Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit tehetek akkor ha,,eladtam"...

G.Béci kérdése:

Mit tehetek akkor ha,,eladtam"az autóm?De mivel a vevő az utolsó pillanatba kitalálta h.ő cégre venné meg az autót de most nincsenek nála a megfelelő iratok (meg h.ez igy több idő).És én naivan odaadtam neki mindent....

Figyelt kérdés
Mivel én már nagyon szabadulni szerettem vna a kocsitól odaadtam neki a törzskönyvet,a forgalmit,ő meg elvitte az általam kitöltött adásvételit h.amint cégre uratta vissza postázza (a megbeszélt összeget ugyan kifizette).Csak igy adásvételi nem lévén nemtudom a kocsit levenni a nevemről.Egyesek azt tanácsolják vonassam ki a forgalomból.De azzal nem oldódik meg az a problémám h.ha bmi van az autóval engem vesznek elő.A vevő ugyan nem tűnt el csak vhogy nem akaródzik elpostázni az adásvételit.Valami ötlet h.mit lehetne ebben az esetben tenni?!

dec. 17. 03:43
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:

#11 Azt értem, de erre írtam korábbi válaszban, hogy ha emiatt keresik őt, akkor ő rögtön mutogathat a vevőre. Utána ha felkeresik a vevőt, neki két opciója lesz: bemutatja az adásvételit, amin ott lesz a dátum, ami felmenti a kérdezőt, mert bizonyítja hogy akkor már nem az övé volt az autó amikor szabálytalanságon kapták, tehát nem ő követte el, vagy letagadja az adásvételit, azaz a kérdezőé volt az autó (amennyire a hatóság meg tudja állapítani), viszont azzal a vevő kvázi beismer egy lopást, mert a tulajdonában van egy idegen autó.

Azért vehetik elő max a kérdezőt, amiért ilyen hülyeséget csinált, de mondván átverés áldozata, megússza egy ejnyebejnyével.

dec. 17. 14:34
 12/40 A kérdező kommentje:
Igen.Ez a probléma h.nincs adásvételim mert nem kapom vissza.Az okmányirodába nem foglalkoznak velem amig nincs adásvételim.És semmilyen tértivevényes levelet nemtudok irni mert nincs kinek.Nemtudom mi a pontos neve és h.hol lakik.Egy dolgot tudok.H.milyen autóval jöttek el az autómért (és a rendszámot tudom).Ennyi.A rendőrség csak nyomós indokkal néz rá másik fél adataira.És ez nem elég nyomós érv.Hiába vannak fotóim a beszélgetésekről,az autójukról,félig meddig a vevőkről is....nem érdekel senkit.A megoldás szerintük az h.vonassam ki a forgalomból és ha a rendőr megállitja akkor leveszik az autóról a rendszámot őket meg megbüntetik.Ettől még ha gyorsan megy,felmegy az autópályára stb.az az én saram.De eetől még mindig nincs átiratva.És nekem is csak 15 napom van rá.És nem úgy nézett ki h.az okmányirodát érdekli h.engem tulajdonképpen vki akadályoz a törvényi kötelességem betartásában.De igazából a rendőrség se tud ezzel mit kezdeni.Vtam benn mindkét helyen....
dec. 18. 00:27
 13/40 anonim ***** válasza:
Félig kitöltött adásvételivel nem ér semmit. Nyugodtan fel lehet jelenteni lopásért.
dec. 18. 04:30
 14/40 krwkco ***** válasza:

"Nem tudom mi a pontos neve és h. hol lakik."

Hát ez elég cifra dolog, hogy átengedted az autódat egy teljesen ismeretlen személynek.

A megoldás nem a lopás miatti feljelentés. Mert a lopás:

"370. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el."

De itt nincs szó elvételről.

Viszont szerintem "jármű önkényes elvétele" bűncselekmény valósult meg:

"380. § (1) Aki idegen gépi meghajtású járművet mástól azért vesz el, hogy jogtalanul használja, vagy az így elvett, illetve a rábízott ilyen járművet használja jogtalanul, bűntett miatt három évig terjedő

szabadságvesztéssel büntetendő."

Az ebben a csavar, hogy a megnevezéssel ellentétben nem feltétel, hogy a járművet "elvegyék". A "rábízott" jármű esetében is megvalósul a bűncselekmény.

