Sok ez a fogyasztás?
Igazából meg kellene nézni, hogyan vezetsz :) Hogy az optimális fogyasztás hogyan függ a fordulatszámtól, azt már leírtál, de az sem jó, ha úgy gyorsítasz, mintha tojás lenne a gázpedál alatt (vasárnapi stílusban), vagy pl. nem használod ki a motorfék üzemet. Nekem egy picit nagyobb teljesítményű (100 kW) összkerékhajtású autó (nem terepjáró vagy crossover) átlag 11-11,5 volt, igaz nem mai darab. De ha rövid útra menetem, hidegben, akkor felment 20-ra is.
Én azt tenném a helyedben, hogy letesztelném a fogyasztását egy kellően nagy országúti távon, lehetőleg ugyanannál a pisztolynál tankolva, kb. azonos hőmérsékleten, és ha az nem jelentősen tér el a gyáritól, akkor még mindig lehet keresni alapjárati problémákat. Itt most lambda szabályozásra gondolok pl.
Válts magasabb fordulatszámon!
Pl mikor tempomattal megyek autópályán 130-cal és jön akár csak egy ici-pici emelkedő: A sebességem ugyebár fix, mert tartja a tempomat. A fordulatszám is fix, mert nem váltok vissza, fix az áttétel, tehát 130-as sebességhez meghatározott motorfordulatszám kell. Mégis rögtön megugrik a fogyasztásom nem is kicsit. Pedig ugyan olyan sebességi fokozatban, ugyan olyan fordulatszámmal, ugyan olyan sebességgel megyek.
Nekem van 2 kocsim, típust és márkát nem írok, maradjunk annyiban h az egyik 1.4 körüli a másik meg 2.5 körüli és mind a kettő benzines. Én 2 ezernél elváltom mind kettőt, és így tudom elérni a lehető legkisebb fogyasztást ! Ha úgy használom h 2500-3000 nél váltok, akkor növekszik a fogyasztás, az egyiknél kb fél literrel, a másiknál 1.5 literrel. Aki nem hiszi el azt sajnálom, ez több évi tapasztalat ! Igen, úgy lenne az ész szerű ahogy az előttem lévők leírták h magasabb fordulaton járni a kocsival hisz könnyebben mozgatja, de ez a gyakorlatban nem így van.
Leírom a kisebbik köbcentis kocsim pillanatnyi fogyasztás adatait :
50-el 3-asban kb 2500rpm / 4.6 liter
50-el 4-esben kb 2000/2100rpm / 4.2/ liter
50-el 5-ösben kb 1750rpm / 3.6/4 liter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!