Ha a F1-es autókban már a 80-as években is használtak turbót, akkor az utcai autókban miért csak ennyivel később terjedt el?
Mert az F1-ben és a közlekedésben teljesen mások a szempontok. Az F1-ben az adott keretek között kellett minél könnyebb, gyorsabb és erősebb motort gyártani, az utakon viszont nem volt erre szükség. Az élsport a határok feszegetéséről szól, a mindennapokban inkább a megbízhatóság a lényeg. A Forma-1-ben ha 10-20 lóerővel többet ki tudsz préselni egy adott motorból, akkor az bőven megéri akkor is, ha a futam végére teljesen leamortizálódik, de egy közlekedő számára nem igazán jó ötlet olyan autó, amely pár száz kilométerenként motorcserére szorul...
Sportautókat már akkor is gyártottak turbóval, de az élettartam és a költségek miatt a közhasználatú modellekben inkább hanyagolták ezt egészen addig, amíg a versenyautók tapasztalatai alapján képesek voltak gazdaságosan gyártani. Ami nem megy olyan egyszerűen, hogy egy meglevő motorra ráakasztjuk a turbót: egy szívómotoros autó turbósításánál rendesen bele kell nyúlni a motorba, egy fél kocsi árát rá lehet költeni az erősített alkatrészekre és még akkor is igen valószínű, hogy a motor üzemórás lesz. Szóval ha nem lennenek rákényszerítve, akkor valószínűleg a gyártók sem foglalkoznának vele; megmaradna egy szűk réteg játékszerének.
#25 "bőven megéri akkor is, ha a futam végére teljesen leamortizálódik"
Ez már 20 éve nem igaz, 2006-ban vezették azt be először, hogy egy motornak két futamot kellett kibírnia, azóta pedig ez sokat szigorodott. Belsőégésű motorból és turbóból egyaránt 4 áll rendelkezésre az egész szezonra, ami jelenleg 24 futam, tehát átlag 6 futamot kellene kibírniuk.
Messze van már az a 80-as évek, amikor időmérőn feltolták a töltőnyomást 4 barra, egyetlen pokoli kört mentek 1400-1500 lóerővel, aztán ki is dobták a kukába.
#26 az a 4 bar az már egy visszafogott verzió volt.. volt ahol 5.6Bar töltőnyomással futkostak. asszem pont az utcai motorblokkból csinált sornégyes BMW motor futott annyival a Benetton B186-ban.
Aha, meg is találtam. :) https://www.youtube.com/watch?v=9t4yfHfTfDs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!