De én nem vagyok ügyvéd. Beszélj eggyel és ha ezt ő is megerősíti, akkor ragaszkodj a rendőrségen ahhoz, hogy ilyen jogcímen felvegyék a feljelentésedet. Akkor megindíthatják a nyomozást és kikérhetik, hogy ki a "vételkor" használt jármű tulajdonosa.

dec. 18. 10:37
 15/40 A kérdező kommentje:
Ezekszerint egyesek csak rokonnak meg a szomszédnak adnak el autót.Olyan gondolom sose volt h.100 km-ről jött vki aki megvette.Na mindegy.Egy megoldás lenne.Ha a rendőr vmi miatt kiszedné.Pl.mert kivan vonva az autó a forgalomból.És akkor lenne miért magyarázkodnia az illetőnek.Mert amúgy nincs kit keresnie se a rendőrnek se nekem.És mondom.Vtam a rendőrségen.Érdemben nem tudnak segiteni.A kormànyablak pedig nem foglalkozik velem.Vigyek adásvételit.Ennyi
dec. 18. 18:33
 16/40 A kérdező kommentje:

Egy további kérdés:

Ha kivonatom a forgalomból és kiszedi őket a rendőr akkor elméletileg lekell vennie a rendszámot és megkell büntetni azt aki vezeti?!Jól tudom?!

A másik kérdésem....akkor az autóval nem mehet tovább.Onnantól mi lesz az autóval?!Kinek a kötelessége elvinni?!Vagy a rendőrség elviteti?!Vagy mivan ilyenkor?!Mi ennek a menete?!

dec. 18. 21:30
 17/40 krwkco ***** válasza:

"Ezek szerint egyesek csak rokonnak meg a szomszédnak adnak el autót."

Nem.

Csak leellenőrzik a vevő adatait és nem adják oda az autót minden papír és szerződés nélkül.

"Voltam a rendőrségen. Érdemben nem tudnak segíteni."

Vagy inkább nem akarnak. Minek nekik még egy ügy, van nekik elég. Ezért, ha olyan feljelentést akarsz tenni, ami nem állja meg a helyét (lopás), akkor lebeszélnek róla. A 14-es hozzászólásban leírtam, hogy ehelyett mit lehet tenni.

Ha kivonatod az autót a forgalomból, az több, mint a semmi, de nem oldja meg a gondjaidat. Pl. ha matrica nélkül lefényképezik az autópályán, akkor nem számít a forgalomból kivonás. Akkor vehetsz majd egy éves matricát, azzal úszod meg a legolcsóbban. És jöhetnek majd parkolási bírságok is. Vagy ha rendőr állítja meg az autót és lefoglalja (nem biztos, hogy így lesz, de lehet) akkor beviteti egy telephelyre és fizetheted a szállítást, meg a tárolást. Ha baleseteznek vele és otthagyják, akkor az egyetlen ember, akinek a rendőrség ismeri az adatait, az Te vagy.

Rengeteg baj lehet abból, hogy nem tudod, hogy ki közlekedik az autóddal. És nem biztos, hogy ezeken segít, ha ki van vonva a forgalomból.

dec. 18. 22:16
 18/40 A kérdező kommentje:
Akkor mit csináljak?!
dec. 18. 22:21
 19/40 krwkco ***** válasza:

Persze azt nem írtad, meg, hogy mikor történt ez az "eladás".

Nem mindegy, hogy 2 napja, vagy 2 hónapja. És azt is csak Te láthattad, hogy milyen körökből jött a vevő, mennyire simlis. Mi nem tudjuk. Hogy kinézett-e belőle, hogy akar-e egy illegálisan használt autót, csak azért hogy megspórolja az átírás költségét.

Amit tudunk, attól még az is lehet, hogy csak össze-vissza pánikolsz és még a postai kézbesítés ideje is alig telt el.

dec. 18. 22:32
 20/40 A kérdező kommentje:
Dec.7-én történt.Mivel egy 20 éves autóról van szó ezért főleg a ,,szegényebb" réteget érdekelte a kocsi.Úgyhogy gondolhatod kik jöttek.És azt is kik vitték el.Brazilok.Debaz ember próbàl pozitiv maradni.Annyit tudtam csinálni h.lefotóztam az autót rendszámmal együttc amivel jöttek.
dec. 18. 22:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!