a másikhoz képest, akkor az a kuplung legyen, abból baj nem lehet (mint az előző leírt esetnél)
aztán 1 év múlva te magyarázod itt a dolgokat, ne aggódj ;)
Igen, úgy van ahogy te is és a többiek is írtátok.
Párszor gyakorolod és menni fog. Igazából autónként iy egy kicsit eltérő, hogy melyiknek hol, a pedálút mely szakaszán fog a kuplungja.
A felengedés sebességét is ki kell tapasztalnod. Ha túl gyorsan engeded föl a gázpedál benyomásához képest, akkor ránt egyet az autó. Ha meg túl hamar, akkor fölöslegesen pörgeted üresben a motort.
De nem olyan bonyolult ez, ha csinálod ki fogod tapasztalni, hogy hogy működik.
# 5 Nem zavartál össze, és értem amit írsz, az oktató már elmagyarázott pár dolgot, és vezettem is egy keveset. Én a követező 3-4 órában biztosan nem fogok 110-el menni, mert valahogy félek a sebességtől(remélem ez később elmúlik). Amikor elkezdett jobban gyorsulni az autó megijedtem, és inkább lefékeztem.:D A vezetés viszont hatalmas élmény volt, szerintem soha nem fogom megunni.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!