Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motorral lehet parkolni járdán?

Motorral lehet parkolni járdán?

Figyelt kérdés

Érdekelne az is, hogy törvényileg szabad-e, illetve az is, hogy a gyakorlatban büntetnek-e érte.

Nem pofátlanul, keresztbe gondoltam, hanem szépen be, párhuzamosan, közel a házfalhoz..

Ja és motorral lehet fizetős parkolóhelyen ingyen parkolni? Mert hogy a fizetést igazoló cetlit nem tudom a szélvédő mögé tenni.. lefújja a szél..

2013. márc. 15. 14:43
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
44%

1. Motorra nem kell parkolójegyet váltani nyilvános helyen (privát mélygarázs lehet kivétel)

2. Motorral SZABAD járdán parkolni amennyiben marad 1,5 méter széles hely a gyalogosoknak.

2013. márc. 15. 18:46
 12/29 anonim ***** válasza:
0%

Akkor nem parkolhatsz a járdán ha azt tábla tiltja szerintem.

SZERINTETEK PONT EGY MOTOROSSAL FOGNAK FOGLALKOZNI?

Egyszerű ha foglalkoznak a motorossal akkor vinni kell csavarhúzót a rendszámtábla levételéhez és egy zenélőkulcsot az esetleges kerékbilincs kinyitásához,bár ilyet még nem láttam,és olyanról nem is halottam hogy motorost büntettek volna meg.

Van egy bolt pesten(futármotoros bolt a zichy jenő utcában),szerintem keress rájuk neten és egy emailben kérdezd meg őket hogy őket szokták e büntetni mert nekik mindig van kint motor,és tele van a környék parkolóőrökkel.

2013. márc. 15. 19:27
 13/29 anonim ***** válasza:
30%

Köszönöm szépen a lepontozást. Szerintem. De én nem szerintem írtam, hanem egészen biztosan.

(8)252 A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha

a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,

b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,

c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és

d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Ez van a KRESZ-ben. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a pontok nem vagylagosak, hanem az összes feltételnek teljesülni kell.

2013. márc. 15. 20:02
 14/29 anonim ***** válasza:
49%

Kedves #13, tovább kéne olvasni egy kicsit:

(9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

És ha hozzáolvasod még a várakozás szabályait is:

41. § Várakozás

(1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.

(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:

a) a három külön úttesttel rendelkező út középső úttestén;

b) lakott területen kívül főútvonal úttestén;

c) ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást akadályozhatja;

d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

e) az úttesten ott, ahol a járdán a megállás megengedett.

Akkor rájössz, hogy nem csak szabad, hanem kötelező motorral járdán várakozni az úttest helyett ("e" pont alapján).

2013. márc. 15. 20:14
 15/29 anonim ***** válasza:
24%
Ja, és én is köszönöm a lepontozást, #11 és #14 voltam. Legközelebb előbb tájékozódni kéne...
2013. márc. 15. 20:18
 16/29 anonim ***** válasza:
0%

13

Magyarul ha nincsen tábla akkor a következő variációk is jók.

b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,

c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és

d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Szóval lepontozás helyett Én nem tanulom a kreszt hanem csinálom is.

2013. márc. 15. 20:19
 17/29 A kérdező kommentje:
köszönöm 14-es, ez kerek perec megválaszolta a kérdést :)
2013. márc. 15. 20:22
 18/29 anonim ***** válasza:
32%

El kellene figyelmesen olvasnod azt, amit az orrom alá dörgölsz. Semmiképpen nem következik a rendelet szövegéből az, amit állítasz.

A könnyítés a mozgáskorlátozottakra vonatkozik csak.

2013. márc. 15. 20:51
 19/29 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Ha jót akarsz, akkor magad olvasod el kellő figyelemmel a rendeletet. Ha a járdán állsz meg, akkor a közteres fog megbüntetni. Ha fizetős övezetben jegy nélkül, akkor a parkolóőr is.
2013. márc. 15. 20:54
 20/29 anonim ***** válasza:
71%

Itt valakik rendre lepontozzák a helyes választ.

Győződj meg magad a szabályról.

[link]

A 40-41. paragrafust olvasd el!

2013. márc. 15. 21:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!