Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Elindulás, sebességváltás?

Elindulás, sebességváltás?

Figyelt kérdés

Első forgalmi vezetésemre szeretnék elméletben felkészülni, városba visznek ki. Elindulást úgy gyakoroltuk már hogy 2esbe téve a váltó, gázt adni közbe kuplungot engedni. Ez így helyes valóban?

Sebességváltáskor pedig ugye a kuplungot benyomni, gázpedálról jobb láb le, majd váltás, ismét gázt nyomni illetve kuplungot felengedni?

Honnan tudjam, hogy "na most váltani kell"?

2012. aug. 15. 18:10
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
85%

Egyrészt látod a fordulatszámmérőt, másrészt egy idő után érzed is, hogy most már kell.

Valamint nekem elmondta az oktató a dízeles autónál, hogy 30 körül már 3, 40 fölött 4.

Érdekes oktatód lehet, bár nekem ez még akkor volt, amikor még létezett a rutinvizsga is.

A sebességváltás pontosan így van, gázról le, kuplung be, váltás, kuplung felengedésével pedig gáz.

2esben való elindulás érdekes, de lehet, hogy ilyen az autó. Én egyesben szoktam indulni. [Nyilván].

2012. aug. 15. 18:16
 2/21 anonim ***** válasza:
73%
Ha ennyire nem vagy képben, inkább mondd az oktatódnak, hogy rutinozzatok még, így ne menj forgalomba, nem való neked.
2012. aug. 15. 18:19
 3/21 anonim ***** válasza:
87%

Kivel gyakoroltál? Oktatóval vagy haverral? Mert - legalábbis a vizsgán - mindig 1-essel indulunk. Sőt, a vizsgán bukás 2-essel indulni. Biztonságos indulás (az én gyakorlatomban): kuplungot kinyomni - gyújtás - 1. sebességi fokozat - gáz és kuplungot lassan felengedni. Gyújtás előtt azért célszerű a kuplungot kinyomni, mert ha sebességben van az autó, jön a "bakkecske" című műsor és rögtön lefullad. Vizsgán ez is bukás.

A váltást jól írtad le.

Kezdetben az oktató fogja mindig mondani, hogy mikor válts. Hegyezd a füled, és figyeld a motor hangját. Mikor felerősödik, azaz nagyobb fordulatszámon jár, akkor kell váltani. Az egyes sebességfokozatok fordulatszám-határai kicsit átfedik egymást. Nem jó alacsony fordulatszámon váltani, mert akkor az autód veszít az erejéből, túlpörgetni pedig többek között azért sem jó, mert akkor többet fogyaszt. De mindezekre a gyakorlás közben majd folyamatosan rá fogsz érezni.

Sok sikert, légy ügyes! Ha nem vagy biztos a dolgodban, ne arra autózz, ahol én is járok, mert nagyon féltem az autómat.

2012. aug. 15. 18:20
 4/21 anonim ***** válasza:
79%
Amúgy meg ja, így kimenni forgalomba nem a legjobb ötlet.
2012. aug. 15. 18:22
 5/21 anonim ***** válasza:
73%

Most kettesben indulsz, vagy csak rosszul fogalmaztál és addig váltottatok eddig fel? Mert nem egyértelmű. Gondolom/remélem az utóbbi, általában a rutinpályán eddig gyakoroljuk.

Mikor feljebb váltasz jól leírtad, mit kell tenni, arra vigyázz, hogy ne engedd fel gyorsan a kuplungot és elég gázt adj. Váltani, akkor kell ha már túl sok, vagy túl kevés a fordulatszám. Ezt gondolom tudod hol kell nézni. Kérdezd meg az oktatót mikor kell azon az autón. kb akkor kell mikor a 2-esnél van a mutató, vagy lefelé, ha az egyeshez közelít. De később már nem nézni, érezni fogod. Meg az adott kocsinál kitapasztalod, hány km/h-nál kell.

Egyébként ha túl nagy fordulatszámnál sem váltasz, akkor azt hallani fogod, egyrészt a motort fogod hallani, másrészt az oktatót, hogy nem feltétlenül kéne elrontani a kocsit :)

2012. aug. 15. 18:35
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
erre való az oktató hogy elmondja
2012. aug. 15. 18:53
 7/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyre több ilyen gond van. Elég baj, hogy eltörölték a rutinvizsgát. Sokakat már a 2. gyakorlati órán forgalomba visznek, úgy, hogy alapdolgokat nem tud. Parkolni meg főleg.
2012. aug. 15. 18:55
 8/21 A kérdező kommentje:
már nincs rutinpályán való gyakorlás, meg rutin vizsga. Ma már mindenkit egyből dobnak a forgalomba.:/ Annyi hogy előtte esetleg egy két alkalommal elvisznek egy kis forgalmú helyre ahol megszokod az elindulást meg a kormányzást (így amint írtam).
2012. aug. 15. 19:37
 9/21 A kérdező kommentje:
2esben indulok, igen.
2012. aug. 15. 19:38
 10/21 A kérdező kommentje:

Oktatóval gyakoroltuk így.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2012. aug. 15. 19:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!