Van itt kamionos v. teherautósofőr aki válaszolna nekem?
Kedves Kérdező!
Elég sokat jártam én is teherkocsival, legfőképpen az M7-en. Az én paripám 88-ra volt beállítva, az istennek sem ment többet és ugye mint tudjuk, teherkocsival előzni tilos tábla van. Én megtettem sokszor, hogy ha jött egy gyorsabb teherkocsi vagy kamion, lehúzódtam a leállósávba. Tudom, hogy nem szabályos és azt is, hogy Te ezt az M0-n nem tudod megtenni, viszont nekik szinte minden perc számít...
Nem vagyok kamionos, de a véleményem a következő:
A kamionosoknak minden másodperc számít, mégpedig a következő miatt:
Ha esetleg pár másodpercen múlik hogy belekeveredik-e egy olyan balesetbe, ami miatt utána 4 órát ácsorog, hát nagyon nem mindegy.... Egy ilyet akár 2-3 másodperccel is el lehet kerülni.
Illetve hosszú távon a 9km/h sebességkülönbség már számít, 1 óra alatt több mint 10km-es távot, ami már mérhető! Mondjuk nem mindegy hogy a határnál a 0km-es kocsisor végére, vagy a 10km-es kocsisor végére áll be...
Amennyire tudom (lehet rosszul) a kamionosnak időre oda kell érnie mindenhova. Ha nincs ott (akármilyen ok miatt, legyen szó akár az atyaúristenről) akkor előveszik, és mivel anyagi felelősséggel is tartozik, fizethet rendesen. Vagyis: ha nem hajt amennyire tud, belekerülhet neki akár 100-200e ft-ba is! (nem a rendőr miatt, a szállítmányozó cég miatt!). Ja és itt most még ügye csak egy fuvarról beszélünk, de letol egy nap többet is! Ha az egyikkel csúszik, akkor valszeg a másikkal is fog, vagyis még többet fizethet majd... Tehát nekik nagyon nem mindegy az a pár perc! Azt is mondhatom hogyha egy vasúti átjáróhoz 1 perccel hamarabb ér oda, még épp nem jön a vonat, míg egy percre rá meg jön. Ez megint időveszteség...
Ha 80al mész a saját órád szerint, az 75 a valóságban, azaz a 90-től 15-el vagy lemaradva, ami sok! Közlekedési illem szerint ha a max. sebesség 10%ánál lassabban mész, az feltartás! Igen, 90-es úton 75-el haladva feltartásnak minősül, amit amúgy a KRESZ sem igazán díjaz, benne van hogy másokat ne akadályozzunk, ne lassítsunk a haladásban.
Amúgy ha jól tudom az M0-on ráadásul 110-es határ van, nem is 90-es, a 110-hez képest pedig a 75 pláne nagyon lassú. A hungárián szoktunk 70el menni, nem a nulláson.
Mindezek mellett megértem hogy zavar, én sem szeretem ha le akarnak tolni. Gondolj arra hogy a kamionos egész hónapban 4-5 napot van otthon, egyébként meg szó szerint a kamionban alszik. És ha késik, leverik rajta.
Két dolgot tehetsz:
- nem mész a nulláson :)
- ha a kamionos nem tud előzni, márpedig láthatóan nem tud, akkor te "előzől hátrafele balról": nem túl szabályos, de járható:
besorolsz balra, majd szépen finoman elkezdesz lassítani, index ki jobbra, és visszasorolsz a kamion mögé. A kamionos boldog lesz, mert végre nyomhatja neki, Te is, mert végre nem lesznek a seggedbe. Amíg ezt a manővert megcsinálod, sokan fognak utálni, de ez van... Aztán mire beállsz a kamionos mögé, jön mögötte a másik, és kezdődik az egész előlről :P
Az M0-on egyedül az M0 híd környékén van 80, máshol 100-110 a megengedett (vagy én tudom rosszul).
Amíg a max. sebességet betartod, nem büntethetnek meg! 80nál is 90re még valszeg nem paxolnak, mert 10%ot ráhagynak. A 90-hez pedig az kell hogy a Te órád 95öt mutasson. A büntitől tehát ne félj, pláne a nulláson ahol 110 a határ.
A válasz írója 74%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 20:58
Milyen lovak? :D
Az egy perc másnak is egy perc. Látom nem értettél meg. Én 25 km megyek,te 80 at. Én 40 km/h val.te 85 km/val.. Miről akarsz vitázni? Mindjárt a másodpercek jönnek.. Nekem a lovaim,neked a kutyád? Akkor minek rohansz te is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!