Családi auto vásárlása elött állunk! Fontos, hogy költséghatékony legyen. Ezért gondolkodunk elektromoson.. Maga az autot drágák de hosszu távban gondolkodunk az inenes parkolás meg az az áram jelenleg olcsóbb?
Az ingyenes parkolással ne nagyon számolj (se hibridnél, se tisztán elektromosnál - bármikor elvehetik). Nem otthoni töltőn drága, nagyon könnyen fog kijönni 6-10l-nek megfelelő összegre a töltés 100km-re.
Amúgy nem nagyon térül meg. Esetleg napelemmel, de általában nem nappal tölt az ember.
Ha hibrid, akkor inkább Toyota, ami méretben és árban megfelel.
Akkor ha jol értelmezem nem pénztárca barátabb ha nincs otthoni töltésre lehetőség?
Akkor ez csak ilyen csillámpor hintés volt?
Hát, nem érné meg nektek!
És az elektromosra is rámegy ha cserélni kell az aksit benne pl.....
"Akkor ez csak ilyen csillámpor hintés volt?"
Attól függ, hogy mikor. Ezelőtt 5 évvel még ingyenes is volt az "utcai" töltés. Persze nem nagyon volt még elektromos autó, és olcsóbb is volt az áram. Ma már senki sem mondja, hogy az elektromos autó olcsó "utcai" töltéssel. A világ változik... Egyre kevesebb városban van már ingyenes parkolás zöld rendszámmal is, nyilván előbb-utóbb az adómentességek is ugranak majd.
Vegyél nyugodtam elektromosat.
Jó lesz az nektek...
Autóval kapcsolatosan akár benzines, dízel, elektromos, ilyen hibrid meg olyan nincs értelme hosszú távra tervezni, meg persze az sem mindegy hogy nálatok a hosszú táv mit takar. 5-10-20 év? Közel sem mindegy.
Lehet pár éve az utcai töltés ingyenes volt, meg a parkolás ingyenes még bizonyos helyeken, de egyre kevesebb ilyen van már, és ez fog is változni előbb utóbb. Ugye most picit beindult a kereslet ezekre, ez a jövő oké de még bőven lenne hova fejlődnie ezeknek. Másrészt gondolom nem csak városi szaladgálásra akarjátok hanem néha mennétek ide-oda kirándulni akár több 100 km-t is. Na most a hatótávjuk sem a legjobb még mint egy dízelnek vagy benzinesnek például, ha tölteni kell akkor nem annyit fogtok állni mint egy tankolásnál hogy 5-10 perc max hanem órákat már ha találtok szabad töltőt erre, mert ezekből még nincs annyira sok hogy minden sarkon legyen. A kisváros ahol élek itt már 3-4 éve ígérgeti az önkormányzattól kezdve a legtöbb nagyobb cég, főleg az üzletek hogy lesz a parkolóba töltési lehetőség, 2023-24 es határidőket mondtak 21 ben, és ezekből egyetlen egy sem valósult meg. Sőt volt olyan ami csak majdnem, a helyét megcsinálták de az úgy is maradt még maga a töltő egység sem lett lerakva.... ennyi. Nagyon nincs ennek jelenleg még akkora nagy jövője mint ahogyan azt szerették volna. Arról nem beszélve hogy ha annak baja lesz például az akkuval akkor egy vagyon a csere, vagy ha épp olyan alkatrész adja meg magát akkor szintén lehet mélyen zsebbe nyúlós a történet.
Szóval én ezek után azért 10x átgondolnám ezt. Én inkább maradnék egy nem túl öreg használt autónál, vagy ha annyira újat akartok akkor vegyetek inkább egy normál belsőégésűt arra amire kell. Költség terén nem biztos hogy olcsóbb lesz árammal tankolni mint benzinnel például. Meg ha napi használós lesz a gép, akkor naponta fogjátok tölteni ha nincs saját udvarotok, vagy garázs és otthon menne a töltés akkor eleve plusz arra való kábelt kell venni külön ami szintén nem egy olcsóság, na meg a házatok áramhálózatát sem ártana előtte megnézetni, esetleg kialakítani neki külön hálózatot, megfelelő védelemmel, vezetékekkel stb... szintén egy vagyon csak az hogy otthon tudjátok tölteni. Meg fizetni szépen a villanyszámlára azt a többletet ami lehet annyi akár mint ha benzinre költenétek, és mellette még a plusz költségek hogy meglegyenek erre a feltételek, meg az autó egyéb költségei.
Szóval szerintem ezt alaposan gondoljátok át mi mivel jár, mert én szerintem erre még jobb lenne 5-10 évet várni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!