Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Én tudom rosszul vagy a többi...

Én tudom rosszul vagy a többi autós?

Figyelt kérdés
Lakott területen belül mindenhol azt látom hogy nyomatják ezerrel az első és hátsó ködlámpát is. Én ezt úgy tanultam hogy lakott területen belül egyáltalán nem szabad használni, lakott területen kívül meg a sorban az első autó az első ködlámpáját használhatja de ha jön szembe valaki akkor le kell kapcsolnia, az utolsó autó meg a hátsót használhatja. Ma láttam egy rendőrt lakott területen belül közlekedni első és hátsó ködlámpával. Akkor most hogyan kell helyesen használni??

nov. 18. 07:10
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
#20 én sem értem, tök életszerű, logikus. rajta látszik hogy vezet autót. aki azt kérdezgeti hogy miért zavaró a hátsó, az nem nagyon. :D :D
nov. 18. 10:00
 22/32 jpeacefuler ***** válasza:
100%
Azt elhiszem, hogy vakít a hátsó ködlámpa ha elég közel vagy hozzá, de teszem fel a kérdést: mit keresel az előtted haladó seggében, ha köd van és rosszak a látási viszonyok? Megfelelő követési távolság tartása mellett nem fog vakítani.
nov. 18. 10:01
 23/32 anonim ***** válasza:
0%
ma 09:59 Segítek: Először a kérdező, később többen leírtuk: Lakott területen belül Tilos a ködlámpa használata.
nov. 18. 10:02
 24/32 anonim ***** válasza:
100%

Be lett másolva a vonatkozó kresz rendelkezés:

Nincs korlátozva lakott területen kívüre. Bárhol használható, ha a látási viszonyok indokolják.

nov. 18. 10:04
 25/32 anonim ***** válasza:
0%

Akkor én is "másolok": Innentől kezdve eléggé ellentmondásos.

[link]

[link]

nov. 18. 10:12
 26/32 anonim ***** válasza:
#22 50 méteres kövtávig vakít ha NEM indokolt a használata, mert enyhe köd van de 800 méteres látótávolság. amikor meg megállsz a pirosnál, akkor is száz méterre állsz meg mögötte?
nov. 18. 10:52
 27/32 anonim ***** válasza:

#22 Városban araszoló sorban, lámpánál, vagy csak simán az 50 km/h sebességhez tartozó "városi*" követési távolságnál azért kicsit birizgálja a ködlámpa a retinámat...

* 50 km/h sebességhez 25 méteres követési távolság tartozna, tehát 5 db autó férne be közéd, meg mögötted jövő közé. Tegye fel a kezét, aki szerint ez megvalósul a gyakorlatban! :) Jó, ha a fele megvan... Ha mindenki betartaná, a szomszéd városig tartana a sor mindenhol! :)

nov. 18. 10:59
 28/32 jpeacefuler ***** válasza:
51%
A #25-ös belinkelte, hogy a féklámpának és a hátsó ködlámpának azonos fényerejűnek kell lennie. Akkor az előtted lévő fékezése is vakít? Esetleg álló kocsisornál csak behúzott kézifékkel foghatom a járművet elgurulás ellen,, hogy ne vakítsam a mögöttes forgalmat? 😆
nov. 18. 12:00
 29/32 anonim ***** válasza:
56%

#28 te sem nagyon láttál még autót közelről..

teljesen másként szórja a fényt egy féklámpa, és egy hátsó köd, még akkor is ha mindkettő 21Wattos.

amúgy ezek a mostani ledes féklámpák, igenis kurvára vakítanak. viszont amig állsz a pirosnál meg tudod tenni hogy másfele nézel.. amikor viszont mész 50-60al, akkor nem oldalra fogsz nézelődni a tájat bámulva.

nov. 18. 12:09
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

#28 Igen, a féklámpa is erős, pont ez a lényege. Meg a ködzárófény is erős, annak is ez a lényege.

Csak míg a féket akkor nyomja az ember, ha lassulni akar, vagy nem akar elgurulni, ilyenformán igencsak jogos érdeke a fékezőnek, meg a mögötte jövőknek is, hogy jól látszódjon, a ködzárófényről ez nem mondható el.

A féklámpád miatt tudom, hogy lassulsz. A ködzárófényedtől mit tudok? Hogy köd van? Légy oly jó ember, és nyomd le, ha közel vannak mögötted! Ne félj, fogsz látszódni akkor is!

nov. 18. 12:30
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!