Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hátsó sportdobot akármilyen...

Hátsó sportdobot akármilyen teljesítményű autóra fel lehet tenni?

Figyelt kérdés
Tehát egy 1000ccm-es, 50LE körüli autóra is simán felrakható, hogy szebb hangja legyen? Nem árt egy kisebb teljesítményű motornak hosszú távon?

2013. máj. 5. 17:52
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ neked is.

Igazság szerint nem szeretnék teljesítmény növekedést, nekem, amire használom, bőven jó így is.

Amiért a sportdobok felé nézelődöm, az az, hogy a gyári dob most már menthetetlenül rozsdásodik (eddig sikerült kifoltoznom, most már nemigen lehet), és gondoltam, ha már úgyis kipuffot kell cserélni, miért is ne lehetne kicsit szebb hangja.

Ezért is érdeklődtem a kérdésben, hogy érdemesebb-e olyat választani, ami műbizonylatos, a konfliktusok elkerülése végett.

Nekem tehát olyan kipuff kéne, ami nem üvölt, viszont azért a gyárinál szebb, mélyebb hangja van.

A Paragi dobokról hallottam, hogy szép hangjuk van, ezért is kérdeztem róla. Ha tudtok esetleg más kipufogókat ajánlani, azt megköszönném. :)

2013. máj. 6. 20:19
 12/16 Bajer ***** válasza:
A Janó dob nevű kipufogó-tuning műhely is nagyon jó. A XVI. ker.-ben van, komplett rendszert is beépítenek (profi hengerenkénti leömlők), dobot, sportkipufogó szakaszokat is lehet kapni külön. Megmondják, hogy 1000ccm-es motorhoz mekkora a legkisebb sport dob, szerintem az bőven elegendő lenne.
2013. máj. 10. 16:34
 13/16 anonim ***** válasza:

Paragi csilli vilii polirozott vadiúj dob volt egy Opel Vectra A 2.0 8V 115 LE autómon, DTM ovál felfelé haljított szintén polirozott véggel. Újan rakattam fel. A régi kipufogó túl hangos volt, erre azt mondták, szép halk doromboló hangja lesz, nem túl hangos (kb olyant akartam mint amit Te is leirtál). Ahhoz képes alapjáraton juj de szép, dörmög meg minden, de városon kívül már bántó volt, kisfiam panaszkodott hogy a hátsó ülésen nagyon zavarja a hang, illetve autópályán már engem is zavart... Paragi volt, műbizonylattal átment KPM vizsgán, de hosszú távon használat közben zavaró volt :( Többet nem vennék Paragit, ha halk dobot akarok. Aztán lehet, hogy gyártanak olyant is, ami halk, de a bizodalmam megrendült bennük...

Jelenlegi autómon is csak egy névtelen, ráadásul használtan ingyen kapott hátsó dob van, krómozott vég ráhegesztve és szép halk, mintha gyári lenne. Ami sokat számit, hogy ha hangosabbat akarsz, a középdobot kell kivenni, az sokat lefog még a hangból, az helyett egy sima csövet rakatsz be meg egy halk hátsó dobot, akkor is hangosabb lesz a végeredmény... HCsak hát ahogy irtad Neked a hátsó dobod csereérett... Ha tudod tényleg olyan műhelyben vegyed, ahol kipróbálhatod a hangját mielőtt végleg felrakják, de összességében elmondható, minél olcsóbb egy hátsó dob, annál hangosabb (mivel az olcsóságot úgy érik el, hogy a hátsó dobban levő hnagtompító anyagot -általában üveggyapot- nem rakják bele, vagy csak keveset). Láttam már általam újan vett halk hátsó dobot 5 év uitán szétrohadni és szétszedték előttem: egy lyukacsos cső megy rajta végig a dobon belül, körülötte üveggyapot. Sajnos nem csak a hegesztéseknél rohadt, hanem a cső belül elrozsdásodott és eltörött, majd keresztbefordult, szóval az a hátsó dob menthetetlen volt, de legalább láttam belülről olyant. A legolcsóbb dobok csak üresek, nincs bennük semmi, na azt már nem lájkolják vizsgán vagy igazoltatáskor :)

Ha találsz olyant, ami halk, azt ajánlom, mert használat közben jönnek rá sokan, hogy a mély doromboló hang is tud zavaró lenni az autón (pláne ha nyáron lakótelepen elmegy egy ilyen autó, mindenki hallja a nyitott ablakok miatt). Az én Paragi halknak eladott dobomat még 500 méter múlva is hallották több ház takarásából, ha mentem el otthonról :) Szóval neház döntés előtt állsz azt hiszem :)

2013. máj. 11. 22:27
 14/16 anonim ***** válasza:
Érdekes, amit írsz, én felpattintottam a Paragit, szépen megmélyítette az autó hangját, de egyáltalán nem lett hangos, pedig mentem vele azóta nagyobb sebességgel is, igaz, még nagyon új, úgyhogy a "kiégés" után várható még hangosodás.
2013. máj. 12. 00:22
 15/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kimerítő választ a Paragi dobokról. Igazad van, nehéz döntés előtt állok.

Közben szétnéztem itthon, és van a szomszédnál egy Mitsubishi Colt gyári dob, ami még nem is volt használva. Első dolga volt a "tyúning" kipuff neki is, miután megvette kereskedésből a kocsit. Mondjuk ő az egész kipufogó rendszert ledobta róla, és valami komolyabb cucc került alá.

Most azt mondja, ha kell a hátsó dob, ingyen elhozhatom, neki csak útban van. Lehet, hogy lecsapok rá, és veszek egy szép véget aztán annyi. Felmókszerolni meg fel tudom a kocsira, ahogy nézem, szinte ugyanaz, még a csőátmérők is stimmelnek. Szerintetek érdemesebb lenne inkább ez a megoldás?

Igazság szerint nálam lehet, hogy a Paragi se visítana annyira, mivel - 50Le-s autóról lévén szó - kár pörgetnem, 80-90-el szoktam nyugisan járkálni.

Nem tudom, még mi lesz. Majd kitalálom. Köszönöm még egyszer a válaszokat.

2013. máj. 12. 11:52
 16/16 anonim ***** válasza:
Próbáld ki az ingyen Mitsu dobot. Amúgy kis köbcentis autó is lehet nagyon hangos a kipufogó miatt, sajnos felénk sok ilyen szaladgál az utcán... Nyáron nyitott ablaknál nem kellemes hallgatni egész este...
2013. máj. 20. 23:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!