Az igazi spórolás azon múlik, hogy nem 130-al mész, hanem 90-nel. Jelentős különbség van a fogyasztásban! Ha van időd, és türelmed, meg sok-sok önuralmad, akkor igencsak megéri. Saját tapasztalat: Combo 1,7 cdti, 130-nál kb. 7,2-7,5 liter, míg 90-nél 4,5-4,8. Ezek többszáz kilométeres utakon mért adatok. Szívesen töszörgök, ha az időm engedi, azt a bő ezrest, amit 100 kilométerenként megspórolok, másra is tudom költeni.
2012. szept. 23. 21:48
12/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nekem is ez volt a legnagyobb parám, mikor egyszer kipróbáltam, hogy mi van ha a kamion hirtelen fékez egy jókorát. Meg tudok-e állni mögötte. De akkor nem érdemes így próbálni lefaragni picit.
2012. szept. 24. 07:28
13/22 anonim válasza:
Az tény, hogy minél közelebb az előtted haladóhoz annál nagyobb fogyasztáscsökkenést tudsz elérni, de annál rizikósabb is. Én úgy tapasztaltam, hogy még egy relative biztonságos követési távolságnál is lehet némi megtakarítást elérni kb. 8-10 m-rel a kamion mögött haladva. Megfelelő műszaki állapotú szgk fékútja általában rövidebb mint egy tehergépjárműé. Ha kellően kipihent és éber vagy lehet találni egy relative biztonságos távolságot ahol még megtakarítást tudsz elérni.
2012. okt. 16. 11:19
14/22 anonim válasza:
"hogy még egy relative biztonságos követési távolságnál is lehet némi megtakarítást elérni kb. 8-10 m-rel a kamion mögött haladva. Megfelelő műszaki állapotú szgk fékútja általában rövidebb mint egy tehergépjárműé. Ha kellően kipihent és éber vagy lehet találni egy relative biztonságos távolságot ahol még megtakarítást tudsz elérni."
Ha 1 másodperc reakcióidővel számolunk, akkor 80km/h-nál 1mp alatt ~23 métert haladsz előre. Itt bizony belehúzhatod a rövidebb fékútba... De tételezzük fel, te vagy Colin McRae kipihenve, legyen 500ms a reakcióidőd, még így is 12 métert haladsz, mire rálépsz a fékre. Ilyen követési távnál, ha a kamion nagyot fékez, akkor azt olyan tisztességesen telibe fogod verni 8-10m-es követési távolsággal, hogy öröm lesz nézni :)
Ezek tudatában nem osztogatnék ilyen tippeket..
2012. okt. 17. 11:11
15/22 anonim válasza:
Ok! 23 métert haladok egy másodperc alatt de ne felejtsük el hogy közben a kamion is halad. Ennél azért bonyolúltabb a képlet....
2012. nov. 9. 18:09
16/22 anonim válasza:
Amúgy nem bíztattam én senkit arra hogy menjen a kamion seggében, csupán leírtam a saját tapasztalatomat.
2012. nov. 9. 18:10
17/22 anonim válasza:
Mennyi egy kamion fékútja 80-ról álló helyzetbe?
2012. nov. 9. 18:18
18/22 anonim válasza:
Ha modern szerelvény,ideális esetben új gumikkal, ABS+EBS-szel száraz jó minőségű úton olyan 35 méter körül. Egy átlag szerelvénynél ez olyan 40-45 méter lehet.
2012. nov. 9. 23:43
19/22 anonim válasza:
Ha sporolni szeretnel es van hozza turelmed alj be a kamcsi moge 70-80nal de szabajos fektavot hagyva es mar csak a sebesseg merseklesevel sokat sporolhatsz. Ennel mar szinte semmivel nem sporolsz tobbet azzal ha jelentos kockazatot vallalva ratapadsz. Amugy meg kis matekkal kiszamolhato, hogy egy gyor bp uton ha nem 130cal mesz csak 80nal kb 10 percet vesztesz a napodbol. Na bumm. Persze en sem tudom megalni, h ne 130+10% on kozlekedjek, mer ilyen az emberfia.
2014. jún. 30. 21:44
20/22 Napkiraly válasza:
"volt már egy nagyokos, akinek állítólag 0,1 másodperc volt a reakcióideje"
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!