Mikor szoktatok visszaváltani (/visszakapcsolni)? Pl: kanyarodás előtt, kanyarodás közben?
én úgy csinálom, ahogy vki már írta, h kanyar előtt visszaváltok, de közben fékezek is, így "egészségesebb" :D
aztán mikor már nagyon a kanyar előtt vagyok, felengedem a féket, ilyenkor már vissza vagyok váltva ugye, és így kanyarodom
ha látom h kanyar jön, fékezek kb. 20-25km/-ra, majd visszaváltok 2.-ba, és amikor már jön a kanyar, nyomom a gázt és úgy kanyarodok(településen kívül is így kanyarodok, csak a sebesség nagyobb, és annak megfelelően teszem sebességbe a kocsit).
nekem az oktatóm azt mondta, hogy településen belül, majd mi is látni fogjuk, hogy 20km/h-val a legjobb kanyarodni,és kanyarban sosem fékezünk.
Kérdésre: pontosan, kinyomott kuplunggal nem kanyarodunk, ez a lényeg!
Körforgalom: Kifelé indexelünk MINDIG! És ezt tessék megtanulni! Kifelé, nem befelé és SOHA nem index nélkül megyünk ki.
Nem szeretek okoskodni, de majd nézzetek meg pár oktatóvideót. Akár úrvezetőről (elnézést a hölygektől, de így hívják), akár versenysofőrről van szó, a legjobb megoldás:
Kanyar előtt visszaváltás ÉS fék. Ugyanis a motorfék is segít fékezni, így kíméled a féket.
A kuplungot nem csúsztatjuk, csak egyesben és hátramenetben elinduláskor. Erre a használatra van kialakítva gyakorlatilag minden váltó, tessék így használni.
A kanyar ívének közepéig folyamatos, egyenletes tempóval kell haladni. A kanyarodás megkezdése előtt lassítjuk le a kocsit annyira, hogy biztonságosan (és szabályosan) el lehessen idáig jutni, kanyarodás közben csak végszükséglet esetén szabad fékezni. (Nem magyarázom el, hosszú fizikai levezetés lenne, lényeg, hogy így kisebb a megcsúszás veszélye.)
A kanyar ívének közepétől pedig gázt adunk, hogy a kocsi kihozza magát a kanyarból. Persze a gázt is ésszel.
Kanyar közben, sínen nem váltunk. Legalábbis ha egy mód van rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!