Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Változtathat a kereskedő a...

Változtathat a kereskedő a forintban kötött szerződés árán?

Figyelt kérdés
Rendeltem egy Skoda Octavián két és fél hónappal ezelőtt az egyik nagy márkakereskedésben, aminek az áráról forintban állapodtunk meg, és a szerződés nem ad lehetőséget (az én olvasatom szertin...) áremelésre lehetőséget, csak akkor, ha időközben eddig nem lévő vámot vezetnek be. Én befizettem a foglalót, és december-januárra várom az autót, ami után egy idegig tesztautó lesz. Időközben azonban - két hónap alatt - kétszer is volt nagyon súlyos áremelkedés, és - bár a szerződésben forint van és nem ad lehetőséget az ár megváltoztatására - az a vélelmem, hogy egyszercsak menyögik, hogy úgy elszállt az EUR, hogy fizessek még X milliót. Megtehetik ezt jogilag? (Az ország egyik legjelentősebb VW márkakereskedőjéről van szó.)

ma 11:07
 1/3 kutyafule4 ***** válasza:

Gyönyörű példa arra, hogy az euró önmagát fogja bevezetni nálunk ilyen instabil forint-helyzetben. Leírásod alapján nem tehetik meg, én a helyedben valamilyen jogi fórumban tenném fel első körben a kérdést, ott jobb eséllyel kapsz releváns választ, esetleg Redditen az r/hungaryban.

Közben jelezd a kereskedésnek, hogy krva gyorsan felejtsék el, hogy többet fizetsz, lehet, hogy csak egy gyenge próbálkozás volt és ennyi elég lesz.

Ha erőltetik, akkor érdemes nagyítóval végignézni a szerződést, nincs-e benne valami árfolyammozgásra való kitétel vagy akármi. Ennél a pontnál már ügyvédet is bevonnék, itt érdemes elgondolkozni, hogy mennyit akarsz kiadni a procedúrára, ha el akarnak menni a falig, vagy jöhet a szerződésbontás átgondolása.

ma 11:43
 2/3 A kérdező kommentje:
Eddig még nem jelentkeztek, ez csak egy "félelem" a részemről, mert hallottam már ilyen történeteket. A szerződésben a vételár módosítása tekintetében csak az eddig nem létező, és a megrendelés valamint leszállítás közben esetlegesen bevezett vámok kerülhetnek rá. A szerződést forintban kötöttük, EUR sehol nem szerepel benne.
ma 11:53
 3/3 kutyafule4 ***** válasza:

[link]

Én nem aggódnék feleslegesen akkor.

ma 13:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!