Be kell-e nyomni leállításkor a kuplungot, ha üresben van a váltó?
Ha a váltó üresben van, nem kell csak a féket nyomni.
Nem jó azonban üresben gurulni, mert fogy a benzin. Motorfékkel a fék is lassabban kopik.
Amikor már a kocsi olyan lassan megy, hogy rángatna, akkor kisebb sebességbe kapcsol. Ha meg megállnál, akkor fék, kuplung, és üres.
első, itt csak arról szólt a kérdés, hogy LEÁLLÍTÁSKOR, tehát a motor leállítása közben be kell e nyomni a kuplungot, amikor a váltó üresben van
a válasz az, hogy nem kell
én elképzeltem a szitut, és nem tudom elképzelni...Ha üresbe teszem a kocsit benyomom a kupplungot, és fék, majd megállok, sebességbe teszem a kocsit és leállítom..
Gurulni nem gurulok több 10 métert üresbe hagyva mielőtt megállnék.De ha mégis, akkor ha megálltam sebességbe teszem a kocsit és leállítom.Ehhez ismételten kupplungolni kell, majd leállítani..
Szóval nem értem a kérdést..
Combi: már nem úgy tanítják hogy sebességben kell hagyni a gépet ha lerakod, gondolom nem mostanában szerezted a jogsit, vagy régivágású volt az oktatód.
Kérdező: mindegy. Ha kinyomott kuplunggal állítod le talán finomabban áll le a motor, más különbség nincs. Azért tanítják így, mert a tanulóvezetők rendszeresen sebességben hagyják leállításkor a váltót mikor először ülnek autóban, az meg nem tesz jót a váltónak ha behúzott kézifékkel ráengeded a kuplungot.
Főleg ha ezt egy nap 10x eljátsszák vele.
nem olyan régi a jogsim, csak 10 éves...
igazából sokkal logikusabbnak látom a sebességbe hagyást az alábbi okok miatt:
ha nekikoccanank a kocsinak, az még el tud mozdulni valamennyit mindkét irányba, ellenben a rögzítőfék nem engedi semerre.
Sík úton, enyhe emelkedőn vagy lejtőn nincs értelme a rögzítőféknek.
Télen nem ajánlatos az utcán tárolt autókon a rögzítőféket használni, mert 1-2 óra alatt is simán befagyhat a hátsó fék.
Persze meg lehet győzni ész érvekkel hogy miért nem "divat" manapság sebességbe hagyni a kocsit ha leállítom.
Mit mondanak a mai oktatók, hogy ez miért nem jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!