Szerintetek jogosan buktattak meg a forgalmi vizsgán?
Sztori a következő:
Mentem tök egyenesen, nekem volt egy sávom meg a szembejövőnek. Előttem megállt egy busz amin “gyermekeket szállít” sárga tábla volt. A busznak nem volt “buszöböl” tehát az én sávomban húzódott félre. Szálltak fel és le a gyerekek járt az indexe jobbra, hogy még tart a fel és leszállás. Ezt a buszt hivatalosan nem lehet megelőzni. Én ezt tudtam is és megálltam mögötte. Megvártam amig elindul. Az utolsó percig nem állt mögöttem senki tehát a forgalmat nem akadályoztam vele. Majd szólt a vizsgabiztos, hogy sikertelen a vizsga. Az oktatóm próbált megvédeni, hogy nem ért ezzel egyet. Most utánanéztem sem megelőzni sem KIKERÜLNI nem szabad a gyermekeket szállító buszt! Tény, hogy lehetőség lett volna rá, hogy kikerüljem mert nem jöttek szembe de én tudtam, hogy nem szabad. Szerintetek jogos volt?
"és én leszek a hibás"
Így van. Ezzel meg is válaszoltad azt a kérdést, hogy a KRESZ alapján miért NEM volt jogos ez a bukás.
Ahogy többen is írták, a KRESZ valóban nem írja elő a kötelező előzést. De a sikeres forgalmi vizsga feltétele a KRESZ ismerete.
Az, hogy a kérdező nem kerülte ki a buszt, azt mutatta a vizsgabiztosnak, hogy a vizsgázó nem ismeri a KRESZ-nek ezt a részét. Mintha a főútvonalon haladva megállt volna, amikor egy alárendelt úton közelít egy jármű.
Nem ismerem az azonnali bukást jelentő okokat, de úgy látszik, hogy a vizsgabiztos szerint a KRESZ ilyen marginális szabályának nem ismerete is az volt. :-(
"Azt se írja elő a KRESZ, hogy muszáj megelőzni egy biciklit, mégsem életszerű, hogy a tanulóvezető mondjuk 2 km-n át kisérje azt 10 km/h-val, ha épp arra megy amerre az útvonal van"
Az előbb még azt mondtad a KRESZ a fontos, most meg életszerűségről beszélsz...
Ismétlem: a KRESZ sehol nem ír elő KÖTELEZŐ előzést.
Azt írja, hogy előzni SZABAD tehát a döntést rád bízza.
"logikus úgy elkezdeni egy manővert, hogy az indokolatlanul álló akár el is kezdhet kiszámíthatatlanul kikerülni"
Kettős mérce. Te elvárod hogy a másik felismerje az adott helyzetet, miközben te magad sem ismered fel azt, hanem a saját agyszüleményedre támaszkodva közlekedsz.
"Mert a sor elején volt egy balf*sz, aki kikerülés helyett generált a mögötte levőknek egy komolyan balesetveszélyes helyzetet"
Kettős mérce. Ha neked meg kell állnod/előznöd kell, akkor az balesetveszélyes helyzet (miért is?). Ellenben te elvárod a másiktól, hogy ISKOLABUSZ/BUSZ előzésébe kezdjen mert az már nem balesetveszélyes (miért is nem?)
"csak mert nem tudja értelmezni a busz villogóját, azaz nem ismeri a KRESZ-t, azaz még tanulóautóban sincs keresnivalója"
Kettős mérce. Ő állításod szerint nem tudja értelmezni az indexet, miközben te magad sem tudod értelmezni azt, hiszen a másik nem jelez előzési szándékot.
"Ismétlem: a KRESZ sehol nem ír elő KÖTELEZŐ előzést."
Hiába ismétled, ha nincs igazad. Olvasd el a 22-es hozzászólást.És a 23-ast, aminek az írója megtaláltai a megfelelő formulát: "a közlekedési helyzetet nem ismeri fel".
24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet
a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól
"1.8.2. A forgalmi vizsga sikertelenségét okozó hiba
a) Ha a vizsgázó:
26. a közlekedési helyzetet nem ismeri fel;"
Nem hiszem, hogy igaza lett volna. Meg voltak a feltételek a kikerülésre? Ki láttál a busz mögül? Be kapcsolta a baloldali írány jelzőt?
Az olvasottak alapján nem lett volna hiba előzni. De ha maradsz a busz mögött az sem lett volna baj.
Rossz napja volt a vizsga biztosnak. Vagy csak simán azért csinálta, hogy újra fizess.
Már az elején úgy jött oda az oktatóm, hogy megnézte a vizsgabiztost és kikerekedett a szeme hogy XY fog vizsgáztatni😳😳😳
A feltételei adottak voltak hogy előzzek, kiláttam a busz mögül nem jött szembe senki de a kresz szabálya szerint a gyermekeket szállító buszt sem MEGELŐZNI sem KIKERÜLNI nem szabad! Én így tettem. De a busznak csak jobbra járt az irányjelzője. A kresz szerint a buszmak mindkét irányba kellett volna irányjeleznie! Szerintem azért is megbuktatott volna ha kikerülöm a buszt.. ha annyira meg akart buktatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!