Én tudom rosszul vagy a többi autós?
A szabályt Te tudod jól.Hogy a rendőr hogyan használta az más kérdés, valószínűleg úgy felejtette.
Az itteni válaszolók egy része pedig nem elfelejtett valamit hanem nem is tudta jól soha életében ezért jobb lenne ha nem a pirosat nyomkodnák hanem utána néznének a közlekedési szabályoknak.
Mert kb szemmagasságban kiégeti a szemed, esőben meg csak egy 5 méteres piros pacát látsz a kocsiból ha felkapcsolja a paréj, még azt se veszed észre kb tőle ha rálép a fékre.
az első nem érdekes, az lentebb van és lefele világít eleve.
Első ködlámpa engem még szembe nem zavart soha (20+ éves jogsi), lehet, aki arra panaszkodik, hogy kiégeti a szemét, meg megvakul tőle, annak inkább egy időközi orvosi alkalmasságira kellene elmennie, mert lehet, hogy van valami a szemével...
A hátsó ködlámpa az más, az szemmagasságban van sokszor, erős is, asszimetrikus is.
Ilyenformán, ha köd van (mondjuk 50 méter környékére csökken a látótávolság), akkor bekapcsolom a ködlámpát. Városban is köd van, így ott is.
A hátsó ködlámpa határa nálam a 100 méter látótávolság körül van, azzal, hogy ha viszont van valaki mögöttem, akkor azt lekapcsolom. Ennek meg az az indoka, hogy ha valaki ezerrel jön mögöttem, akkor kényelmesen tudjon visszalassulni egy kicsit nagyobb távolságról.
A másik az, hogy az Alföldön, ahol a legtöbbet megyek, nem ritka a ködfoltosság (egy-egy folyó, csatorna, holtág, erdőfolt, frissen szántott szántóföld, vagy épp egy mélyebben fekvő rét közelsége miatt) tehát simán elfőfordulhat, hogy a tiszta látási viszonyok közül (az ehhez passzoló tempóról) hirtelen találod magad akár sűrű ködben is. Nem baj, ha látszok.
Az első ködlámpának pedig van egy olyan áldásos hatása is, hogy oldalra sokkal jobban világít, mint a szabályozott csóvájú tompított. Útszéli kátyút, bekanyarodáskor a kocsibeállót stb. sokkal jobban látod így. Nem véletlen, hogy sok autón nagy szögű kanyarodáskor automatikusan kapcsol be a kanyar felőli ködlámpa.
És még egy eset, este földút, kátyús út, esetleg havas úton az alacsonyabban elhelyezett ködfényszóró súrló fénye sokkal jobban kiemeli az úthibákat, egyenetlenségeket, göröngyöket, vályúkat, ekkor is érdemes használni.
ma 09:46 " akkor bekapcsolom a ködlámpát. Városban is köd van, így ott is."
Elhiszem. De azt is jegyezd meg,és írd ide amire a kérdező kíváncsi volt: Azt is tudod hogy ilyenkor szabálytalanságot követsz el.
A rendőr lehet véletlenül hagyta úgy, vagy benyomódott.
Én az első ködlámpát nem használom, mert nincs értelme. Semmivel sem látok jobban. Az egyik autómon nincs is első ködlámpa gyárilag.
A hátsónak van értelme, mert jobban észrevesznek, de ha közel vannak, mindig lekapcsolom, mert vakít.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!