Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Lett komolyabb baja a kuplungn...

Lett komolyabb baja a kuplungnak, ha egyszer "leégettem"?

Figyelt kérdés

Sajnos egy meredek csúszós emelkedőn nem egészen úgy sikerült az elindulás, ahogy kellett volna, fogáspontnál tartott kuplungnál elforgott 1-esben a motor kb. 5000-ig, miközben a kerekek kipörögtek, aztán elég erős kuplungszag lett (füst nem volt). A kocsi, amit életemben először vezettem, egy haveromé, aki helyett be kellett vezetnem, mivel ő már ledöntött 1-2 sört... szóval a lényeg, hogy a srác szerint tönkretettem a kocsiját, és holnap szerelőhöz akarja vinni, a költségeket meg persze rám verni. Én azért kétlem, hogy komoly baja esett volna, mivel utána gond nélkül ment. Vagy szerintetek tényleg sikerült ennyivel elrontanom a kuplungot?

PS: tudom, béna vagyok, stb., de még sose vezettem benzines kocsit, és eléggé új a jogsim... valamikor túl kellett esnem ezen is:S

2011. jan. 24. 00:19
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Egy ilyen esettől nem kell, hogy baja legyen, csak kopott egy kicsit. Én is füstöltöttem már meg iylen körülményeknél kuplungot. Nem ment tönkre ettől egyáltalán. Jófej haverod van.
2011. jan. 24. 00:30
 2/15 anonim ***** válasza:
40%

Ööö, ha a kuplung nem csúszik, és ugyanott fog mint azelőtt, akkor nem lehet baja. Ennyitől nem megy tönkre, gondold el egy oktatókocsiban ezt naponta eljátszák a tanulók (igaz ott rövidebb életű is a kuplung). Tény és való, hogy nem egészséges, és valamelyest rövidít a kuplung élettartamán, de emiatt biztosan nem kell cserélni.

Beszéld meg a haveroddal, aki amugy k*rvajófej lehet, hogy piásan odaadja a kocsit (ne értsd félre jobb mintha ő vezetne) de hogy ezután ilyen balhét csinál... :/

Menj el vele a szerelőhöz, és hallgasd meg mit mond. Én mondjuk személy szerint ha ilyet tennék valakinek a kocsijával egy bontott kuplung árába beszállnék. Egyébként jó tanulság, hogy mindenki vezesse a saját kocsiját, ha úgy b*sz el valamit, akkor csak magát okolhatja.

2011. jan. 24. 01:11
 3/15 anonim ***** válasza:
kicsit megégetted a kuplungtárcsán a ferodolt. az nem jó dolog, de komolyabb bajt nem csináltál.
2011. jan. 24. 05:22
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Egy ilyen esettől nem lesz baja. Csak annyi történik, hogy a kuplungtárcsán a súrlódóbetét (avagy ferodo) kicsit megég, üvegesedik. Ettől később néha csúszhat és kicsit nehezen lehet eltalálni a fogáspontját. Viszont pár száz kilométeres, erőltetés és leégetés nélküli használattól el a megüvegesedett réteg eltűnik és minden folytatódik tovább.
2011. jan. 24. 09:23
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszi a megnyugtató válaszokat. Sajnos hajthatatlan a srác, szóval mindenképp elmegy ma a szerelőhöz, de így már nyugodtan várom, hogy beégjen előtte:D Amúgy inkább elmegyek vele, nehogy aztán valami kamu hibát rámfogjon a végén. Mindenesetre arra jó volt ez a kis kuplungégés, hogy rájöjjek, hogy egy p ö c s ez a srác, pedig korábban bírtam.
2011. jan. 24. 09:34
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
majd írd meg mi történt :D
2011. jan. 24. 15:50
 7/15 A kérdező kommentje:
Elmentünk a szerelőhöz, aki kb. ugyanazokat mondta, amik ti is... de tovább hitetlenkedett a srác, majd mondta a szerelő, hogy szívesen szétszedi neki a kuplungszerkezetet, hogy megmutassa, de az min. 30.000-ébe fog kerülni és a héten nem lesz kocsija, miközben az egész műhely rajtunk röhögött. Szóval nem lett végül semmi extra, pedig már vártam, hogy esetleg megpróbálnak csőbe húzni, de jó arc volt a szerelő is. Viszont jobban meg fogom válogatni azokat, akiket havernak tartok...
2011. jan. 24. 16:04
 8/15 anonim ***** válasza:
0%
Hát szerintem te is kifizettetnéd a kárt azzal, aki elkúrja a kocsidat... Ne álszenteskedj már... (Persze most nem rontottad el, de ha elcseszted volna kkor is jogosan fizettetné ki). Na hogy a témához éremben is hozzászóljak, nem csak a guminak volt égett szaga?
2011. jan. 24. 16:12
 9/15 A kérdező kommentje:
Hát nem hiszem, hogy a gumi lett volna büdös, mert jeges volt az út. Amúgy nem vágom, miért gondolod, hogy álszenteskedem, persze, hogy kifizettem volna a kárt, ha tényleg van de hülyének ne nézzenek, szóval inkább utánaolvastam, meg itt utánakérdeztem a dolognak, meg azért sejtettem, hogy nagy baja nem lehetett, hiszen utána minden normálisan működött.
2011. jan. 24. 16:21
 10/15 bp1985 ***** válasza:
100%
Szerinted aki gyorsulásira jár, az amint vége van, egyből megy kuplungot szereltetni? Nagyon okos a haverod. Az ilyen embernek inkább nem is adnék kocsit.
2011. jan. 24. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!