Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha nagyobb sebességnél visszav...

Ha nagyobb sebességnél visszaváltok, az károsítja a motort?

Figyelt kérdés
Pl 70-80nál vissza váltok egy fokozatot, hogy a motorfék fékezzen először, ne koptassam a féket. Ilyenkor eléggé felpörög a fordulat, ettől lehet valami baja?
2011. nov. 7. 00:01
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:
Kb 80-nál ha ötösből visszaváltok 4-esbe, így értettem. Egy 1.6-os benzines motorról van szó. És nem kell verni a nyálát senkinek hogy logikus meg stb, egyáltalán nem értek az autókhoz, mint mondtam ezt az oktatóm tanította nekem így.
2011. nov. 7. 13:15
 12/33 A kérdező kommentje:
Te aztán nagyon okos lehetsz. Elméleti oktatáson szó nem volt ilyesmiről, hogy ez károsít vagy nem. Es mint mondtam, te idióta, nekem EZT TANÍTOTTA AZ OKTATÓ, HOGY ÍGY CSINÁLJAM. Másrészt pedig ugyan itt más azt írta hogy nem károsít, úgyhogy ennyi erővel te is írhatsz hülyeségeket. Harmadrészt pedig nem tudom hogy egy huszonéves éves lánynak miért kéne érteni az ilyesmihez, egyáltalán nem vagyok műszaki beállítottságú, tudok vezetni és ennyi. Szerintem te meg sok dolgot nem tudsz amit én igen, mindegy.
2011. nov. 7. 13:30
 13/33 anonim ***** válasza:

Nyugodtan válts vissza motorfékezni apró gázfröccsel, baromságokat beszélnek, semmi baja nem lesz sem a kuplungnak sem a motornak.

Akkor ártasz a motornak vagy a váltószerkezetnek, ha nagy fordulatszámkülönbséget produkálsz (pl. 2000-es fordulatról olyan sebességi fokozatba kapcsolsz vissza gázadás nélkül, hogy 4-5000re ugrik a fordulat).

2011. nov. 7. 13:40
 14/33 anonim ***** válasza:

"Szerintem te meg sok dolgot nem tudsz amit én igen, mindegy."

Például?

2011. nov. 7. 13:41
 15/33 A kérdező kommentje:
Például én gyógyszerésznek tanulok, gondolom te nem igazán vagy tisztában az ilyen dolgokkal, de mindegy. Előzőnek köszi az értelmes választ, az értelmetlen vitát pedig befejeztem.
2011. nov. 7. 14:03
 16/33 anonim ***** válasza:
Attól hogy annak tanulsz, attól még nem értesz hozzá. A hallgatók 90%-a úgy kap diplomát, hogy pont annyit ért a szakmájához, mint amikor bekerült az egyetemre: semmit.
2011. nov. 7. 14:09
 17/33 atilis ***** válasza:
Amikor elkezdtem én is vezetni, nekem az egyik ismerősöm azt mondta, hogy így érdemes vezetni. Amikor elmondtam ezt az oktatómnak, mondta, hogy ez egy nagy h***eség. A motorféknek igaz, hogy minél alacsonyabb fokozatban vagy, annál nagyobb a visszatartó nyomatéka, de forgalmi helyzetben nem sokat ér. De ezt már az előttem lévők elmondták. Egy fékbetét 80-90 ezer km-t, egy féktárcsa még ennél is többet elmegy, szóval nem érdemes spórolni a fékezésen, ráadásul, ha visszapakolgatod az üzemagyag fogyasztásod is megugrik.
2011. nov. 7. 14:15
 18/33 anonim ***** válasza:

"De ezt már az előttem lévők elmondták. Egy fékbetét 80-90 ezer km-t, egy féktárcsa még ennél is többet elmegy, szóval nem érdemes spórolni a fékezésen, ráadásul, ha visszapakolgatod az üzemagyag fogyasztásod is megugrik."

Khm azért nem úgy van az...

90.000 km-t (!) maximum akkor bír egy fékbetét, hogyha abban 85.000 km autópálya van. Városi használat mellett jó, ha 30.000-50.000 km-t megy egy átlag autó fékbetétje az első féken, a hátsón esetleg többet. A tárcsa meg mondjuk 100.000-et.

Motorfékezés közben pedig konkrétan NULLA a fogyasztás, sok típus még az alapjárati üzemanyagot sem kapja meg.. Ha fékezel és gyorsítasz akkor pedig van fogyasztása az autónak értelem szerűen.

2011. nov. 7. 14:31
 19/33 atilis ***** válasza:

Köszönöm a kioktatást, nem én voltam a kérdező.

Legközelebb a kérdést feltevőnek is válaszoljál, a kérdésével kapcsolatban, mert amit nekem írtál, azt többféle képen lehet értelmezni, még a végén az derül ki, hogy fékrendszer nem is kell az autóra. Te/Ti vezessetek úgy ha akartok, nekem más a véleményem. Azonkívül ha te egy éles kanyar előtt 70-80-nál visszaváltasz a sebességed egy fikarcnyit sem fog változni, sokan emiatt repülnek el. Városban pedig megnézném azt a vezetőt, aki csak a motorféket használván tud közlekedni.

2011. nov. 7. 16:26
 20/33 anonim ***** válasza:
ha motorfékelsz akkor nincs fogyasztása az autonak és nekem is mondtak hogy motorfékkel fékeljek ahol csak lehet
2011. nov. 7. 17:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!