Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Változtathat a kereskedő a...

Változtathat a kereskedő a forintban kötött szerződés árán?

Figyelt kérdés
Rendeltem egy Skoda Octavián két és fél hónappal ezelőtt az egyik nagy márkakereskedésben, aminek az áráról forintban állapodtunk meg, és a szerződés nem ad lehetőséget (az én olvasatom szertin...) áremelésre lehetőséget, csak akkor, ha időközben eddig nem lévő vámot vezetnek be. Én befizettem a foglalót, és december-januárra várom az autót, ami után egy idegig tesztautó lesz. Időközben azonban - két hónap alatt - kétszer is volt nagyon súlyos áremelkedés, és - bár a szerződésben forint van és nem ad lehetőséget az ár megváltoztatására - az a vélelmem, hogy egyszercsak menyögik, hogy úgy elszállt az EUR, hogy fizessek még X milliót. Megtehetik ezt jogilag? (Az ország egyik legjelentősebb VW márkakereskedőjéről van szó.)

nov. 28. 11:07
1 2 3
 1/26 kutyafule4 ***** válasza:
36%

Gyönyörű példa arra, hogy az euró önmagát fogja bevezetni nálunk ilyen instabil forint-helyzetben. Leírásod alapján nem tehetik meg, én a helyedben valamilyen jogi fórumban tenném fel első körben a kérdést, ott jobb eséllyel kapsz releváns választ, esetleg Redditen az r/hungaryban.

Közben jelezd a kereskedésnek, hogy krva gyorsan felejtsék el, hogy többet fizetsz, lehet, hogy csak egy gyenge próbálkozás volt és ennyi elég lesz.

Ha erőltetik, akkor érdemes nagyítóval végignézni a szerződést, nincs-e benne valami árfolyammozgásra való kitétel vagy akármi. Ennél a pontnál már ügyvédet is bevonnék, itt érdemes elgondolkozni, hogy mennyit akarsz kiadni a procedúrára, ha el akarnak menni a falig, vagy jöhet a szerződésbontás átgondolása.

nov. 28. 11:43
 2/26 A kérdező kommentje:
Eddig még nem jelentkeztek, ez csak egy "félelem" a részemről, mert hallottam már ilyen történeteket. A szerződésben a vételár módosítása tekintetében csak az eddig nem létező, és a megrendelés valamint leszállítás közben esetlegesen bevezett vámok kerülhetnek rá. A szerződést forintban kötöttük, EUR sehol nem szerepel benne.
nov. 28. 11:53
 3/26 kutyafule4 ***** válasza:

[link]

Én nem aggódnék feleslegesen akkor.

nov. 28. 13:32
 4/26 anonim ***** válasza:
0%

Ha nem ad rá a szerződés lehetőséget akkor nem fogják.

Anno én is úgy vettem a kocsit, hogy 380 körül volt az euró de mikorra megjött pont akkor volt ilyen brutál 430 körül. Mégsem emelték az árát.

nov. 28. 15:05
 5/26 anonim ***** válasza:
Nem, de nem is fognak ezzel jönni.
nov. 30. 09:13
 6/26 Koaxk Ábel ***** válasza:

Lehet én vagyok tök homályban új autó ügyben, de ez normális egy rendelt szalon autónál?

"ami után egy idegig tesztautó lesz."

dec. 1. 09:37
 7/26 anonim ***** válasza:
100%
Alapból nem, de a kérdező gondolom nem magának konfiguralt egy kicsit hanem ez már meg volt rendelve a szalonnak és ez a deal, pár hónapig tesztautó aztán olcsóbban kapja meg.
dec. 1. 09:54
 8/26 anonim ***** válasza:
#7 Akár még az is lehet, hogy magának konfigurálta és az lesz tesztautó 2-3 hónapig.
dec. 1. 11:25
 9/26 anonim ***** válasza:

8

Lehet, de biztosan belement, hogy tesztautó legyen.

Ez az amibe én mondjuk soha nem mennék bele, akkor már inkább egy használtat vennek 20e km körül olcsóbban. Kevesebbet kap mint egy tesztautó az alatt az 1-2000 alatt...

dec. 1. 13:46
 10/26 anonim ***** válasza:
#9 Hát igen, én sem ezen akarnék spórolni néhány százalékot. Ha már új, akkor legyen új.
dec. 1. 15:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!