Motorral lehet parkolni járdán?
Érdekelne az is, hogy törvényileg szabad-e, illetve az is, hogy a gyakorlatban büntetnek-e érte.
Nem pofátlanul, keresztbe gondoltam, hanem szépen be, párhuzamosan, közel a házfalhoz..
Ja és motorral lehet fizetős parkolóhelyen ingyen parkolni? Mert hogy a fizetést igazoló cetlit nem tudom a szélvédő mögé tenni.. lefújja a szél..
1. Motorra nem kell parkolójegyet váltani nyilvános helyen (privát mélygarázs lehet kivétel)
2. Motorral SZABAD járdán parkolni amennyiben marad 1,5 méter széles hely a gyalogosoknak.
Akkor nem parkolhatsz a járdán ha azt tábla tiltja szerintem.
SZERINTETEK PONT EGY MOTOROSSAL FOGNAK FOGLALKOZNI?
Egyszerű ha foglalkoznak a motorossal akkor vinni kell csavarhúzót a rendszámtábla levételéhez és egy zenélőkulcsot az esetleges kerékbilincs kinyitásához,bár ilyet még nem láttam,és olyanról nem is halottam hogy motorost büntettek volna meg.
Van egy bolt pesten(futármotoros bolt a zichy jenő utcában),szerintem keress rájuk neten és egy emailben kérdezd meg őket hogy őket szokták e büntetni mert nekik mindig van kint motor,és tele van a környék parkolóőrökkel.
Köszönöm szépen a lepontozást. Szerintem. De én nem szerintem írtam, hanem egészen biztosan.
(8)252 A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Ez van a KRESZ-ben. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a pontok nem vagylagosak, hanem az összes feltételnek teljesülni kell.
Kedves #13, tovább kéne olvasni egy kicsit:
(9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.
És ha hozzáolvasod még a várakozás szabályait is:
41. § Várakozás
(1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
a) a három külön úttesttel rendelkező út középső úttestén;
b) lakott területen kívül főútvonal úttestén;
c) ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást akadályozhatja;
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;
e) az úttesten ott, ahol a járdán a megállás megengedett.
Akkor rájössz, hogy nem csak szabad, hanem kötelező motorral járdán várakozni az úttest helyett ("e" pont alapján).
13
Magyarul ha nincsen tábla akkor a következő variációk is jók.
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Szóval lepontozás helyett Én nem tanulom a kreszt hanem csinálom is.
El kellene figyelmesen olvasnod azt, amit az orrom alá dörgölsz. Semmiképpen nem következik a rendelet szövegéből az, amit állítasz.
A könnyítés a mozgáskorlátozottakra vonatkozik csak.
Itt valakik rendre lepontozzák a helyes választ.
Győződj meg magad a szabályról.
A 40-41. paragrafust olvasd el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!