Budapest XXII. Kerületében (Campona környéke,kertes házas övezet) ha nincs az ingatlannak autó beállója akkor parkolás szempontjából a kerítés vonalában a ház előtti rész magán területnek minősül vagy közterületnek?
Minden napos problémával küzdünk a saját házunk előtti parkolással.
A családban 2 autó van ami épp hogy “kényelmesen” elfér egymás mögött.
A szomszédból rendszeresen a házunk elé parkolnak,sokszor a kapu elé is,így lehetetlenné válik a parkolás mikor haza érek a munkából vagy a suliból.
Ilyen esetben hol lehet utánna járni hogy a ház előtti rész az közterület e vagy magán terület? Rendőrségen,esetleg a kerületi önkormányzatnál?
Úgy tudom hogy az utcafronti rész(ahol a 2 autó is áll) ha a tisztántartásról van szó akkor a kerítés vonalában a kerítéstől számítva 2m az út felé magán területnek minősül.
Ugyan ez a helyzet akkor is hogy ha a parkolásról van szó?
Ha parkolást tiltó táblát helyezek ki,abban az esetben fenn áll a büntetés valamilyen lehetősége?
Minden választ előre is köszönök!
A földhivataltól lekérdezed, hogy kié az a terület.
De nem is értem, nem tudod, hogy melyik a te területed?
Közterületen alapból bárki parkolhat. Ha kizárólagosan te akarod használni, akkor közterület-használati engedélyt kell szerezned az önkormányzattól.
Másik lehetőség, hogy a saját területeden alakítasz ki parkolóhelyet. Így a kaput szabadon kell hagyni, ahol tárolhatod az egyik autódat.
Mikor megvetted a házat nem méretted ki hol a telekhatár?
Egyébként teljesen mindegy hova áll a szomszéd közterületen, amíg a telekre bejutást nem akadályozza és egyéb szabályt nem szed.
De el sem tudom képzelni, hogy valaki két autót parkoltat az utcán, mikor biztonságban tudhatná kerítésen belül is.
Kedves 4. Válaszoló.
Nem én vettem a házat hanem édesapám örökölte még jóval korábban.(évekkel ezelőtt) Én pedig nagyjából másfél-két hónapja költöztem haza.
Egyébként írtam hogy az ingatlannak NINCSEN autó beállója,ezért kényszerülünk a házunk előtt parkolni,nem pedig jó kedvünkből hogy harcoljunk azokkal az idegenekkel akik közösségi házhoz jönnek ahol egyébként a telek előtt és a telken belül is rendelkezésre áll egy csomó parkoló hely.
Kedves 2. Válaszoló!
Édesapám örökölte az ingatlant évekkel ezelőtt. Ő annyit tud hogy a kerítés vonalában a kerítéstől számítva 2m-re az úttest irányában magán terület hogyha a tisztán tartásról van szó. A parkolásról viszont anno sem mondott neki semmit,ezért nem tudjuk a jelenlegi szabályozást.
Azóta már elkezdtünk gondolkodni hogy hogyan és hova építsünk ki autó beállót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!