Mit tehetek akkor ha,,eladtam"az autóm?De mivel a vevő az utolsó pillanatba kitalálta h.ő cégre venné meg az autót de most nincsenek nála a megfelelő iratok (meg h.ez igy több idő).És én naivan odaadtam neki mindent....
#11 Azt értem, de erre írtam korábbi válaszban, hogy ha emiatt keresik őt, akkor ő rögtön mutogathat a vevőre. Utána ha felkeresik a vevőt, neki két opciója lesz: bemutatja az adásvételit, amin ott lesz a dátum, ami felmenti a kérdezőt, mert bizonyítja hogy akkor már nem az övé volt az autó amikor szabálytalanságon kapták, tehát nem ő követte el, vagy letagadja az adásvételit, azaz a kérdezőé volt az autó (amennyire a hatóság meg tudja állapítani), viszont azzal a vevő kvázi beismer egy lopást, mert a tulajdonában van egy idegen autó.
Azért vehetik elő max a kérdezőt, amiért ilyen hülyeséget csinált, de mondván átverés áldozata, megússza egy ejnyebejnyével.
"Nem tudom mi a pontos neve és h. hol lakik."
Hát ez elég cifra dolog, hogy átengedted az autódat egy teljesen ismeretlen személynek.
A megoldás nem a lopás miatti feljelentés. Mert a lopás:
"370. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el."
De itt nincs szó elvételről.
Viszont szerintem "jármű önkényes elvétele" bűncselekmény valósult meg:
"380. § (1) Aki idegen gépi meghajtású járművet mástól azért vesz el, hogy jogtalanul használja, vagy az így elvett, illetve a rábízott ilyen járművet használja jogtalanul, bűntett miatt három évig terjedő
szabadságvesztéssel büntetendő."
Az ebben a csavar, hogy a megnevezéssel ellentétben nem feltétel, hogy a járművet "elvegyék". A "rábízott" jármű esetében is megvalósul a bűncselekmény.
De én nem vagyok ügyvéd. Beszélj eggyel és ha ezt ő is megerősíti, akkor ragaszkodj a rendőrségen ahhoz, hogy ilyen jogcímen felvegyék a feljelentésedet. Akkor megindíthatják a nyomozást és kikérhetik, hogy ki a "vételkor" használt jármű tulajdonosa.
Egy további kérdés:
Ha kivonatom a forgalomból és kiszedi őket a rendőr akkor elméletileg lekell vennie a rendszámot és megkell büntetni azt aki vezeti?!Jól tudom?!
A másik kérdésem....akkor az autóval nem mehet tovább.Onnantól mi lesz az autóval?!Kinek a kötelessége elvinni?!Vagy a rendőrség elviteti?!Vagy mivan ilyenkor?!Mi ennek a menete?!
"Ezek szerint egyesek csak rokonnak meg a szomszédnak adnak el autót."
Nem.
Csak leellenőrzik a vevő adatait és nem adják oda az autót minden papír és szerződés nélkül.
"Voltam a rendőrségen. Érdemben nem tudnak segíteni."
Vagy inkább nem akarnak. Minek nekik még egy ügy, van nekik elég. Ezért, ha olyan feljelentést akarsz tenni, ami nem állja meg a helyét (lopás), akkor lebeszélnek róla. A 14-es hozzászólásban leírtam, hogy ehelyett mit lehet tenni.
Ha kivonatod az autót a forgalomból, az több, mint a semmi, de nem oldja meg a gondjaidat. Pl. ha matrica nélkül lefényképezik az autópályán, akkor nem számít a forgalomból kivonás. Akkor vehetsz majd egy éves matricát, azzal úszod meg a legolcsóbban. És jöhetnek majd parkolási bírságok is. Vagy ha rendőr állítja meg az autót és lefoglalja (nem biztos, hogy így lesz, de lehet) akkor beviteti egy telephelyre és fizetheted a szállítást, meg a tárolást. Ha baleseteznek vele és otthagyják, akkor az egyetlen ember, akinek a rendőrség ismeri az adatait, az Te vagy.
Rengeteg baj lehet abból, hogy nem tudod, hogy ki közlekedik az autóddal. És nem biztos, hogy ezeken segít, ha ki van vonva a forgalomból.
Persze azt nem írtad, meg, hogy mikor történt ez az "eladás".
Nem mindegy, hogy 2 napja, vagy 2 hónapja. És azt is csak Te láthattad, hogy milyen körökből jött a vevő, mennyire simlis. Mi nem tudjuk. Hogy kinézett-e belőle, hogy akar-e egy illegálisan használt autót, csak azért hogy megspórolja az átírás költségét.
Amit tudunk, attól még az is lehet, hogy csak össze-vissza pánikolsz és még a postai kézbesítés ideje is alig telt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!